събота, 10 октомври 2015 г.

Лимецови питки с маслини и риган



     
         Вдъхновение за днешната рецепта ми дадоха чудесните продукти , които получих от Farmhopping. Екипът им беше изключително любезен и намери начин продуктите да стигнат до мен, макар  услугата на този етап да е активна само за София.
  Аз съм от хората, които са имали щастливо детство. Това в голяма степен е така, защото  всички възможни училищни ваканции прекарвах при баба и дядо на село. Те ме научиха да познавам природата, земята, билките, да обичам и уважавам животните и най-вече да ценя благодатния, но и тежък селски труд. Благодарна съм им затова!
 Познавам вкуса на истинската храна - на козето масло и сирене, на овчия кашкавал и мляко, на супата и яхнията, приготвени с домашно пиле или кокошка, на нерафинираното орехово масло, на кехлибарения чист акациев мед, на семплата и така вкусна селска храна.
 Страната ни винаги е била земеделска земя и в това е нейният потенциал, който за голямо съжаление остава неизползван, несубсидиран, неразвит,  недооценен и неприоритетен за държавата.
Силно се надявам инициативата на Farmhopping  малки ферми от чисти райони да имат достъп до собствен пазар и сами да предлагат продуктите си и да определят цените им да има успех, а ние да имаме достъп до чисти качествени продукти на достъпни цени. Чистата и здравословна храна е жизнено необходима в днешния стресов, замърсен свят, в който все по-често, купеното от супермаркета крие много неизвестни.
 Силно се надявам и фермерите от малките стопанства да подходят отговорно и тази инициатива да им даде тласък за развитие.
 От любопитство си поръчах  какаов чай с канела и джинджифил, който се оказа невероятно вкусен, релаксиращ и умиротворяващ в студените есенни вечери.


    С най-голямо нетърпение обаче очаквах пълнозърнестото брашно от едрозърнест лимец, смляно в каменна мелница и ръчно месения кашкавал на екоферма Палакария.
 Досега не бях използвала брашно от лимец в печива и бях любопитна за крайния резултат. Реших да приготвя содени питки с лимец, маслини и риган, които да могат да се използват и като здравословни сандвичи с кашкавал и домат, пъхнати в ученическата раница.
 Много съм доволна от резултата, вкусът на лимеца е прекрасен, което в комбинация със полезните му за организма свойства го прави наистина една супер храна.
Дъщеря ми също оцени високо лимецовите питки, затова споделям и рецептата.

Необходими продукти:

250г бяло брашно (+, -)
250г пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец
100г фини овесени ядки (или леко смлени)
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. сух риган
1ч.л. сол
40г  краве масло
80г нарязани маслини
500 мл гъст айрян

Начин на приготвяне:

Смесете двата вида брашно с овесените ядки, содата, солта и сухия риган и разбъркайте добре. С пръсти втрийте маслото към сухата смес, докато се усвои напълно. Добавете маслините и айряна на части и разбъркайте добре с лъжица или шпатула до получаването на влажно тесто. Набрашнете кухненския плот или силиконова подложка с брашно и прехвърлете там тестото. Не го месете много - само колкото да се смесят съставките. Нарежете тестото с нож (пластмасов) на 9 равни части и с помощта на ножа оваляйте всяка една в брашно. Пренесете набрашнените топки върху тавичка, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса (с вентилатор). Върху всяка топка с остър набрашнен нож направете срезове във формата на кръст. Изпечете питките за около 25-30 минути. Охладете добре, особено, ако ще ги използвате за сандвич.




Ръчно месеният кашкавал на екоферма "Палакария" заслужава особено внимание заради страхотния си вкус и високо качество и лично аз ще си поръчвам от него отново. Той бе перфектният пълнеж на моите лимецови питки заедно с няколко резена домат и стръкчета пресен риган..


Добър апетит!

вторник, 6 октомври 2015 г.

