събота, 17 декември 2011 г.

Шоколадов кекс с тъмно пиво

Това лято открих удоволствието от студената чаша светла бира. А миналия месец се насладих и на тъмното пиво в типично зимна планинска обстановка. О, миг, поспри...


Реших да впиша тъмното пиво и в кулинарните ми изживявания. Избрах тъмното пиво на "Загорка" с боровинков привкус. Получи се вълшебен, ароматен и богат кекс, който бе почти светкавично оценен и унищожен от домашните любимци. И от мен.
Силно ви го препоръчвам.


Необходими продукти:


  • 150 г масло, плюс допълнително за подмазване на формата за печене
  • 2 ч.ч захар( или 1ч.ч. захар и 1 пакетче суха стевия)
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч бира, непълна
  • 2 ч.ч пресято брашно, препълнени
  • 3 с.л какао
  • 1 бакпулвер
  •  
  • За глазурата 
  • 200 г натурален шоколад
  • 3-4 с.л. олио
  • 100мл. неподсладена животинска сметана

Начин на приготвяне:


Разбиваме с миксер маслото, захарта. Прибавяме яйцата. С лъжица добавяме последователно брашното и бирата,   като бъркаме внимателно.  Какаото и бакпулвера слагаме накрая. Разбиваме с миксера, докато в тестото се появят мехурчета. Аз свърших всичко това в голямата кана на робота с металния накрайник.
Изливаме готовата смес в подмазана форма за кекс или в малки формички за мъфини. 
Печем в предварително загрята фурна на 170-175 градуса с обдухване до готовност. Кексът се надига доста във втората част на печенето. Проверявайте с дървено шишче дали сладкишът е изпечен, като го прободете и извадите, по повърхността не трябва да остава меко тесто.
За глазурата стопяваме шоколада  на водна баня, прибавяме олиото и сметаната. Бъркаме енергично до получаване на гладка лъскава смес. Заливаме изпечения кекс или го намазваме с четчица с шоколадовата смес. Украсяваме по желание със смлени ядки или захарни пръчици.



Богат, разкошен, плътен и кадифен вкус!

Моите забележки:

Готовата кексова смес е малко по-рядка от обикновеното кексово тесто, но това не бива да ви притеснява. Печенето продължава между 45 и 55 мин. На 35-40 мин. от печенето проверете тестото за готовност с дървено шишче.

Може да добавите към сместа сушени плодове(стафиди, череши, червени боровинки като ги редувате с изсипването на тестото - слой тесто, поръсвате със сушени плодове, слой тесто, отново плодове и т.н.)

Ако използвате друг вид тъмно пиво - на "Ариана" или "Козел", може да прибавите към кексовата смес и 1/4 до 1/2 ч.л. канела. Вкусът много печели от това.

Не го препичайте, за да се презастраховате - кексът трябва да остане леко влажен. Заливката, след като е напълно изстинал, също ще помогне за това!


Насладете му се с чаша кафе или чай!

Източник

понеделник, 12 декември 2011 г.

Снежни коледни мъфини

Това не е десерт, който трябва да приготвите седмици преди Коледа, да отлежава, да се напоява, да омеква и да заражда трайно приятелство между различни видове аромати и съставки. Не! Той е семпъл, лесен, приготвя се бързо и още по-бързо се изяжда! Ако нямате  време за мастити традиционни десерти,  забъркайте го сутринта или в ранния следобед на Коледа. Тези красиви мъфини са достатъчно ефекти и вкусни, за да зарадват всички на празничната трапеза.

Необходими продукти:

3 яйца, леко разбити
50гр. черен шоколад
140гр. масло
100гр. заквасена сметана
140гр. захар
140 гр. брашно
 5 с.л. какао
100гр. смлени лешници 
1 1/4 ч.л. бакпулвер
ванилия

80 гр. червени сушени боровники

За глазурата:

250 пресята пудра захар
2-3-4 с.л. вода, това зависи от големината на супената лъжица и от структурата на захарта
капка ванилов екстракт,
листенца от чимшир за украса и няколко червени боровинки


