вторник, 4 март 2014 г.

Пудинг от грис със сушени смокини

Може би ще се повторя, но отново ще декларирам моето дълбоко убеждение, че хубавите неща трябва да се споделят и размножават. Вярвам, че това важи за всеки един наш избор, постъпка или мисъл. Днешната ми публикация е изцяло под това мото.
С нея искам да насоча вниманието ви към  кулинарния блог на Иван Пейчев Добър апетит с Peych!.
Въпреки че е в блог пространството само от няколко седмици, в този блог ще намерите много изпитани вкусни рецепти. Особено внимание обърнете на рецептата му за крем карамел, заради която наскоро Пейчев получи титлата - корифей на крем карамела chef .
Така че - дръжте го под око!
У дома обичаме десертите с грис. Приготвяла съм карамеловия пудинг с грис и стафиди на Марта Стюарт, но сладкишът, който предложи Пейчев, ни хареса повече. Препоръчвам ви го!


Необходими продукти:

1л. прясно мляко
1 ч.ч. (250мл) захар
1ч.ч. (200мл.) пшеничен грис
2 ванилии
1 с.л. ром или друг ароматен алкохол
4 яйца
60гр. краве масло
200 гр. сушени смокини - предварително попарени и нарязани на парченца
(аз добавих допълнително стафиди и червени боровинки)


Начин на приготвяне: 

Млякото се възварява на умерен огън. На тънка струя се прибавя грисът. Бъркаме с лъжица или тел енергично докато сместа започне да се сгъстява. Отдръпваме от котлона и прибавяме захарта, маслото, ванилията и алкохола отново с енергично бъркане. Оставяме да поизстине и на тънка струйка при постоянно бъркане прибавяме разбитите яйца. Накрая добавяме сушените смокини.
(За да се разпределят сушените плодове равномерно в крема, ви препоръчвам да го разлеете на пластове и върху всеки пласт да поръсвате с плодове.)
В добре намазан с масло съд с вместимост 2 л. изсипваме готовата смес и печем на 160 градуса с обдухване около 50 мин. След това, за да не спадне рязко сладкишът, отваряме леко вратичката на фурната и я оставяме така около 10 мин. 
Изваждаме готовия сладкиш от фурната и охлаждаме. Обръщаме го в подходящ съд, когато е напълно изстинал и поднасяме натюр или със сладък сос или сладко по желание.
 Може да го приготвите и по начина на Марта, която карамелизира 1 ч.ч. захар, облива с нея стените на съда и изсипва вътре сместа с гриса. Получава се нещо средно между крем карамел и мляко с грис. Добавянето на сушени плодове придава много приятен и специфичен аромат на този сладкиш. Може да комбинирате различни плодове - сушени сливи, стафиди, кайсии или червени боровинки.


Благодаря на Пейчев за страхотната рецепта, а на вас пожелавам добър апетит!

неделя, 2 март 2014 г.

Пиде

Правила съм доста тестени неща, защото обичам да меся и да усещам тестото.
Преди време ви показах подобна рецепта на хачапури , която има своите безспорни достойнства. Днес ви представям една рецепта от турската кухня, популярна в целия свят. За нея ме провокира Таня от готварския ни форум във Фейсбук с апетитните  си снимки, които предизвикаха доста въздишки и облизвания. Рецептата е чудесна, приготвя се лесно и е много, много вкусна.
Убедете се сами.



По-различното в тази рецепта е тестото. То е меко, крехко и въздушно, дори, ако го консумирате изпечено на другия ден. Наистина чудесно тесто!