Ментов сладкиш Нанаимо

   Преди няколко дни получих една покана за гостуване, която много ме зарадва и малко ме притесни. Зарадва ме, защото човекът, който ми я изпрати, е "високата летва" във фудстайлинга в българското кулинарно блог пространство и  е едно от моите големи вдъхновения. Точно това и ме притесни, защото и идея си нямах с какво да гостувам на това красиво, стилно и пристрастяващо място.
 Всички вече сте се досетили, че моята домакиня днес се казва Ева Тонева - талантлив фотограф, стилист с изключително точно чувство за мярка и стил и безспорно вдъхновяващ кулинар. Тя е креативен творец и художник по душа. Виртуално от няколко години в нейно лице аз общувам с един внимателен, скромен, добър и позитивен човек.
Благодаря ти за поканата и търпението, Ева! За мен е чест и удоволствие да бъда твой гост. Надявам се някой ден да си гостуваме и "на живо".
И аз като Зори се колебаех между няколко рецепти.  В крайна сметка избрах този ментов сладкиш, който обаче не можах да снимам както подобава. Но всеки, който иска да достави удоволствие на сетивата си,  винаги може да разгледа красивите и прецизно композирани снимки на Ева Love И да опита проверените и рецепти, защото освен красива при Ева храната е и доказано много вкусна.




Необходими продукти:

За основата:

50 г пудра захар
5 с.л. какао 
120г   масло 
1 разбито яйце
110 г натрошени бисквити
80 г  кокосови стърготини 
60 г смлени или ситно нарязани орехи 
1 капка ментово масло

За ментовия пълнеж:

2 ч. чаши пудра захар (около 300г)
120г меко масло
3 супени лъжици мляко (45 мл) или течна сладкарска сметана
2 с. л. сух ванилов пудинг на Д-р Йоткер
1 капка ментово масло
1 с.л. ментов сироп
6-7 пресни листа от мента
  

За  шоколадова глазура:  
150 г шоколад
2 чаени лъжички олио (10 мл)
1 капка ментово масло


Начин на приготвяне:

 За приготвяне на основата на слаб огън разтопете  на водна баня захарта, какаото и маслото в малка тенджерка и бъркайте до стопяване на захарта. Добавете капката ментово масло и разбъркайте много добре. При непрекъснато бъркане с бъркалка добавете разбитото яйце и не спирайте да бъркате още минута-две. Дръпнете от огъня, охладете леко и добавете натрошените бисквити, какаото, кокоса и ядките.
Покрийте дъното и стените на квадратна форма с дължина на страната 20-22 см с хартия за печене, така че хартията да виси навън. (Това ще ви помогне да извадите готовия сладкиш по-късно и да го нарежете добре.)  Изсипете  сместа  за основата и притиснете с валяче или с пръсти много добре към дъното. Охладете в хладилник за 30 минути.

Ментовия пълнеж пригответе по следния начин:
 В кана на робот или с пасатор блендирайте  пудрата захар, маслото, млякото, сухия пудинг, сиропа от мента и ментовото масло. Накрая добавете листата от мента и блендирайте пак. Изсипете масления ментов крем равномерно върху охладената основа и приберете в хладилника..
За глазурата разтопете  парченцата шоколад и олиото на водна баня, добавете ментовото масло и разбъркайте. Охладете до стайна температура. Разстелете равномерно върху ментовия крем. Оставете да престои една нощ в хладилника, ако има възможност. 
Нарежете сладкиша с топъл сух нож на квадрати или правоъгълници.




Моите забележки :
Не използвайте повече ментово масло от посоченото - то е силно ароматно етерично масло и трябва да се дозира прецизно. 
Ако нямате ментов сироп, който ще даде необходимия зелен цвят на масления крем, може да използвате малко зелена сладкарска боя или да добавите още 5-6 листенца прясна мента в крема.
Ако ви притеснява степента на сготвяне на яйцето в основата, може да процедирате и по следния начин: 
 След като стопите на водна баня какаото, маслото, ментовото масло и захарта, отдръпнете от огъня, охладете леко и тогава добавете разбитото сурово яйце и останалите съставки. Притиснете сместа към дъното на тавичката и печете на 180 градуса около 8 минути. Охладете и процедирайте по същия начин с рецептата.
Приготвях няколко пъти тази рецепта. На снимките тук основата съм приготвила без яйце, но това я прави по-ронлива. Добавката на яйцето ще даде добре оформен равномерен пласт, който се реже лесно и ще се отрази по-добре върху външния вид на сладкиша.
Ментово масло може да закупите от всяка аптека, както и онлайн от Фрамар например. Цената му е достъпна - около 3 лв. То е етерично масло, затова има различни приложения и никога не е излишно да разполагате с него в своя дом.

Адаптирано от: HERSHEY'S kitchens

вторник, 8 септември 2015 г.

