Страници

неделя, 10 ноември 2013 г.

Кекс "Сникърс"

От няколко седмици се каня да споделя тази рецепта с вас, но все не оставаше време. Днес, в края на неделния ден, всеки заслужава да се поглези с нещо сладичко. Ако обичате фъстъци и карамел, ви приканвам да се възползвате от това  предложение.
Макар и зверски вкусен, този кекс се приготвя много бързо и лесно. И също толкова бързо изчезва...


Необходими продукти за кексовото тесто:

1. ч .ч. захар (250мл.)
1. ч. ч. брашно
3 яйца
1/2 ч. ч. фъстъчено масло
1/2 ч. .ч олио
1 ванилия
1ч. л. бакпулвер
   

За заливката: 

50гр. прясно изпечени фъстъци
60гр. стопен шоколад, смесен с 1 с.л. олио


Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер захарта и яйцата на пяна. Добавяме растителните масла и пресятото с бакпулвера брашно. Накрая слагаме ванилията. Изсипваме тестото в леко намазана с масло силиконова форма  или в откопчаваща се форма с намаслени стени и покрита с хартия за печене с размер 22 - 23см. Удачен вариант е и квадратна форма с размери 20/20см. Изпичаме кекса в предварително загрята фурна с обдухване на 175-180 градуса за 30-35 мин.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади около10 минути, след което прехвърляме кекса в подходяща чиния до пълното му охлаждане.



С помощта на лъжица нанасяме върху кекса охладения карамелов сос, поръсваме с фъстъците и разпръскваме върху тях стопения шоколад (пак с лъжица).




Този кекс е чудесен с чаша кафе или .... уиски:)

Моите забележки: 
Консистенцията на кекса може да се повлияе от вида на фъстъченото масло, което използвате. Когато използвам био фъстъчено масло, сладкишът става по-тежък и влажен. Най-добри резутати постигам с фъстъченото масло на "Пами".