вторник, 31 януари 2012 г.

Качамак на фурна с домати, спанак и сирена. И награда:)

Дали ще използвам западното полента или северното мамалига, тази почти древна храна е позната на всички. Макар че събужда противоречиви и различни реакции, това е изключително полезна, проста, здравословна и, смея да твърдя, вкусна храна.
Днес ще ви предложа един интересен вариант на приготвяне, който придава на това ястие средиземноморски вкус!



Необходими продукти за 4 порции:


250гр. царевичен грис
около 1 л. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. сух риган
1 буркан стерилизирани белени домати (680гр)
 3 скилидки чесън
300 гр. пресен или 12 топчета замразен спанак
50гр. настърган пармезан
200-300гр- сирене - бяло саламурено, козе или фета
3-4 с.л. зехтин
микс от пипери
чери доматчета за украса (по желание)



Начин на приготвяне:

Сварете царевичния грис според указанието на опаковката в подсолената вода  при непрестанно бъркане до момента, в който сместа започне да се отделя от стените на съда. Добавете розмарина и разбъркайте добре. Изсипете го в тавичка в размери , загладете добре с нож и оставете леко да се охлади. Обърнете го върху кухненска дъска или подложка с гладката част нагоре.
В същата тавичка, в която се е охлаждал качамакът, сложете 3-4 с.л. зехтин, изсипете доматите, смесени с пресования чесън  и малко сол, и отгоре подредете (по скоро разхвърляйте) измития, попарен,  отцеден и нарязан  спанак. Поръсете с риган. Добавете няколко щипки смлян смесен пипер - бял, зелен, червен и черен.
Сложете тавичката за 20-30 мин. във предварително загрята на 200 градуса фурна, за да поизврат доматите.
Нарежете охладената царевична смес на равни квадрати. Извадете тавата от фурната и наредете керемидообразно парчетата качамак. Поръсете щедро с пармезан и натрошете на едро сиренето върху ястието. Украсете с чери доматчетата. Върнете във фурната и печете  до зачервяване на краищата.
Сервирайте качамака топъл, като го полеете с доматено-спаначния сос .


Да ви е сладко!


Адаптирано оттук

Не мога да не ви се похваля с една много симпатична награда, която Мони бе така добра да сподели с мен!
Благодаря ти, Мони!

сряда, 25 януари 2012 г.

Сметанов сладкиш с малини и маскарпоне

Бях решила да споделя с вас тази рецепта на 14 февруари за деня на  Св. Валентин, но някои обстоятелства ме накараха да я публикувам именно днес. Надявам се, че момичетата, чиито семейства настоятелно ги бяха помолили за този десерт, сега да задоволят всички неотложни желания:))
Няма да има разочаровани. Обещавам!
Този сладкиш лежи върху стабилната основа на трайфъла.
 Трайфъл, както се досещате,  е английска дума и назовава един типичен английски десерт, който се приготвя от сметана, сиропирани в шери или ликьор блатове и плодове - озахарени или пресни, най-често ягоди, малини или горски плодове.
Както при повечето рецепти и тази е претърпяла промени през годините и е подлагана на импровизации. Така че, няма да съм съвсем точна, ако нарека този сладкиш трайфъл, заради осезаемото присъствие на типично италианските маскарпоне и бишкоти.
У дома обичаме плодови сладкиши, особено тези с аромат на малини.
Аз от своя страна също импровизирах малко, но резултатът очарова домашните ми любимци. Какво повече му трябва на един кулинар!




Необходими продукти:


  • 300g пресни или замразени малини плюс още 10-12бр. за украса и за пълнежа между бишкотите
  • 2 с.л. пудра захар за малиновото пюре
  • 10гр. желатин
  • 600ml  течна сладкарска сметана
  • 250г маскарпоне
  • 2-3 капки сметанова ванилия
  • 100г пудра захар
  • 120-150ml сухо шери  или порто за напояване на бишкотите (последния път аз използвах кафе еспресо с 5 с.л. бърбън и малко захар)
  • 12-14 бр. бишкоти
  • 50-80гр.запечени люспи бадеми (за украса) 


Начин на приготвяне:

Облепете добре със свежо фолио подходящ правоъгълен съд. Моят бе с  размери  дължина - 26см, широчина.-12см, дълбочина 8 см,. Трябва да остане фолио за покриване на сладкиша. За да не ви остава смес, може да ползвате и по-голям съд.