Бързо ябълково руло

 Това е една от рецептите, при които резултатът е обратно пропорционален на времето и продуктите, с които се приготвя. Много лесен, изключително вкусен и бърз сладкиш. Приготвям го много често, особено есенно време, когато мога да съчетая в плънката няколко сорта ябълки за по-богат аромат. Рецептата е на  Весичка  и мисля, че трябва да бъде споделяна по-често. Аз направих някои промени, съобразени с нашите вкусове и ви предлагам непременно да я опитате .



Необходими продукти:

За тестото:

4 яйца
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. олио
1 ванилия

За плънката:

3-4 по-едри ябълки
1ч.л. канела,
захар за поръсване
1 ч.ч. смлени орехи


Начин на приготвяне:

Застелете правоъгълната тавичка на фурната ви (те са общо взето стандартни) с хартия за печене.
Почистете ябълките и ги настържете на средно ренде. Изсипете ябълковата смес равномерно върху хартията за печене и я поръсете с канела и захар на вкус. Най-отгоре поръсете със смлените орехи.
Разбийте яйцата със захарта докато утроят обема си. Прибавете олиото, пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Изсипете пандишпановата смес внимателно и равномерно върху настърганите ябълки. Загладете и оформете краищата с лъжица.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 мин - докато порозовее отгоре. Не го препичайте,  тестото трябва да е еластично. 
Извадете от фурната и обърнете върху чиста хавлия или кърпа с помощта на по-голяма дървена дъска, която трябва да "залепите" към тавичката и да обърнете. Става много лесно. Използвайте изолиращи ръкавици, за да не се изгорите.
Отлепете внимателно хартията за печене. Може да използвате остър кухненски нож, ако има залепнала плънка по нея. С помощта на кърпата(хавлията) завийте внимателно на стегнато руло откъм широката част. Прехвърлете рулото в подходящ съд и охладете. 
Поднесете го, поръсено с пудра захар.


петък, 4 септември 2015 г.

Шоколадово руло със смокини и орехов крем

Отива си и това лято - мокро, горещо, облачно, необятно, синьо и прекрасно. Изпратих щъркелите в любимия Несебър, радвах се на топлия пясък и красивия бряг, срещнах се с прекрасни приятели. Душата ми все още се усмихва..... Благодарна съм за всеки миг !
  След дългото неготвене и  мързелуване беше време да приготвя нещо по-така. Това руло подслади една прекрасна вечер с любими приятели. И макар че нашият национален отбор ни донесе горчив привкус със загубата си от Норвегия, това богато на вкус руло ни остави усещане за сладост и удоволствие.


Необходими продукти за 8- 10 порции:

За тестото:



  • 150 мл леко затоплено прясно мляко
  • 375 грама брашно
  • 7 грама суха мая
  • 2 супени лъжици какао
  • 100г меко краве масло
  • 70 грама пудра захар
  • 1 жълтък
  • 8 средни смокини, нарязани на половина

  • За намазване:

  • 1 жълтък плюс ½ ч.л. мляко, набързо
  • 1 супена лъжица маково семе и малко пудра захар
За плънката:

100г масло на стайна температура
80г пудра захар
80г смлени орехи
1 жълтък
8 смокини от сладко , нарязани на парченца или 8 накиснати предварително в топла вода смокини (най-ароматно става със сладко от зелени смокини)
Начин на приготвяне:

Разтворете  маята в хладкото мляко и разбъркайте внимателно с 1 чаена лъжичка от пудрата захар. Оставете настрана  за 10 минути да шупне, докато  подготвите останалите съставки.
Поставете брашното, какаото, маслото и пудрата захар в  кухненски робот. Пулсирайте около 10 секунди, или докато сместа заприлича на пясък.
Прехвърлете сместа в голяма купа, добавете жълтъка и млечната смес с маята. Разбъркайте с пръсти, след това преместете тестото върху чиста работна повърхност и месете в продължение на 8 минути. Може да замесите тестото и в кухненски робот или в машина за хляб.
Поставете тестото обратно в купата, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло място, докато удвои  размера си.
Пригответе плънката като смесите добре всички съставки с вилица или в кухненски робот. Приберете я в хладилник до момента, в който ще я използвате.
Извадете втасалото тесто и оформете на еднометров  фитил. Разточете с точилка като преобръщате фитила, докато получите правоъгълник с ширина около 14 -15 см  и дебелина около 4 - 5 мм.
Покрийте дъното на  форма за печене с размер 23-24см с хартия за печене и намажете страните и дъното  с масло. 
Върху разточения правоъгълник нанесете плънката  и поставете парчетата смокини равномерно. Завийте рулото стегнато, за да не останат въздушни джобове вътре.
Вземете единия край на рулото и и го завийте на спирала като започнете от средата на формата за печене. При завиването на спиралата оставете около сантиметър между страните - там ще поставите смокините.
Разполовете смокините и ги подредете в празнинките на рулото. Преди печене сладкишът ви трябва да изглежда ето така.



