вторник, 23 август 2011 г.

Малинов чийзкейк и две награди

Лично аз приготвям подобни десерти в по-хладно време, но, ако сте прочели историята на Тиквичките "Салтимбока",  вече знаете, че отвреме навреме ме наскачват странни желания и настроения, които засега водят до определено добри резултати. Пък бях и изкушена от едни страхотни малини на пазара. Та така, да премина към рецептата на чийзкейк с малини( който  Еликсир любезно и с доза основание Wink нарече "кулинарен оргазъм")!

"


Необходими продукти:

За подложката:

200 гр. бисквити -  могат да бъдат шоколадови, чаени, със сметана и орехи, аз използвах на Еверест
50 гр меко масло

Пълнеж:

500 гр. обезмаслена извара без сол, може да се използва и рикота или друго крем-сирене
130гр. захар
2 яйца
1 с.л. брашно
80гр. заквасена сметана
кората и сокът на 1 лимон
1 ч.л. сметанова ванилия
около 40 бр. пресни или замразени малини

Приготвяне:

Застиламе тавичка с размери 20 на 20 см или кръгла форма с диаметър 20см. с хартия за печене и върху нея с притискане оформяме смесените с маслото смлени бисквити на стегнат слой. Оставяме съда в хладилник, докато приготвяме плънката.
Разбиваме изварата, захарта, брашното, настърганата лимонова кора и сока от лимон до гладка консистенция в робота или с миксер. Прибавяме яйцата едно по едно и накрая сметаната и ваниловата есенция. Изсипваме така получения крем върху бисквитената подложка и нареждаме отгоре малините с леко притискане. Печем около 1 час на 180градуса(170 с обдухване, но преценете според фурната  (аз сега съм с нова печка отново с обдухване, но с нея пека на по-високи градуси?)


Чудесен е с чаша ароматно кафе сутрин или следобяд!


Източник

Днес VaLeNtInA  от Cooking and  fun подари на моя блог този пакет от награди. 



Приятно ми бе да науча, че това е награда за нов и талантлив блогър . Валя, благодаря от сърце за тази оценка. Освен приятна, тя е и задължаваща. Особено приятно ми е да я получа от кулинарен естет и майстор като теб.  Признавам си, че сладките съвършенства, които твориш, са недостижими за мен. Затова ми остава само да се възхищавам на талантливите ти ръце и богатото въображение и да се чувствам горда, че такъв човек ми поднася такава награда.
Понеже едно от условията на тази награда е да разкажеш нещо за себе си, ще споделя следното.
Днес се чувствам доста неловко, защото публикувах рецепта с панирани тиквички и след няколко минути прочетох, че Валя не обича панирани неща.:) И аз ги приготвям много рядко, предпочитам здравословната храна, но понякога си ги позволявам.
Обичам тишината и спокойствието на природата! Там се зареждам с много положителна енергия. Обичам да пътувам и да опознавам света, хората и себе си. Чета поезия и пътеписи, всъщност чета почти всичко, но напоследък нямам много време. Фотографията ме забавлява и удивлява. Радват ме малките неща! Обичам да се шегувам! Когато готвя, релаксирам и се забавлявам. Любимите ми ястия са тези, приготвени с морски продукти, ястия и печива със спанак. Обожавам праскови и пъпеш!
Аз от своя страна ще споделя тази награда с Бианка, която има красиви, интересни и креативни кулинарни идеи и аз лично наскоро открих нейния блог Вкусно в Бети.
И със Сабина Берова, чийто кулинарен блог Кулинарна магия винаги ме посреща приятно с интересни, вкусни и красиви рецепти.
И с Леви, чийто кулинарен блог  Сookibooki е вдъхновение за всички, които обичат да готвят.

 Мони също сподели с мен чудесна награда. Ето я и нея.



Благодаря от сърце, Мони!

неделя, 21 август 2011 г.

