неделя, 15 януари 2017 г.

Чийзкрем с тиква и стевия

Рецептите от рода бързо,  вкусно и с тиква са ми особено любими. Тази е точно такава. Има си и бонус - без захар е, така че добавяме към горните достойнства и полезно!
Мое дълбоко убеждение е, че хубавите неща трябва да се споделят, затова в няколко рецепти през тази година искам да споделя с вас какви вкусни, бързи и полезни десерти могат да се приготвят като заместим захарта със стевия или меласа например.
 Надявам се тези мои рецепти да са от полза на всички, които по здравословни причини трябва да избягват захарта или са избрали здравословното хранене като начин на живот.
 Стевията не съдържа калории, няма гликемичен индекс и най-важното - не предизвиква въглехидратен глад. Затова десертите, приготвени с нея, бързо засищат глада и задоволяват потребността от сладко дори с малки количества.


Необходими продукти за 2 порции:

125г крема сирене
220г печена или сварена на пара тиква
200мл неподсладена животинска сметана
1ч.л. канела
щипка прясно настъргано индийско орехче
1 ванилия
1/2 к.л. джинджифил
3-4 ч.л. стевия лукс


 Начин на приготвяне - със скоростта на светлината :)

В робот или с миксер смесете тиквата и крем сиренето до гладка консистенция. Добавете сметаната, стевията  и подправките и продължавайте да разбивате до сгъстяване. Разпределете сместа в подходящи чаши. Може да поръсите с малко канела, кокосови стърготини или настърган натурален шоколад. Съхранявайте в хладилник, ако ще поднесете на по-късен етап.


Моите забележки:

Можете да разбиете сметаната отделно и да я добавите на части към останалата смес. Ако тиквата е варена на пара, може да е по-водна, така че, за да получите по-стегната консистенция, може да я поставите за няколко минути върху домакинска хартия в цедка, за да премахнете излишната вода.
Прибавяйте общото количество стевия по половин лъжичка до желаната от вас сладост. Не я предозирайте, за да не получите горчив привкус. Наслаждавайте се на страхотния вкус!

Добър апетит!

Ако и вие сте тикволюбител като мен, можете да приготвите и други мои рецепти с тиква като крем супа от тиква с песто от салвия, бонбони от тиква без захар, печена тиква със салвия и къри, тирамису с тиква, меки тиквени сладки с крем, печено пиле с тиква и салвия, пълнена тиква със сушени плодове и локум, мраморен шоколадово-тиквен брауниз, кекс тиква и сушени плодове, трицветен мус с маскарпоне,

4 коментара:

  1. Нямаш и представа колко навреме идва тази рецепта. Майка ми е диабетичка и имам стевия, но течна и не съм я използвала досега. Тя иска все нещо сладичко, а избора е много минимален! Ще го направя със сигурност и ще споделя!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлина, виж в сайта "Диабетичната ми кухня" на Жоро Бордовски, има много десерти, и несамо, подходящи за диабетици.

      Изтриване
    2. О, при Жоро е цяла енциклопедия наистина. Чудесни рецепти има там! Благодаря ви Павлинка, Весе!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...