петък, 22 април 2016 г.

Кокосово руло с орехи, фурми и сушени кайсии (веган)

 Признавам, че любезното предложение на Биомагазин Спирала да приготвя нещо вкусничко с техните натурални био продукти за мен бе предизвикателство. Но аз обичам предизвикателствата от този вид . 
smile emoticonКато човек с интерес към кулинарията винаги съм се интересувала и  от вегетарианската, и от месната, а напоследък и от веганската кухня.
Уважавам избора на всеки да храни тялото си с това, което смята, че е полезно. Мисля, че толкова различни подходи към храната само разширяват нашите възможности за хранене и от всяко едно кулинарно течение можем да открием по нещо вкусно и полезно за нас самите. Новото в този случай бяха почти непознатите за мен продукти като суровото кокосово масло и пукания амарант. Тези от вас, които са отворени към подобни предизвикателства и са избрали веганството като начин на хранене могат да се възползват от 25 процентното пролетното намаление на всички всички супер храни с марка Спирала в Биомагазин Спирала, което тече в момента.
 В интернет има толкова много информация за веган рецепти, че, когато реших да попрочета повече за комбинирането на тези продукти, в началото малко се обърках. Много ми помогнаха чудесните рецепти за веган торти на Софи от Foodie boulevard относно структурата на сладкишите с ядки и плодове. Четох внимателно и прилежно в сайтове и в блогове  на още много знайни и незнайни наши и чужди блогъри. Имах спомен за подобно веган руло в кулинарно предаване преди години. Любопитството ми се разпалваше след всяка прочетена рецепта и така накрая се избистри и днешната ми рецепта.
 Другото, което разбрах за веганството е, че най-добрите приятели на готвещия веган са  блендерът, пасаторът и кухненския робот. :)



Използваната мерителна чаша е с вместимост 200мл.

Необходими продукти:

За тъмния слой:

20бр. сочни черни фурми
2ч.ч. орехи
3с.л. пукан амарант
1ч.л. канела
1 звездичка от звездовиден анасон(смляна в машинка за подправки)
1/4 к.л индийско орехче
3 с.л. от водата, в която са киснали кайсиите

За светлия слой:

250г. сушени кайсии(предварително накиснати за поне 6часа)
1ч.ч. сурово кашу(предварително накиснато за 1 нощ
3 с.л. кокосово масло
3 с.л. мед(или сироп от агаве)
1/2 ч.ч. кокосови стърготини

кокосови стърготини за овалване




Начин на приготвяне:

Смелете в кухненския робот орехите и прибавете към тях фурмите. Включете на по-ниска степен и смелете и тях. Добавете канелата, анасона, индийското орехче и водата от кайсии и пулсирайте още няколко пъти. Извадете сместа и добавете към нея пукания амарант. Разбъркайте с лъжица до равномерното му усвояване от сместа. Ще получите гъста и лепкава еднородна смес.
Пригответе втория слой като в блендер или робот смелите на каша отцеденото кашу и кайсиите. Добавете меда, кокосовото масло и кокосовите стърготини и миксирайте до сравнително еднородна смес. Поставете каната с тази смес във фризера.
Върху силиконова подложка или хартия за печене разстелете тъмния слой във формата на правоъгълник. Оформате правилна форма с помощта на пластмасов нож или дървена шпатула. Сложете лист хартия за печене и минете леко с точилка за по-равномерно разнасяне на сместа. Извадете светлата смес от фризера и я нанесете върху тъмната с помощта на лъжица. Сложете отново лист хартия за печене и валцувайте с точилката до равномерен пласт. Хванете  крайчето на хартията откъм широката страна и внимателно завийте на руло.  Оваляйте готовото руло равномерно в кокосовите стърготини. Увийте в свежо фолио и съхранявайте в хладилника .
Преди поднасяне поставете рулото за 20 минути във фризера, за да стегне добре, и поднесете нарязано на парчета.



Моите забележки:
Опитах рулото веднага след приготвянето и след съхранението в хладилник за една нощ. Имаше разлика във вкуса. В началото отчетливо се усещаше ароматът на кокос, на следващия ден най-изразен бе ароматът на анасон и канела. Чудесна комбинация от аромат и текстура! И най-важното - вкусно и полезно!
Благодаря на Биомагазин Спирала за чудесните продукти и вдъхновяващото предизвикателство!

6 коментара:

  1. ама много екзотично това руло, Нелка :)
    Харесва ми, аз обичам такива вкусове, а ако са в сладкиш, най-добре.

    ОтговорИзтриване
  2. Многолико ,но явно много вкусно руло....

    ОтговорИзтриване
  3. изглежда много красиво, вкусно и полезно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! За вкусовите предпочитания на нашето семейство определено е такова, каквото вие го описвате! :)! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...