понеделник, 3 август 2015 г.

Патладжан кебап

За мен това е едно от най-вкусните летни ястия. Приготвя се лесно и води до пристрастяване. От няколко години го приготвям у дома, като за първи път го видях при Кеми.
С годините тази рецепта с основание влезе в доста кулинарни блогове.
При мен почти всяко готвене е импровизация, затова и тук добавям любими на семейството аромати. Която и рецепта да изберете, няма да сбъркате, защото резултатът е от тези, за които казват "да си оближеш пръстите".
Изпечено и готово за поднасяне, това  ястие при нас не може да стигне до фотосесия, затова и тук е онагледено в суров вид, малко преди да отпътува към фурната.



Необходими продукти за 4 порции:

500г кайма
1 кг патладжани (обикновено 4 по-малки патладжана)
1 ч.л сух риган
черен пипер на вкус, сол
2 големи глави лук
1 глава чесън
4-5 хубави месести домата
4-5 чушки (сиврия или нещо по-лютичко)
по половин връзка пресен босилек и пресен риган
4-5 с.л. олио


Начин на приготвяне:

 Измийте патладжаните, нарежете ги напречно на парчета с дебелина около 1.5см, като внимавате да не ги срязвате докрай. За целта можете да прокарате в долната им част дървено шишче, което ще регулира разрезите на ножа. Потопете ги в подсолена вода за 15мин. с разрезите надолу, за да премахнете горчивия вкус. (Днес вече има сортове, които нямат горчив вкус, но технологията е такава).
 През това време омесете добре каймата с една ситно нарязана глава лук, 1-2 пресовани скилидки чесън,  черен пипер, риган и сол. Намажете дъното на съда , в който ще печете с 1-2 с. л. олио.
Измийте патладжаните, подсушете ги и ги напълнете с малки топчета кайма, които поставяйте между срязаните парчета. Подредете ги в тавата и около тях сложете нарязанияя на едри парчета лук, обелените цели скилидки чесън, целите чушки и нарязаните на едри парчета домати. Между тях поставете и пресните билки, за да не прегарят.
 Поръсете с още малко риган и залейте с останалото олио. Печете ги в първоначално в силно загрята на 200 градуса фурна под капак или под фолио около 40 минути.
Махнете капака(фолиото), намалете фурната на 180 градуса и допечете ястието до готовност още около 15-20 мин.
Ястието е вкусно както топло, така и студено. Понася прилични количества студена бира, така че се подгответе.
Добър апетит!

12 коментара:

  1. Чудесно е, а аз още не съм го правила :)
    Много хитра е тази идея с дървеното шишче!
    Ще го опитам задължително, Нелка :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво чакаш, Дани?! Хайде, докато има свежи зеленчуци още.... :)

      Изтриване
  2. О, правила съм го десетки пъти. Супер вкусно се получава. И при нас се получава така със снимките, но и определено не е много фотогенично в опечен вариант! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно изглежда! Никога не съм го правила този кебап. Май ще ме вдъхновиш. Благодаря ти Нелка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами като се замисля ти май само това не си правила досега :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Чудесна гозба,Нели,и толкова много лято е събрала тази тавичка!Все някога ще го уловиш в обектива и в готов вид и ще допълниш публикацията да оплакнем око отново!Хубав август!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, когато съм сама, с аранжиран предварително кулинарен стайлинг, статив ит.н. Но тогава пък сигурно няма да ми се готви :)

      Изтриване
  5. О, това го обичаме всички у дома! Но и при мен не стига никога до фотосесия, Нели, напълно подкрепям думите ти - много, много вкусно ястие е! Правих го и в онзи вариант, при който патладжана е обвит изцяло с каймата, но този тук, с ветрилото, е най-удачен - позволява оптимално запичане на всички продукти и разкриването на по-богат вкус и аромат. С тиквички и пилешко също ще ти хареса. :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно - перфектно овкусяване, Ирме! Поздрави и прегръдка!

      Изтриване
  6. Идвам да ти изкажа благодарности за вкусната гозба от половинът! Уникално вкусна стана, Нелка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, така най-обичам - когато мъжете са доволни от храната, има мир и любов :)! Поздрави, Кро!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...