Може да поставите смокини и само във вътрешната част на спиралата.
Сложете рулото да втаса на топло място за около час или докато удвои обема си. Намажете повърхността му с разбитияс млякото жълтък и поръсете с маковите семена.
Изпечете рулото в предварително загрята на 170-180 градуса фурна за около 40 мин. Направете теста с дървеното шишче - ако не залепва нищо по него, сладкишът е готов.

Извадете сладкиша, покрийте с чиста кърпа и го охладете напълно. Това е много важно за крайния резултат.
Преди поднасяне можете да поръсите с малко пудра захар.


Добър апетит!

Моите препоръки:  

Тъй като тестото не е много сладко, може да добавите още малко захар или смокини към плънката по ваш вкус. Също така, ако сте любители на по-силните аромати, може да добавите малко ванилия, портокалова кора или канела, макар че така  естественият аромат на смокините ще се загуби. Ако ползвате сухи смокини, накиснете ги в ром или друг ароматен алкохол. 

неделя, 9 август 2015 г.

Кюфтета от тиквички с извара и зелени подправки

   Кюфтетата от тиквички са вкусно лятно ястие, което ще разнообрази менюто ви.
У дома обичаме тиквичките и често ги приготвям за моите домашни любимци под формата на супа от тиквички със сирене, тиквички "салтимбока" ,  гръцки пай "Kourkouto" или пай с гриловани тиквички. Препоръчвам ви някой път да опитате и тях. Предполагам, че и тази  няма да е последната рецепта с тиквички в моя блог.
Въпреки, че много рядко използвам пърженето като топлинна обработка на храната, през годините съм правила кюфтета от тиквички по различни рецепти. Пробвала съм тази на Нанита с овесени ядки, чудесните кюфтета на Роси с пресен лук, сега ще ви предложа и моя вариант, който търпи импровизации според вкуса и наличните продукти.
 Както при всички рецепти и тук най-важното е да използвате пресни и качествени продукти.






Необходими продукти:

1 кг. пресни тиквички
1 голяма глава стар лук
2-3 скилидки чесън
200г прясна извара
100г сирене
2 едри яйца
1 връзка пресен копър
1 шепа листа от пресен риган или 1/2 ч.л. сух риган
черен пипер
около 1 ч.л. сол (равна)
1 ч.ч. брашно, може да поеме и повече
олио за пържене

кисело мляко, чесън, сол  и малко заквасена сметана за поднасяне




Начин на приготвяне:

Настържете тиквичките и ги изцедете много добре на ръка. Настържете лука и го изцедете по същия начин. Вместо да ги стържете, може да ги смелите в кухненски робот и след това да ги изстискате.
 Не солете тиквичките предварително, защото ще изстискате от тях прекалено много вода, а кюфтенцата все пак трябва да останат сочни.

Разбийте яйцата с тел, прибавете към тях пресованите скилидки чесън, ситно нарязаните копър и риган, черния пипер и солта. Разбъркайте добре и добавете тиквичките, лука, натрошеното сирене и  изварата. Накрая добавете брашното на части до получаване на не много гъста смес. В процеса на пържене тиквичките ще овлажнят още сместа, затова добавяйте по малко брашно след всяка изпържена доза в тестото.
 Аз използвам тиган с диаметър 28 см и поставям в него по 4 кюфтета. Не слагайте повече, защото това ще затрудни обръщането, а и мазнината ще свършва по-бързо и могат да загорят.
Загрейте тигана и сипете на дъното 4-5 с.л олио. Ако готвите на газов котлон, след първоначалното загряване, намалете газта на степен 2, ако ползвате керамичен или друг котлон, намалете на половина.
Загребвайте от сместа със супена лъжица и изсипвайте в тигана като приплесквате и оформяте кръгла форма със самата лъжица.
 Обърнете кюфтенцата и ги запържете от другата страна до златисто. Поставяйте готовите кюфтенца върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Ако в процеса на пържене олиото в тигана свърши, добавете още няколко лъжици преди да поставите новата партида.
 Кюфтенцата се пържат бързо, така че не се разсейвайте, за да не ги прегорите.



Поднесете готовите кюфтенца с млечен сос и студена бира.
Вкусни са както топли, така и студени!
Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...