вторник, 15 ноември 2016 г.

Терин с малини и шоколадови бисквити

Сезонът на малините вече премина, но винаги можете да направите този ефирен и вкусен терин и със замразени плодове.


Необходими продукти:

600 мл млечна неподсладена смената (аз използвам 3 бр от 200мл на Pilos)
200г заквасена сметана
90-120г пудра захар(според вкуса ви)
ванилия
1 с.л. настъргана лимонова кора
15г желатин
350г малини
1 пакет бисквити с какао "Роден край"
1 буркан сладко от малини (или 350г малини, сварени с 200мл вода и 4 с.л. захар)




Начин на приготвяне:

Прибавяме към сладкото от малини около 100 -150мл вода и го слагаме на котлона да заври. Прецеждаме добре, за да отстраним семките. Разтваряме желатина в 80 мл студена вода до набъбване. След това го втечняваме на водна баня и охлаждаме леко.
 Към получения прецеден концентриран малинов сироп прибавяме 4-5 с.л. от топлия желатин и разбъркваме много добре.
В дълбок съд разбиваме млечната сметана до меки връхчета. С помощта на вилица смесваме добре заквасената сметана и пудрата захар. При непрекъснато разбъркване прибавяме към подсладената смес останалия желатин и изсипваме в дълбокия съд с разбитата млечна сметана. Разбъркваме много добре с тел и прибавяме ванилията и лимоновата кора.
Покриваме добре стените и дъното на форма с размери  35/11 (в широката горна част) със свежо домакинско фолио, така че да виси отстрани. На дъното подреждаме слой пресни или замразени малини и нанасяме равномерно няколко лъжици малинов сироп. Слагаме за 5-6 мин. във фризера, за да стегне леко и след това продължаваме редуването на слоевете - нанасяме плътен сметанов слой, върху него бисквити, пресни малини и няколко лъжици малинов сироп. Отново може да сложите за 5-6 мин във фризера. за стягане. Повтаряме по този начин, до усвояване на всички продукти.
 Загръщаме добре фолиото върху терина и оставяме в хладилника поне 3-4 часа да стегне.
Обърнете в подходящ съд преди поднасяне и нарежете на парчета.


Добър апетит!

Забележка: Използвах желатин на прах с грамаж 15г, но не сложих цялото пакетче - може би 10-12г.

6 коментара:

  1. Каква красота, Нели! а така да обичам малини само! Жалко, че ми е трудно да ги намеря сега, но определено ще опита този десерт при първа възможност! Прекрасен е! Браво! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Замразени има в Лидл и Кауфланд по всяко време и с тях става добре! Въобще търпи импровизации! Поздрав!

      Изтриване
  2. Ужасно вкусна комбинация.Жалко че нямам малини.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Натали! Можеш да го направиш и със замразени! Поздрави!

      Изтриване
  3. След като веднъж се обърне, после с чинията ли се съхранява във фризера?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не във фризера - съхранява се в хладилник според вашата лична преценка - покрит с фолио, в подходящ съд, за да не заема много място.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...