От доста време се каня да споделя с вас тук тази вкусна рецепта, на която попаднах в един италиански кулинарен блог. Разбира се, аз внесох своите промени според местните вкусове и капризи и мога смело да заявя, че резултатът е вкусен, красив и най-важното - сочен.
Правила съм това руло няколко пъти, като всеки път съм импровизирала по нещо от плънката. Прибавяла съм сушени сливи, стафиди, дюля, според наличностите, сезона и настроението. Никога не сме оставали разочаровани.
Продукти:
1 свинска рибица (филе) около 2-2,5 кг.
за плънката:
2 малки ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета - около 1 ч.ч.
(може да сложите 1 ябълка и 1 дюля)
1 стрък целина, нарязан на кубчета - около 1/2 ч.ч.
1 глава стар лук на кубчета - около 1/2 ч.ч., може и морков
1/2 ч. л. морска сол
прясно смлян черен пипер
1 счукана скилидка чесън
1 ч.ч. препечен хляб, нарязан на малки кубчета (около 2-3 филии)
1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(аз съм пробвала и с магданоз, босилек и мащерка)
кора от половин лимон
Билки за овалване на готовото руло преди изпичане:
1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(или магданоз, босилек и мащерка)
1 счукана скилидка чесън
кора от половин лимон
малко червен пипер и 2 с.л. зехтин
Приготвяне:
В тиган слагаме 4-5 с.л. зехтин и задушаваме зеленчуците и плодовете с морската сол и черния пипер около 6-7мин. Прибавяме чесъна за 1 мин., отдръпваме тигана от котлона и добавяме трохите хляб, билките и лимоновата кора. Разбъркваме много добре и оставяме да изстинат. Месото се срязва внимателно надлъжно (погледнете долу в източника - показано е как точно става) и върху него се разстила плънката. Навива се на стегнато руло, което се завръзва с конец. Овалва се в билковата смес и се поставя в дълбок намаслен съд за печене.
В малка тенджерка се възваряват 1-2 ч.ч. пилешки бульон ,1 ч.ч. ябълков сайдер или бяло вино
(аз сложих 1 ч.ч. портвайн), 1 с. л. зехтин. С горещата течност внимателно се залива около рулото и малко върху него. Слага се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се запича 20 мин. След това върху тавичката се поставя фолио или капак и се пече още около 1 час.
Съветвам ви да го оставите да изстине и тогава да го нарежете. Ние го харесваме повече студено, залято с топъл сос от печенето. Полученото руло е много сочно и ароматно, заради плодово-билковия пълнеж. Ако издържи до следващия ден е още по-вкусно.
Много сполучлива рецепта!
Не се плашете от моята многословност - рулото се приготвя изключително лесно и резултатът си струва! Бон апети!
Източник
Правила съм това руло няколко пъти, като всеки път съм импровизирала по нещо от плънката. Прибавяла съм сушени сливи, стафиди, дюля, според наличностите, сезона и настроението. Никога не сме оставали разочаровани.
Продукти:
1 свинска рибица (филе) около 2-2,5 кг.
за плънката:
2 малки ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета - около 1 ч.ч.
(може да сложите 1 ябълка и 1 дюля)
1 стрък целина, нарязан на кубчета - около 1/2 ч.ч.
1 глава стар лук на кубчета - около 1/2 ч.ч., може и морков
1/2 ч. л. морска сол
прясно смлян черен пипер
1 счукана скилидка чесън
1 ч.ч. препечен хляб, нарязан на малки кубчета (около 2-3 филии)
1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(аз съм пробвала и с магданоз, босилек и мащерка)
кора от половин лимон
Билки за овалване на готовото руло преди изпичане:
1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(или магданоз, босилек и мащерка)
1 счукана скилидка чесън
кора от половин лимон
малко червен пипер и 2 с.л. зехтин
Приготвяне:
В тиган слагаме 4-5 с.л. зехтин и задушаваме зеленчуците и плодовете с морската сол и черния пипер около 6-7мин. Прибавяме чесъна за 1 мин., отдръпваме тигана от котлона и добавяме трохите хляб, билките и лимоновата кора. Разбъркваме много добре и оставяме да изстинат. Месото се срязва внимателно надлъжно (погледнете долу в източника - показано е как точно става) и върху него се разстила плънката. Навива се на стегнато руло, което се завръзва с конец. Овалва се в билковата смес и се поставя в дълбок намаслен съд за печене.
В малка тенджерка се възваряват 1-2 ч.ч. пилешки бульон ,1 ч.ч. ябълков сайдер или бяло вино
(аз сложих 1 ч.ч. портвайн), 1 с. л. зехтин. С горещата течност внимателно се залива около рулото и малко върху него. Слага се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се запича 20 мин. След това върху тавичката се поставя фолио или капак и се пече още около 1 час.
Съветвам ви да го оставите да изстине и тогава да го нарежете. Ние го харесваме повече студено, залято с топъл сос от печенето. Полученото руло е много сочно и ароматно, заради плодово-билковия пълнеж. Ако издържи до следващия ден е още по-вкусно.
Много сполучлива рецепта!
Не се плашете от моята многословност - рулото се приготвя изключително лесно и резултатът си струва! Бон апети!
Източник