Тиквички "Салтимбока"

Казват, че най-големите бели човек сам си ги причинява. Ами така си е! Бях си дала дума, че в тези летни горещини няма да припарвам до тиган за пържене, защото... Защото жегата става още по-безмилостна, пърженото не е полезно,  парфюмът "пържено олио" взима връхна нотка в косата, кухнята плаче да бъде измита, обезмаслена и  основно излъскана. Все фактори, които един разумен човек не би пренебрегнал и не би си усложнявал излишно лятната вечер.
Аз постъпих неразумно.....
Отчитам, че ми повлияха външни фактори като пеп-4о, която наляво и надясно се хвалеше колко било вкусно пилето "Салтимбока", после попаднах и на рецептата на Драго за свинско "Салтимбока" по римски и най-накрая за капак попаднах на  кулинарното шоу на Майкъл Киарело, в което той най-безсрамно в разгара на лятото направи тиквички "Салтимбока".
Планът назря и след дълго обикаляне по разни хипермаркети накрая намерих заветната прясна салвия. Оттук нататък нещата са ясни. Първо направих нашумялото пиле.
Е, вярно е голяма вкусотия.
Но остана още салвия.
И гледах повторението на предаването:)


Необходими продукти за 4 порции:

2-3 тиквички, нарязани надлъжно (или напречно) на 2-3мм
(ако тиквичките са по-големи и дълги, ги срежете по средата )
прошуто или шунка, нарязана на тънки широки ленти
(аз използвах малка бомичка на Тандем и я нарязах надлъжно)
кашкавал, тънко нарязан надлъжно с размерите на тиквичките и шунката или сирене Фонтина, както е в оригиналната рецепта(аз не успях да намеря такова)
30 листа прясна салвия(градински чай)

Опитайте се лентите тиквички, шунка и кашкавал да са приблизително еднакви, за да не излиза плънката навън и за де получат правилни пакетчета, лесни и удобни за овалване.

брашно за овалване, около 2/3 ч.ч.
3 яйца за паниране
зехтин за пържене
сол и черен пипер


Начин на приготвяне:

Подсушаваме много добре нарязаните надлъжно и осолени тиквички и ги подреждаме на разстояние в тава върху пекарска хартия. Върху всяка тиквичка слагаме по резен прошуто, 2 листа салвия, кашкавал и захлупваме отново с тиквичка. Подсушаваме още веднъж, ако е необходимо, и панираме така получените пакетчета в яйце и брашно (аз завърших пак с яйце) и пържим в по-дълбок тиган в зехтин. Изваждаме, отцеждаме върху домакинска хартия, посоляваме със сол и черен пипер и поднасяме с лимон и запържени листа салвия в зехтин и сол. Може да избегнете пържената салвия при поднасяне, но аз препоръчвам непременно да я сложите между тиквичките и шунката - вкусът си струва!
След първата хапка забравяте всички неволи, съмнения и противоречия, които са ви измъчвали. Особено, ако от хладилника ви се усмихва бутилка студено шардоне или розе. Разбира се, може да се използва и студена бира!
На следващия ден, ако нещо от трапезата е оцеляло,  вие вече имате настроение за творчество в по-прохладна среда и може да се позабавлявате напълно заслужено като направите една весела фотосесия, намирайки и други начини за поднасяне на това блажено блюдо....


Това са така наречените тиквени момиченца "Салтимбока",


които накрая бяха изморени от позиране  и търсеха другарско рамо, на което да отпочинат:)



В заключение искам да кажа, че падна голяма забава и славно хапване. Наздраве!

събота, 20 август 2011 г.

Свинско руло с билково-хлебна плънка

От доста време се каня да споделя с вас тук тази вкусна рецепта, на която попаднах в един италиански кулинарен блог. Разбира се, аз внесох своите промени според местните вкусове и капризи и мога смело да заявя, че резултатът е вкусен, красив и най-важното - сочен.
Правила съм това руло няколко пъти, като всеки път съм импровизирала по нещо от плънката. Прибавяла съм сушени сливи, стафиди, дюля, според наличностите, сезона и настроението. Никога не сме оставали разочаровани.