За тестото:

2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2  ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол



За плънката:

500гр. смляно месо(50:50 телешко и свинско)
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
2 зелени чушки
1 червена чушка
ако обичате люто, сложете и 1 люта чушка или 1ч.л. чили
1 домат, нарязан на кубчета
2 стръка пресен лук
няколко стръка магданоз
1с.л. доматено пюре
сол, черен пипер
1 яйце, кашкавал
40гр. масло или зехтин

Замесваме меко тесто, така както е показано в рецептата и клипчето към нея и го оставяме да втаса.  През това време приготвяме плънката по следния начин:
Задушаваме в маслото нарязаните на дребно лук и чесън до омекване, прибавяме смляното месо и задушаваме под капак,  докато се втвърди и побелее. Разбъркваме и прибавяме нарязаните чушки. След като поомекнат добавяме доматеното пюре, нарязания домат и, след около пет минути, нарязания пресен лук, сол, черен пипер и магданоза. Охлаждаме леко готовата плънка.


Разделяме втасалото тестото на 10-12 еднакви топки. Разточваме всяка топка на плоска елипсовидна питка върху набрашнен плот и я пренасяме в тавичка (стандартната тавичка на печката), постлана с хартия за печене. В една тавичка се побират 3 питки.
Поставете равномерно от плънката във всяка питка и загънете краищата навътре, докато получите нещо като спретната лодка. В половината от питките може да разлеете разбитото яйце, а в другата половина да поставите кашкавал - изпробвайте различните варианти(лично на мен ми допадна повече варианта с кашкавала).
Аз оставих тавичките в слабо затоплена фурна около 40 градуса леко да втасат и не съм ги намазвала с яйце, така както е направила Аля - допада ми повече да бъдат леко набрашнени отвън.
Печем до зачервяване на 220-250 градуса. Изваждаме и покриваме с чиста кърпа или лист хартия за печене, за да поомекнат.








Моите препоръки:

 Тъй като количеството е много за едно средно семейство от 3-4 човека, половината от него може да оставите в намаслен и покрит със свежо фолио съд в хладилника и да го приготвите на другия ден. В такъв случай направете половината от плънката, а на следващия ден за разнообразие сложете друг вид плънка. Аз направих така с вторите 6 топки. Приготвих за тях любимия ни пълнеж от сирене, кашкавал, извара и спанак и изпекох поредните шест вкусни лодчици.


 Добър апетит!

29.03.2014г.
Благодаря на Дани, за уведомлението, че линка, който съм сложила към  рецептата и клипчето към нея, е грешен и че имам пропуск на 2 яйца в рецептата.
Извинявам се на всички, които неволно съм подвела. Сега пропуските са коригирани - рецептата  и линкът към клипа са точни. Надявам се да няма много подведени, защото все пак най-отдолу източникът бе посочен коректно!

Източник

петък, 21 февруари 2014 г.

Пиле с домати и чесън

Днешната рецепта е определено за начинаещи. Първо, защото изисква само 3 продукта (като изключим подправките) и, второ, защото се приготвя почти сама. Това е една от първите рецепти, записана в студентския ми тефтер от времето, когато по телевизията вървеше едно кулинарно предаване "От нищо нещо". Спомням си, че в предаването бе представена като пиле "качиаторе", но според кулинарния опит, който придобих през годините, мисля, че нямат преки роднински връзки.
Въпреки простотата ( а и икономичността)  на рецептата  резултатът е впечатляващо вкусен и аз горещо ви препоръчвам да я опитате.


Необходими продукти:

1 охладено пиле
1 буркан (0.800 л.) белени стерилизирани или същото количество белени пресни домати
1 глава чесън
1 с.л. захар
сол, чубрица, черен пипер
30-40 мл. олио или зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете пилето на порции, като оставите крилцата и гръбначната част за супа и бульон(няма да ви трябват в тази рецепта). Овкусете парчетата месо със сол и черен пипер.
Сипете мазнината на дъното на йенска тенджерка и върху нея подредете парчетата месо. Сложете между тях небелените скилидки чесън. Сипете в доматите 1 с.л. захар, сол и чубрица на вкус, разбъркайте и залейте пилето. Сложете капака и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като доматената смес в тенджерката започне да завира, намалете на 180 и печете още около час.
Може да сервирате с картофено пюре, ориз или просто с домашен хляб, с който да си топите от вкусния сос. По желание може да поръсите със свежи подправки като магданоз или мащерка.
Добър апетит!