Разтворете желатина върху няколко с.л. вода и оставете да набъбне. Претрийте малините през сито, за да отстраните семките. Ако са замразени,  ги сложете за няколко минути в микровълновата.
Разтопете на водна баня желатина . Сложете малиновото пюре в метален съд на котлона, добавете 2 с.л. пудра захар и бъркайте, докато захарта се разтвори. Отдръпнете и прибавете в малиновата смес 2 ч.л. от стопения на водна баня желатин. Разбъркайте добре.
Разбийте маскарпонето със 100гр. пудра захар и прибавете ванилията. Разбийте сладкарската сметана до стабилно сгъстяване и я смесете с маскарпонето. С помощта на миксер или робот прибавете на тънка струйка леко охладения желатин към готовата смес.
С  голяма лъжица сложете пласт сметана, отгоре разлейте 3-4 сл. малиново пюре. Топвайте за кратко всяка бишкота в шерито (портото или кафето) и подредете върху останалите съставки. Запълнете мястото между бишкотите с цели малини. Продължавайте да редувате по същия начин -сметанова смес, малиново пюре, бишкоти, като най-отгоре завършите със смес от сметана и малиново пюре. Загърнете добре сладкиша с фолиото и го оставете в хладилник поне за 4 часа. Аз го поставих за 1 час във фризера и после още 1 в хладилника.

От това количество продукти се получава смес вповече от тази, необходима за съда. На мен ми остана смес и пюре, от които направих в 4 чаши индивидуални сладкиши като редувах на същия принцип както в големия съд.

Когато сладкишът вече е стегнал, го издърпайте с фолиото от съда и го обърнете върху подходящо плато. Поръсете със запечени бадемови ядки отстрани и отгоре. Може да шприцовате розички от разбита сметана. Украсете с останалите малини.




Наслаждавайте се!

След този сладкиш, ще ви обичат още повече:))

Адаптирано оттук

вторник, 24 януари 2012 г.

Крем супа от червена леща

Прогнозата тези дни обещава мразовити дни, сняг, вятър и студ. И няма как да е - в сърцето на зимата сме. Затова е добре човек да бъде подготвен - с дръвца в камината или печката, горещ чай и топла супичка.
 Днес ви предлагам една любима и изпитана в моето семейство супа, която често приготвям през зимните дни. Дано ви хареса и на вас!



Необходими продукти 5-6 порции:


400 грама червена леща, 
1 голяма глава стар лук
3 скилидки чесън, 
3 пресни домата или 1/2 буркан стерилизирани
2 моркова
1 червена чушка, 
1/2  връзка пресен копър или замразен , 1/2 връзка магданоз
1 чаена лъжичка кимион
1 / 2 ч.л. червен пипер
сока от един лимон 
студено пресован зехтин
3 л. вода или пилешки бульон.


Приготвяне:

В тенджера възврете 2.5л  вода и добавете лещата  да се вари на умерен огън за 30 минути . Посолете с 1ч.л. сол.

Междувременно задушете в по-голям дълбок тиган ситно нарязаните  лук и чесън на слаб огън в 3 супени лъжици зехтин и малко вода. Когато лукът стане полупрозрачен (след 3-4 минути) прибавете морковите, чушката, доматите и магданозените дръжки. Поръсете с кимион и червен пипер и добавете останалите 500 мл вода. Оставете сместа да къкри на средна температура  за 15 - 20 минути .

Прехвърлете зеленчуците от тигана в тенджерата с лещата  и  оставете супата да се вари още половин час до пълното омекване (разкашване) на лещата. 
Дръпнете готовата супа от котлона и пасирайте. Добавете сока на 1 лимон, пресния копър и по желание - малко сметана. Поднесете с чеснови крутони!
Комбинацията от леща с пресен копър може да ви се стори необичайна, но откакто правих кюфтетата от червена леща с булгур, които се правят с пресен копър, доста често го добавям към тази супа.


Добър апетит!











събота, 21 януари 2012 г.

Сладкиш с круши и порто сос

Хубаво е да започнем новата година на чисто, с вдъхновение, надежда, един джоб мечти и задължително с нещо сладичко. За да ни върви като по мед и масло!
Днешната рецепта е от типа, който много обичам - бърза, лесна, вкусна. След обилното похапване по празниците, тя е нещо, с което можете да поглезите себе си и домашните си любимци, без притеснения за килограмите, защото е плодова и лека. Сигурна съм, че ще ви хареса и горещо ви я препоръчвам.


