вторник, 22 юли 2014 г.

Панакота с праскови

Привърженик съм на идеята, че най-полезни са сезонните плодове и зеленчуци. Затова, използвам максимално през лятото всичко, което е узряло. Разбира се предпочитам плодовете в суров вид, но разнообразявам менюто  с плодови сладкиши и кремове.
Днес ще ви представя една чудесна лятна рецепта с праскови, която може да се приготви и с други плодове според вашето желание и вкус.



Необходими продукти за 8 порции (броят може да бъде повече или по-малко  в зависимост от вместимостта на чашите):

1 готов блат или няколко бисквити от типа на "Роден край" или "Еверест" (по 2-3 за всяка чаша)
няколко лъжици сок от компот от праскови за сиропиране на блата (бисквитите)

За бялата смес:

2 бр. добре узрели, но не много меки праскови
200 г заквасена сметана
300 г кисело мляко
200 г сладкарска сметана
пудра захар на вкус
1 ванилия
1, 5  пакет желатин (15г)

За плодовото желе:

2 бр. добре узрели, но не много меки праскови
300- 400 г вода
захар на вкус
пръчка канела
1 п. желатин

Начин на приготвяне:

Изрязваме блата с подходяща чаша и го поставяме на дъното й. Сиропираме леко с компота от праскови.

Разтваряме желатина в малко студена вода и, щом набъбне, го стопяваме на водна баня. През това време с вилица разбиваме пудрата захар със заквасената сметана. В кухненски робот или с пасатор смесваме обелените парчета праскова с киселото мляко и сладкарската сметана и пасираме до гладък крем. Смесваме плодовата смес със заквасената сметана, прибавяме ванилията и на тънка струйка, при постоянно разбиване,  добавяме и стопения желатин.
Разливаме равномерно в предварително подготвените чаши със сиропиран  блат на дъното. Поставяме в хладилник за поне 2 часа.

Когато сместа в чашите е желирала добре, приготвяме и желираните праскови като за целта в малка тенджерка сипваме и възвираме 300 - 400 гр. вода. Отделно разтваряме желатина в малко вода и го оставяме да набъбне. Прибавяме обелените прасковите нарязани на малки парченца, захар на вкус и пръчка канела. Варим около 5-6 мин.(ако предпочитате прасковите да са по-меки, като в компот например, варете още малко) и отдръпваме от огъня.  Стопяваме набъбналия желатин на водна баня (не бива да завира) и на тънка струйка го смесваме с прасковената смес. Охлаждаме и разсипваме с помощта на лъжица равномерно върху сметановата смес в чашите. Прибираме в хладилника за още 2-3 часа.
Добър апетит!

14 коментара:

  1. Нели, впечатляващ десерт! Много, много свеж и страшно вкусен. Да ти е сладък денят!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Този десерт има и антидепресираща функция:)

      Изтриване
  2. Ех,надявах се да оплакна око и в блога и да включиш този умопомрачителен кадър в публикация и ето,че надеждите ми не били напразни!Не можеш да си представиш колко чашки мога да погълна наведнъж от това разкошество,Нели!Много,много лятно,любимо и по мой вкус!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Неустоимо "кремче", Нели - грейна ми денят с него!!! Горещо споделям идеята ти за сезонните плодове и зеленчуци и с удоволствие ще тестваме предложението ти!!
    Хубава вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много по мой вкус е тая пана кота, Нели. И така грее... изглежда приказно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Нали ти казах! И аз обичам да идвам тук. Прекрасно слънце грее при теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Ще се съзтезаваме с Роси за чашките, явно е!
    Красота...

    ОтговорИзтриване
  7. Нели, слънчев десерт си приготвила и си права, че могат да се ползват всякакви плодове! Чудесна идея!
    Привет!

    ОтговорИзтриване
  8. Момичета, благодаря ви! Радвам се, че харесахте десертчето - свежо за горещи дни:)! Поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова е лятно, вкусно и разкошно тук при теб, Нели :) Освен това ухае на сладост и свежест, невероятно както винаги!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таничка! Сладко и свежо е точно определение! А ти почина ли си добре! Поздрави!

      Изтриване
  10. Освен да се наредя на опашката с надежда за поне една лъжичка от това вълшебство:))) Невероятни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тази доза вече е късно, но винаги има и друг път докато сме в сезона на прасковите:)! Благодаря!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...