Стопяваме шоколада на водна баня, прибавяме към него мекото масло и разбъркваме до хомогенна смес. Охлаждаме леко и прибавяме заквасената сметана и яйцата.
В отделен съд смесваме сухите съставки - пресяваме брашното с бакпулвера и какаото и прибавяме захарта и лешниците. Изсипваме в сухата смес шоколадовата и разбъркваме добре. Накрая прибавяме боровинките.
Разпределяме сместа във формички за мъфини - в хартиени капсулки или в леко намазани с масло силиконови формички и печем в предварително загрята на 170(190градуса при обикновена фурна) градуса с обдухване фурна  около20 минути.
Проверяваме с клечица за готовност - не трябва да залепва нищо по повърхността. Изваждаме изпечените кексчета, охладжаме и заливаме всяко от тях с по една ч.л. глазура. Глазурата приготвяме докато кексчетата се охлаждат като разбъркваме енергично пресятата пудра захар с водата и ванилията до получаване на гъста бяла маса. На снимката кексчетата са обилно поляти с глазура, но вие не прекалявайте с нея.
Декорирайте като коледни звезди с листенца чимшир и сушени боровинки.


Вместо лешници може да използвате бадеми или орехи, а вместо боровники - сушени череши или захаросани плодове.
Може да приготвите мъфините и по тази рецепта  като добавите 5 с.л. какао и 50 гр. ядки, а вместо стафиди, сложите боровинки. Ще станат пухкави и ароматни, дори без шоколад.
Създайте чудесно коледно настроение с тези изящни малки сладкиши!
Весели празници!



Идеята е на сп. GoodFood



събота, 10 декември 2011 г.

Ароматни трюфели с бърбън

Време е! Коледният дух се просмуква отвсякъде! Братята и сестри кулинарни блогъри вече развихриха фантазии и умения, показаха страхотни предложения. В този ред на мисли, който още не е видял, веднага да прескочи до блога на Бети и да види за какво иде реч.
И аз ще дам своя скромен принос към коледните рецепти.
Ще започна с една рецепта за възрастни - така де, Коледата не е само радост за децата. И ние заслужаваме да се порадваме, да ни поглезят, да поглезим, подаръче да получим. ..
Човешко е!

И така , ето какво ще ви е необходимо за тези страхотни и лесни трюфели:

 250 гр. натрошени бисквити – шоколадови, чаени, сметанови - аз използвах смес от бисквити "Еверест" - едните шоколадови, другите с орехи - смлях ги в робота.
30 гр. пресято качествено какао
1 ч.ч кокосови стърготини – 85гр.
397гр. подсладено кондензирано мляко
40мл. ароматен алкохол - тъмен ром, ликьор, уиски, (могат да понесат и повечко) Аз използвах бърбън.

За овалване - подсладено какао, кокосови стърготини, натрошени ядки или настърган шоколад .
Съставките се смесват и с навлажнени ръце се оформят топчета, които се овалват в избраните смеси.
Съхраняват се в кутии до 3 сeдмици.
Най-добре разкриват вкусовите си качества на  стайна температура.
Може да се разтопи и шоколад с малко олио или масло и да се полеят с него - като тези на снимката. На мен лично повече ми допадат тези, оваляни само в какао.

Почерпете се!



неделя, 6 ноември 2011 г.

Печени кюфтета от червена леща с булгур

 Днешната публикация е специално за читателите ми вегетарианци.
Със затваряне на едното око става и за 90-дневната диета в деня за варива. Знам, че ще има протестиращи  срещу подозрителното присъствие на въглехидратния булгур, но, съгласете се, че щом диетата великодушно позволява филия хляб в бобовия ден, то и нашият герой може да се промъкне между капките (зрънцата на лещата).
 За да избегнем спорове и да достигнем удовлетворение и хармония при четенето на тази рецепта, ще ви припомня, че Бъдни вечер наближава. Така че нека обединим различията и поднесем на трапезата в тази нощ нещо различно и вкусно на семействата си.


