понеделник, 23 януари 2017 г.

Пълнена кисела зелка

Киселото зеле е любим зимен продукт почти във всеки български дом. Свинско с кисело зеле, пиле с кисело зеле, сармички и капама са обичани от всички ястия. Днес ви предлагам ароматна рецепта за пълнена кисела зелка, която е  подходяща за студен ден като днешния. Освен че е много вкусна, тя е ефектна, красива и бихте могли да я споделите освен със семейството си и с приятели. Ако я поднесете с кух турски хляб, както направих аз в този случай, удоволствието ще е двойно! Чашата червено вино е задължителна!



Необходими продукти за 8 порции:

1 добре втасала кисела зелка с диаметър около 22-23см.
2стръка праз
600г шарено свинско месо(от плешка, врат или гърди)
100г пушен бекон (с повече сланинка)
4 гъби
1 парче луканкова наденица или суджук
1ч.л. пушен червен пипер
1ч.л. сладък червен пипер
черен пипер, сол
чубрица
50 - 100 мл олио
зелева чорба

Начин на приготвяне:

В по-дълбок тиган изсипете олиото и запържете нарязаното на малки кубчета месо докато се изпари водата. Добавете нарязаните гъби и праза и разбърквайте отвреме навреме до омекване на зеленчуците. Прибавете нарязания на малки кубчета бекон и суджука, нарязан на малки парчета. Сложете по една лъжичка пушен червен пипер, сладък червен пиперр 1/2 ч.л. черен пипер и 1 с.л. чубрица. Разбъркайте добре. Сместа ви за пълнене на зелката е готова.
Оставете я леко да се охлади, а през това време разлистете зелката внимателно лист по лист, докато стигнете до сърцевината. Изрежете я внимателно като внимаване да не срежете основата на листата. Задушете нарязаната ситно сърцевина от зелето с олио и червен пипер.


В центъра на зелката сложете няколко лъжици от пълнежа и загърнете с листа.


Около оформения кръг сложете отново от пълнежа и загърнете отново с листа.


В подходящ съд с диаметър близък до диаметъра на зелката кръстосайте 4 достатъчно дълги отрязъци от готварски канап или конец, така че да можете за завържете зелката стегнато. Пренесете завързаната пълнена кисела зелка в гювеч, чието дъно сте намазали с олио и сте покрили с няколко зелеви листа. Покрийте пълнената зелката с още две-три по-големи листа, за да не прегаря при печене. Около зелката може да сложите нарязаната на дребно сърцевина, която сте задушили с малко мазнина и 1ч.л сладък червен пипер.


Налейте в гювеча зелев сок, който да достига  около 3-4 пръста над дъното.
Сложете капака на гювеча и го поставете в студена фурна на първо ниво на решетката. Включете на 180 градуса и печете около 3 часа.


Извадете изпечената пълнена зелка внимателно от гювеча и пренесете в подходящ съд. Премахнете горните листа и конците.


Нарежете на порционни резени и сервирайте.


Добър апетит!

Моите препоръки:

Както казваше моята баба,  зелето "носи" повечко мазнина. Така е, затова , ако разполагате с домашна сланинка или мас, можете да ги добавите,  когато задушавате плънката или да ги сложите на дъното на гювеча. Ястието ще стане много по-вкусно. Ако обаче готвите за хора със сърдечносъдови проблеми и висок холестерол, изберете по-здравословната горна рецепта!
Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Еха, как си надиплила тази зелка...
    Поздравления, Нелка!

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Благодаря, Ваня! Бе и на вкус си я бива! :)

      Изтриване
    2. Много интересна идея! Сигурна съм че ще бъде и много вкусно. Още днес ще опитам. Благодаря!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...