петък, 25 юли 2014 г.

Чийзкейк с пъпеш

Свеж, освежаващ, ароматен - така бих определила днешния десерт. чудесно лятно наслаждение! Да започваме!




Необходими продукти за форма с диаметър 23см:

150 г какаови бисквити
1с.л. мед
50 г стопено масло

200 г прясна извара
200 г животинска сметана за готвене
3-4 с.л. мед(според вкуса - може да добавите и повече)
500г  пъпеш(аз ползвам сорт Галия, защото е по-сочен)
100г кисело мляко 2%
2 п. желатин(20г)

За горния слой:
топчета от пъпеш - около 200-300гр.
изцедения сок от пъпеша(около 160мл)
1 с.л. мед
2 ч.л желатин(10г)



Начин на приготвяне:

Пъпешът, който ще използвате е добре да бъде около килограм, за да има достатъчно материал и за украсата на най-горния слой.

В пасатор блендираме бисквитите до едри трохи, добавяме към тях маслото и накрая меда. Разбъркваме добре.
Разпределяме с притискане бисквитената смес на даното на откопчаваща се форма, която сме покрили с хартия за печене и сме направили борд с лента хартия за печене с височина около 10 см. Това се налага, за да се запази по-добре формата на чийзкейка, а и става доста бързо.

Разтваряме желатина в 100мл студена вода до набъбване. После го втечняваме на водна баня. В робот или с пасатор пюрираме обеления на парчета пъпеш и го слагаме да се оцеди в гевгир за 10 мин., като отдолу поставяме купа, за да се отече сокът. Запазете го - ще трябва за най-горния слой.
В робот или с пасатор разбиваме изварата с меда на гладък крем. Прибавяме сметаната, киселото мляко и отцеденото пюре от пъпеш. При постоянно разбъркване прибавяме към сместа  стопения желатин.  Изсипваме всичко върху бисквитената подложка във формата , покриваме с капак и прибираме в хладилника да 2 часа.


 Когато сместа е желирала добре,  приготвяме топчетата пъпеш за украсата с помощта на кръгла лъжичка. Отдело разтваряме желатина в 100 мл студена вода и след набъбването му го стопяваме на водна баня. Подслаждаме с меда отцедения от пъпеша сок и добавяме към нето леко охладения желатин. Ако сокът от пъпеша ви е по-малко, важно е да знаете, че общото количество течност (това на сока и водата за разтварянето на желатина) трябва общо да е около 250 - 260мл. Разпределяме топчетата пъпеш върху стегналата млечна смес и заливаме с пъпешовия сок. Връщаме в хладилника за още поне 2 часа.
 Забележка: Ако нямате такава специална лъжичка за издълбаване на топчета, или не разполагате с достатъчно свободно време, просто можете да пюрирате малко от пъпеша и да го смесите с желатина и сока от оцеждането. С така получената плодова сдмес залейте желиралата вече млечна смес и оладете в хладилника за 2 ч.


Насладете се на свежия и ароматен вкус и нежната текстура!
Добър апетит!

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Зелен фасул с яйца и пресен джоджен

Почитател съм на всичко зелено в кулинарията. Много обичам да използвам свежи подправки и билки, защото придават невероятен аромат на ястията.
 Днешната рецепта е една от любимите ми, защото се приготвя бързо и е много вкусна. Имам нейни роднини в блога, които препоръчвам горещо на всички любители на зеленото.
Това е рецепта, която приготвям  през цялата година, но особено я харесвам, когато на пазара може да се намери пресен зелен или жълт фасул.


Необходими продукти за 4 порции:

800-1000г пресен жълт или зелен фасул(може да използвате замразен или стерилизиран- в този случай ще ви трябват 2 стандартни буркана от 800мл)
1 голяма глава стар лук
1 морков
2-3 домата (или стерилизирани - бурканче от старата лютеница "Хорце :)
скилидките на 1 глава чесън
пресен джоджен - колкото повече, толкова повече
зехтин и краве масло
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Сваряваме фасула в тенджерка с подсолена вода до готовност (около 15-20мин.)
В по-голям и дълбок тиган загряваме малко зехтин и масло и добавяме нарязаните на дребно лук и чесън, както и настъргания морков. Добавяме 3-4 с.л. вода и задушаваме под капак до омекване на зеленчуците. След това прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати и задушаваме, докато ястието остане почти на мазнина.
Оцеждаме фасула и го сипваме към зеленчуковата смес. Разбъркваме добре. В 1 и 1/2 - 2  ч.ч. охладен бульон от варенето на зеления фасул разтваряме 1с.л нишесте или брашно и изсипваме при боба. Разбъркваме до уплътняване на соса и прибавяме ситно нарязания джоджен(гьозум).
Намазваме с масло подходяща тавичка и изсипваме в нея сместа. С помощта на лъжица правим няколко вдлъбнатини, в които чукваме яйцата едно по едно. Върху всяко яйце поставяме малко парченце масло, посоляваме леко и поръсваме с малко червен и черен пипер.
Запичаме ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна до стягане на яйцата- около 15 минути.