Продукти:
1 свинска рибица (филе) около 2-2,5 кг.
за плънката:
2 малки ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета - около 1 ч.ч.
(може да сложите 1 ябълка и 1 дюля)
 1 стрък целина, нарязан на кубчета - около 1/2 ч.ч.
1 глава стар лук на кубчета - около 1/2 ч.ч., може и морков
1/2 ч. л. морска сол
прясно смлян черен пипер
1 счукана скилидка чесън
1 ч.ч. препечен хляб, нарязан на малки кубчета (около 2-3 филии)
1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(аз съм пробвала и с магданоз, босилек и мащерка)
кора от половин лимон


Билки за овалване на готовото руло преди изпичане:
1 с.л. магданоз, 1 с.л. градински чай, 1 с.л. розмарин
(или  магданоз, босилек и мащерка)
1 счукана скилидка чесън
кора от половин лимон
 малко червен пипер и 2 с.л. зехтин




Приготвяне:
В тиган слагаме 4-5 с.л. зехтин и задушаваме зеленчуците и плодовете с морската сол и черния пипер около 6-7мин. Прибавяме чесъна за 1 мин., отдръпваме тигана от котлона и добавяме трохите хляб, билките и лимоновата кора. Разбъркваме много добре и оставяме да изстинат. Месото се срязва внимателно надлъжно (погледнете долу в източника - показано е как точно става) и върху него се разстила плънката. Навива се на стегнато руло, което се завръзва с конец. Овалва се в билковата смес и се поставя в дълбок намаслен съд за печене.
 В малка тенджерка се възваряват 1-2 ч.ч. пилешки бульон ,1 ч.ч. ябълков сайдер или бяло вино
(аз сложих 1 ч.ч. портвайн), 1 с. л. зехтин. С  горещата течност внимателно се залива около рулото и малко върху него. Слага се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се запича 20 мин. След това върху тавичката се поставя фолио или капак и се пече още около 1 час.
Съветвам ви да го оставите да изстине и тогава да го нарежете. Ние го харесваме повече студено, залято с топъл сос от печенето. Полученото руло е много сочно и ароматно, заради плодово-билковия пълнеж. Ако издържи до следващия ден е още по-вкусно.




Много сполучлива рецепта!
Не се плашете от моята многословност - рулото се приготвя изключително лесно и резултатът си струва! Бон апети!
Източник



сряда, 10 август 2011 г.

Време за приятели, време за награди

Признавам си, че в началото наградите между блогърите ми бяха доста странни. Възприемах ги като някакъв своеобразен спам. С времето обаче осъзнах, че някои от тях са като онези малки жестове, които правят хубав животът ни. Защото в забързаното и стресово време, в което живеем, жестовете на сърдечност и  добронамереност стават все по-голяма рядкост.
 Има толкова смисъл и красота в малките неща. Трябва само да ги видиш и оцениш. И въпреки че имам резерви към дозата показност на този тип внимание, оценявам времето, което някой е отделил за мен, позитивната мисъл, в която ме е включил, и желанието му  да събуди усмивка и добро настроение.
 И то у човек, когото дори не познаваш.
 Силата на добрата дума е огромна и аз благодаря на всички вас, които ме накарахте да я усетя!
Много ми се иска да изпратя позитивна мисъл, настроение и най-вече усмивка на няколко човека, с които ми е много приятно да общувам, да посещавам техните местенца в нета, да се възхищавам на уменията и да се вдъхновявам от творчеството им. Затова избрах специални награди за тях.

На пеп-4о за подкрепата и доброто настроение, което събужда в мен, за  вдъхновението и идеите, които черпя от страхотния и блог Храна за мойте канибали






Следващата награда избрах за  Илрай, която стана първият  последовател на моя блог и по чиито вкусни рецепти от блога и Щъркелово гнездо съм готвила често на моето семейство.