сряда, 19 февруари 2014 г.

Соленки с кашкавал, маслини и розмарин



Запасени с тези соленки през изминалите почивни дни решихме да си направим разходка по южния склон на  Стара планина в подножието на връх Бузлуджа.
 Гората ни пое в своята умиротворяваща и естествена прегръдка. Истинска и съвършена красота. Чист въздух и спокойствие.


 По тази пътека се стига до лобното място на Хаджи Димитър 


 и паметника му, зад който са плочите с изписаните имена на четниците.


Няма как да не спреш и да не помълчиш тук. Това място  изпълва със смесени чувства, връща  в миналото, събужда не особено радостни размисли за негероичното настояще и философски заключения за кръговрата на живота........
Свято място! Светла да е паметта на тези смели мъже!


 Продължаваме смълчани, но още следващата гледка ни изпълва с надежда, оптимизъм и  силно усещане за живот и за пролет. 


Няма съмнение - тя идва. Събужда се животът,


дори скалите и изсъхналите цветя изглеждат съживени.


Най-ранният знак обаче ми даде цъфналият розмарин в моя двор.


Изгладнели след прехода си намерихме съвършеното място за почивка  - полянка на припек и маса с дупка. Просто мечта! 


Днешната ми рецепта за щастие е следната - необходим ви е е един слънчев ден, поляна с минзухари, маса с дупка, щуро човече с тънко пръстче и дузина соленки.


Дузина, защото в планината всичко свършва много бързо:))
А ето и рецептата за тях:

Всъщност рецептата, по която ги направих за първи път,  бе рецепта за солени скони.  Количеството на продуктите обаче не бе балансирано добре, а допускам разликата да е дошла и от качеството на предлаганите в Западна Европа брашна, масла и сирена. Както и да е, сега ви представям това печиво с налични по нашите географски ширини продукти.

Необходими продукти за 2 тави соленки около 45 бр.:

2 1/2 ч.ч. брашно
1с.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
1ч.л. сол
2 студени яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко 2%
1/2 ч.ч. студено масло на парченца (около 90гр.)
2 ч.ч. настърган кашкавал (150кашкавал и 50гр. пармезан или грана падано)
1 пълна чаена лъжичка ситно нарязан пресен розмарин
8-10 маслини (изчистени от костилките и нарязани на половинки)
черен и бял сусам за поръсване

1 белтък за намазване

Начин на приготвяне: 

Пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта. Смесете парченцата студено масло с пресетите сухи съставки, добавете накълцания розмарин в каната на робота или в купата на миксера и разбъркайте до получаване на груби трохи. Може да направите това и на ръка.
В малка купа разбийте леко яйцата и млякото и ги добавете към брашняната смес като разбивате на ниска скорост. Прехвърлете тестото върху плот за месене (най-добре върху силиконово килимче) и добавете настъргания кашкавал. Омесете добре до получаване на меко, еластично тесто. Ако е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно при доомесването.
Разделете тестото на 2 топки. Може да оформите соленките според вашето въображение. Ето начините, които аз ви предлагам.
 Разточете едната топка на кръг с дебелина около 0.8 - 1 см. С помощта на кръгла формичка с диаметър 5 см. изрежете кръгчета и ги подредете върху хартия за печене в едната тава. Изрежете кръгчета и от разточеното тесто от втората топка като с издърпване оформите цветенца. В центъра на всяко от тях поставете половинка от маслина, както съм показала на снимката по-долу.



Намажете соленките с разбит белтък, изчакайте малко и ги намажете втори път пак с белтък. Поръсете със сусам и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.


Да ви е сладко!

събота, 15 февруари 2014 г.

Спанак с яйца и крем сирене на фурна

Комбинацията от тези продукти е много подходяща за бърза , вкусна и лека вечеря. Освен това е невероятно вкусна! Опитайте!