Необходими продукти:

1 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3.5 ч.ч. вода
1 сварен картоф
1 сварен морков
1 глава стар лук
1 голяма скилидка чесън
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка пресен копър
1 връзка пресен магданоз
1/2 ч.ч.  пресен лук по желание
черен пипер, сол
галета за овалване
1/2 ч.ч. зехтин
лимон за поднасяне
копър, магданоз, сумак за поръсване на кюфтенцата



Начин на приготвяне:

Измиваме добре лещата и булгура. Възваряваме водата и слагаме лещата да се свари.  Преди течността са се редуцира прибавяме булгура, разбъркваме 1-2 минути, изключваме котлона и затваряме съда с капак. Оставяме  15 минути, докато булгурът поеме течността и омекне.
През това време в подходящ съд изсипваме 3-4 с.л. зехтин и леко запържваме нарязаните ситно чесън и лук. Прибавяме малко вода и оставяме докато лукът се задуши и омекне. Прибавяме доматеното пюре и червения пипер, разбъркваме и отдръпваме настрана.
В по-дълбок съд смесваме варивата с лука, прибавяме нарязаните на малки парченца картоф и морков, сол на вкус, черен пипер и зелените подправки. Намачкваме хубаво всичко с помощта на преса за картофено пюре. Може да пасирате и в кухненски робот, но тогава сместа ще стане по-мека и ще се оформя малко по-трудно.
Тук е моментът да прибавите зеления лук, ако го обичате.
С навлажнени или намаслени ръце оформяме кръгли кюфтета и ги овалваме в галета. Подреждаме ги върху хартия за печене и с помощта на малка лъжичка изсипваме върху всяко от тях по няколко капки зехтин.
Печем на 180 градуса на програма грил около 10-15 минути.
Изваждаме кюфтенцата в плато и поръсваме всяко от тях с магданоз, копър, сладко къри, червен пипер или сумак.
Поднасяме с нарязан пресен лимон или със чудесния сос от хрян на Пепи.
 Добър вариант е и млечно-чесновия сос, но той не е подходящ за Бъдни вечер:))



Кюфтенцата са изключително вкусни и ароматни. Добър апетит!


четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Шоколадово суфле

Днес ще ви споделя един от най-любимите десерти  на моето семейство. Моите домашни любимци великодушно ме уверяват, че мога да го приготвям всеки ден, понякога дори настояват. Но аз подхождам хладнокръвно и разумно, защото толкова калории трябва да се поемат на порции.
Мисля, че базовата рецепта е на Гордън Рамзи,

Съставки за 8 порции:

50гр. разтопено масло, за намазване
какао на прах
200гр. качествен черен шоколад, нарязан на малки парченца
200гр. масло на парченца
200гр. захар
4 яйца и 4 жълтъка,
200гр. брашно

 но аз предпочитам варианта на Йоли, красиво наречен от нея "Сърцето на Лаура", заради редуцираното съдържание на яйца и захар.
 Също така брашното за поръсване на купичките е по-удачен вариант от какаото, защото какаото изгаря по-лесно и залепва.
Както всички нейни рецепти и тази е балансирана перфектно.



Необходими продукти за 8 бр.

200 гр. натурален шоколад
200 гр. масло
140 гр. захар
40 гр. брашно
4 яйца
2 ванилии, аз слагам 3 капки сметанова ванилия


Стопяваме на водна баня шоколада, маслото и захарта и после охлаждаме.
Разбиваме леко яйцата с вилица и ги прибавяме  към изстиналата шоколадова смес. Накрая слагаме ванилията и брашното.
Намасляваме и посипваме с брашно купички за крем карамел. (Ако купичките са по-дълбоки, при поднасяне десертът ще бъде по-ефектен.) Пълним ги с шоколадовото тесто  и ги слагаме във фризера поне за 1 час преди печене.
Печем  в предварително загрята фурна на 220* само за 10-12 мин.
Много е важно да се спазят точно температурата и минутите при печенето. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна.
У дома естествено отново има различия в предпочитанията - едни го предпочитат с течна вътрешност, други - изпечен малко повече.
На тези снимки десертът е сниман на следващия ден и затова вътрешността му не е така течна.

В оригинала на Гордън Рамзи този десерт се поднася с карамелен сос и топка ванилов сладолед.

Ако изберете този вариант, ето и рецептата за карамеления сос:

250гр. захар
140мл. гъста сметана
50гр. масло

Изсипете захарта в тиган с дебело дъно и добавете 4с.л. вода. Сложете тигана на средно нагрят котлон, докато захарта се стопи. Увеличете температурата и оставете да възври силно за 4-5 минути докато се получи карамел. Свалете от котлона и добавете внимателно сметаната и маслото. Оставяте да изстине и разлейте в красива форма около суфлето.



Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...