За Мариета, която е невероятен кулинар  и усещам като сродна душа в много от публикациите и в уютния и блог Когато готвенето стане страст избрах  







На Еликсир, за  страхотните рецепти, поднесени с много вкус и естетика в Кулинарен еликсир, за добрите думи, които намира и хубавото настроение, което събужда у мен, приготвих тази награда 



И, разбира се, за Мина, която познавате от страхотния и блог Аngellovescooking, за съпричастността, доброто отношение и вдъхновяващите, креативни и  зашеметяващи рецепти, които споделя с всички нас, смятам, че ще подхожда най-много ето тази :



Преди време получих от Еликсир една чудесна  награда за приятелство,

която днес искам да споделя с

Леви  Сookibooki

Бъдете здрави, приятели, и все така вдъхновяващи! Радвам се, че ви има!

Следва продължение.......






петък, 5 август 2011 г.

Угризения, награди и рецепта за спаначени крокети

Какво заглавие на публикация измислих, а?! Но колкото и нелогично и странно да звучи, се надявам да съм достатъчно последователна в изложението на мислите си, за да стане разбираемо.
Първо - за угризенията.... Да, имам такива! Погледнах хронологията на публикациите си в блога за последните два месеца и ме хвана срам - по една на месец. Срам! На всичкото отгоре  едни добри хора са ми дали награди в този период на сериозна липса.
Първо искам сърдечно да благодаря на  Moni за великодушното й и щедро сърце и желанието да сподели с мен тази чудесна награда.
Благодаря  за добрите и топли думи, които намира за мен, когато идва в моя блог. Приемам я с радост и съм щастлива, че ме е добавила в списъка на своите приятели в кухнята.
Много приятно ме изненада и Таня с една награда, която ми е много симпатична заради посланието, което носи - факлоносец на огъня на усмивката. Когато започнах този блог се надявах публикациите ми освен полезни, да са  интересни и забавни и да събуждат добро настроение и усмивки. Тази награда ме кара да вярвам, че съм успяла. Благодаря ти, Таня!
Моля от днес нататък да се отнасяте с по-голям респект и уважение към мен - факлоносеца!
Благодаря и на всички останали мои приятели, които минават през моето местенце и споделят мнения, че събудиха угризения у мен и ме поразмърдаха малко, за да поема своите отговорности на трудолюбив и съвестен блогър.
И ето я най-сетне и рецептата, която трябваше на публикувам още в края на юни, но поради обективни и субективни причини ще се появи на бял свят днес.

Спаначени крокети със сусам



Необходими продукти:

500 гр. пресен спанак /или пакетче замразен спанак - размразен и добре отцеден/
250 гр. извара
1 стрък пресен лук или малка глава стар лук
2 яйца
1 пълна с.л. заквасена сметана
12 листа мента
сол, черен пипер
6 с.л. пармезан
галета за овалване , смесена с 4-5 с.л. сусам



Начин на приготвяне:

Задушаваме нарязания дребно лук в зехтин и малко вода и добавяме спанака с малко сол. Разбъркваме до омекването на спанака и изпаряването на течността. Охлаждаме. Ако използвате размразен спанак, го изстискайте добре. Преместваме върху дъска и нарязваме ситно лучено-спаначената смес. Прехвърляме я в в подходящ съд и прибавяме яйцата, изварата, ментата, сол, черен пипер, пармезан и няколко лъжици галета - сместа не трябва да е много мека и лепкава. Омесваме добре. С мокри или намазнени ръце оформяме кръгли топчета с големина на едър орех, които овалваме в галетата и сусама. Готовите топчета изпържваме в горещо олио, като обръщаме и внимаваме да не прегорят.




Крокетите могат да бъдат изпечени и на фурна върху пекарска хартия за по-здравословно. В такъв случай ги залейте леко със струйка зехтин или олио или поставете по малко парченце масло върху тях. Можете да ги сервирате както топли, така и студени - еднакво вкусни са. Аз ги предложих с млечно-чеснов ментов сос. Надявам се, че пиете бира и бяло вино!?





Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...