Необходими продукти за три порции:

6 яйца
800 - 1000 гр. пресен спанак
60 гр. масло
2 ситно нарязани скилидки чесън
2 пресни домата или 0.500 л. буркан от белени стерилизирани домати(отцедени)
1 опаковка 200 гр. крем сирене (най-добре натурално или с йогурт)
сол, черен пипер,  малко червен пипер за поръсване

Начин на приготвяне:

В тиган с незалепващо покритие стопяваме маслото, добавяме скилидките чесън и задушаваме под капак докато променят леко цвета си. Добавяме 1-2 с.л. вода и почистения и нарязан на ивици спанак. Задушаваме до омекване на спанака 2-3 мин. под капак като разбъркваме. Накрай прибавяме крем сиренето и разбъркваме до плътна смес.
Намазваме дъното на подходяща тавичка с малко масло или зехтин и изсипваме вътре спаначната смес. Върху нея разпределяме доматите и правим малки гнезда, в които чукваме по едно яйце. Върху всяко яйце слагаме малко парченце масло и запичаме в предварително загрята на 180 - 200 градуса фурна. Печем до готовност на яйцата. Изваждаме от фурната и поръсваме с малко черен и червен пипер върху яйцата.

Забележка:  ястието може да се приготви и със замразен спанак като предварително се размрази и се изстиска леко. Ако пресният ви спанак е по-малко като количество от посочения в рецептата,  не е проблем да я приготвите и с него. В такъв случай намалете количеството на крема сиренето на половина.



Добър апетит!

сряда, 12 февруари 2014 г.

Супа от тиквички със сирене

Време е да споделя с вас любимата супа на моята дъщеря. Не зная откъде идва тази любов предвид факта, че тя не е голям любител на супите - може би от това, че сиренето е любимата и храна. Както и да е, супата наистина е много вкусна и както казва моето момиче "супичка като в детската градина".
Сега целогодишно в търговската мрежа се намират пресни тиквички, така че дори и през зимата можем да се поглезим с това вкусно ястие. Разбира се, супичката става най-вкусна в сезона на тиквичките. Не пропускайте да я приготвите и тогава.



На снимката съм показала повечето от продуктите. Ето ги и тях:

2 свежи тиквички
1 морков
1 пащърнак
2 малки картофа
1 глава стар лук
3 пълни с. л. ориз
1 голяма скилидка чесън (или 2 по-малки)
резен целина от глава
пресен или сух копър
сол, микс от пипери
20-30 гр. масло + 20-30 мл. зехтин
натрошено сирене при поднасяне ( според вкуса и предпочитанията)

За застройката:

1 жълтък и 2-3 с.л. кисело мляко

Забележка: Понякога по пазарите и в големите магазини е трудно да се намери пащърнак, ако имате сушен или замразен, може да го използвате. Ако не разполагате с такъв - просто го пропуснете или използвайте корени от магданоз.


Начин на приготвяне:

В по-дълбок съд стопете маслото в зехтина и прибавете ситно накълцаната скилидка чесън, ситно нарязания лук и настъргания морков. Разбъркайте няколко пъти, докато мазнината се оцвети от моркова в жълто-оранжево. (За да избегнете запържването може да добавите 3-4 с.л. вода, докато изври.) Прибавете литър и половина вода и изчакайте докато заври. Сега е моментът на добавите нарязаните на кубчета картофи, тиквички, пащърнак, целина и измития ориз. Посолете и варете до омекване на зеленчуците - около половин час (може и повече - опитайте картофите). Ако използвате сух копър, го сложете да ври заедно със зеленчуците.
Разбийте в купичка продуктите за застройката, отдръпнете готовата супа от огъня и бавно при постоянно разбиване прибавете към млечната смес 3-4 черпака течност от супата. Изсипете готовата застройка при супата и поръсете със свеж копър - около 2-3 с.л. и микса от пипери.



Поднесете супата с натрошено сирене и спомените от детската градина ще започнат да прииждат докато усетите, че сте изяли и последната лъжица.
Някой може да поиска и добава. Бъдете готови!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...