Необходими продукти за 4 порции:


3 узрели, но не много меки круши от сорта Абат (става и с друг сорт)
400гр. бутер тесто "Белла"
1 жълтък
4 ч.л. пудра захар
1 к.л. канела

сок от 1/4 лимон
1 пръчка канела
1 с.л едро настъргана портокалова кора
120мл. вода
100 мл светло порто (аз използвах Tawny) или ароматно бяло (розе) вино
1-2 с.л захар
1 жълтък
1пълна к. л. царевично нишесте



Размразяваме тестото от вечерта в хладилник.
Разполовяваме крушите и ги обелваме. Почистваме от семенната част и дръжките.
В малка тенджерка кипваме водата с 1-2 с. л. кристална захар, лимоновия сок, пръчката канела, портокаловата кора и портото. Прибавяме почистените половинки круши и варим на по-слаб огън 4-5 мин. Изваждаме плода и го отцеждаме върху домакинска хартия.
Приготвяме 4 форми за тарти и с една от тях изрязваме от тестото 4 еднакви кръга като внимаваме да не притискаме и разпъваме твърде много тестото. Изрязваме кръгчета от хартия за печене с диаметър на формите и ги поставяме на дъното им. Отгоре слагаме тестените кръгове и намазваме с жълтък, разбит с малко вода или олио. Поръсваме всяка форма с по 1 ч.л. пудра захар и поставяме отгоре половинките круши, леко разрязани откъм широката страна. Поръсваме ги леко с пудра захар и канела.
Печем в предварително загрята до 190-200  градуса фурна около 15 - 20 мин. докато тестото се надигне и зачерви.
Охлаждаме  5 минути.


Изваждаме готовите сладкиши от формите.
Докато сладкишите се пекат, приготвяме сос от останалия сос от варенето на крушите. Прецеждаме го и го охлаждаме. В част от охладения сос разтваряме добре 1 пълна к.л. царевично нишесте и прибавяме разбития жълтък. Пюрираме останалата сварена круша.
 Връщаме тенджерката с прецедения сос на котлона и кипваме. На струйка прибавяме жълтъчено-нишестената смес като бъркаме, за да не се образуват топчета. Накрая прибавяме пюрето от крушата. Ако стане много гъсто, разредете с малко вода.
 Охлаждаме леко соса и поднасяме десерта като в чиния сипваме малко сос и върху него поставяме сладкиша.
Може да аранжирате с портокалова кора и пръчици канела.


Наслаждавайте се.

Не изхвърляйте изрезките от бутер тестото. Пригответе от него солени пръчици като го нарежете с къдрава резачка на ленти(не се притеснявайте, ако са с неправилна форма). Намажете ги с разбитите белтъци(може и само с единия), поръсете с малко червен пипер, настърган кашкавал и маково семе. Усучете лентите и ги поставете в тавичка върху хартия за печене. Изпечете ги заедно със сладкиша или след него.


Така ще имате и чудесно мезе за питието вечерта, ако не бъдат изядени междувременно:)).


Адаптирано от тук


вторник, 3 януари 2012 г.

Цветът на зимата

Честита, мирна и благополучна  да е Новата 2012г.!

Ще споделя с всички вас, които се отбивате тук на моето местенце, моята снежна зимна приказка, която ме зареди с много настроение, чист въздух и чисти мисли и ми върна позабравеното усещане за истински красивото.

Преживейте я с мен, приятели!



Зимата не ми е любим сезон. Но има моменти, в които ме оставя безмълвна и ме изпълва с респект и възхищение.



 В планината, след снежна вечер или мъглива утрин,  природата ювелирно  рисува съвършени лечебни картини за нашите захабени градски сетива.


Извайва съвършени и чисти образи, за да ни върне към истинската красота и към смисъла на  великото си тайнство.


Колко непреходна красота има в тези нетрайни,  подвластни на слънцето картини!


Крехко, студено, ледено и нежно....


Пречистващо и вдъхновяващо пътуване в света на снеговете,


където ледените прегръдки на студа запечатват затаяващи дъха мигове и гледки,


а душата ти попива цветът на зимата -



така раним



и раняващ,


вледеняващо красив,



вдъхновяващ



и умиротворяващ!


Мили читатели, приятели, познати и непознати, искам да ви пожелая здраве и късмет!

Нека бъдем по-добри и да съхраняваме душите си чисти.

Подарявам на всички вас тази старопланинска зимна приказка, в която попаднах!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...