Сега е моментът да си сипете по една студена бира и да седнете на масата.
Ястието е вкусно и топло и студено.
Добър апетит!



вторник, 22 юли 2014 г.

Панакота с праскови

Привърженик съм на идеята, че най-полезни са сезонните плодове и зеленчуци. Затова, използвам максимално през лятото всичко, което е узряло. Разбира се предпочитам плодовете в суров вид, но разнообразявам менюто  с плодови сладкиши и кремове.
Днес ще ви представя една чудесна лятна рецепта с праскови, която може да се приготви и с други плодове според вашето желание и вкус.



Необходими продукти за 8 порции (броят може да бъде повече или по-малко  в зависимост от вместимостта на чашите):

1 готов блат или няколко бисквити от типа на "Роден край" или "Еверест" (по 2-3 за всяка чаша)
няколко лъжици сок от компот от праскови за сиропиране на блата (бисквитите)

За бялата смес:

2 бр. добре узрели, но не много меки праскови
200 г заквасена сметана
300 г кисело мляко
200 г сладкарска сметана
пудра захар на вкус
1 ванилия
1, 5  пакет желатин (15г)

За плодовото желе:

2 бр. добре узрели, но не много меки праскови
300- 400 г вода
захар на вкус
пръчка канела
1 п. желатин

Начин на приготвяне:

Изрязваме блата с подходяща чаша и го поставяме на дъното й. Сиропираме леко с компота от праскови.

Разтваряме желатина в малко студена вода и, щом набъбне, го стопяваме на водна баня. През това време с вилица разбиваме пудрата захар със заквасената сметана. В кухненски робот или с пасатор смесваме обелените парчета праскова с киселото мляко и сладкарската сметана и пасираме до гладък крем. Смесваме плодовата смес със заквасената сметана, прибавяме ванилията и на тънка струйка, при постоянно разбиване,  добавяме и стопения желатин.
Разливаме равномерно в предварително подготвените чаши със сиропиран  блат на дъното. Поставяме в хладилник за поне 2 часа.

Когато сместа в чашите е желирала добре, приготвяме и желираните праскови като за целта в малка тенджерка сипваме и възвираме 300 - 400 гр. вода. Отделно разтваряме желатина в малко вода и го оставяме да набъбне. Прибавяме обелените прасковите нарязани на малки парченца, захар на вкус и пръчка канела. Варим около 5-6 мин.(ако предпочитате прасковите да са по-меки, като в компот например, варете още малко) и отдръпваме от огъня.  Стопяваме набъбналия желатин на водна баня (не бива да завира) и на тънка струйка го смесваме с прасковената смес. Охлаждаме и разсипваме с помощта на лъжица равномерно върху сметановата смес в чашите. Прибираме в хладилника за още 2-3 часа.
Добър апетит!

понеделник, 21 юли 2014 г.

Бирени хлебчета Претцел

Отдавна имам желанието да направя известните питки Претцел. Технологията в началото ми се струваше малко сложна и това бе причината да отлагам във времето. Не е било необходимо! Реших да направя хлебчетата с любимото ми тесто с бира. Тези от вас, които посещават блога ми от време на време, знаят, че предпочитам това тесто. Говоря за питките с бирено тесто с пълнеж и усуканите кашкавалки. Мисля, че не е случаен фактът, че усуканите кашкавалки са най-популярната публикация в блога.
Та днес ви предлагам още една (всъщност даже са две) възможност за работа с това тесто с чудесен резултат.





Ще започна с няколко уточнения. В началото се придържах стриктно към рецептата за бирено тесто на Ердинч от форума на бг. мама. Постепено я пригодих към нашия вкус, защото добавката на посоченото количество мед прави тестото леко сладко (особено ако не се използва по-горчива бира). Аз замених меда с една пълна супена лъжица кафява захар демерара. Така вкусът ми се струва по-балансиран, а и втасването на тестото е по-бързо. Предпочитам да използвам по-лека бира от типа на  "Астика" и "Ариана".

Необходими продукти:



За тестото:


500 г брашно, 
300 мл. бира - най-добре леко изветряла, 
1 пълна с връх с.л.  кафява захар демерара,
2 с.л. зехтин или олио 
1 1/2 ч.л. сол, 
1 3/4 ч. л. суха мая

4 пълни чаени чаши вода,  1/4 ч.ч. сода за хляб

1 жълтък  за намазване, морска сол за поръска


Аз замесвам всичко в машината за хляб, но всичко това може да се направи и на ръка по познатия начин до получаване на мека топка нелепнещо тесто. Оставяме тестото да втаса за около 30-40 минути в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Изваждаме върху леко набрашнен плот или върху силиконово килимче с намаслени ръце. Разделяме тестото на две топки, които оформяме като дебели фитили и всеки фитил нарязваме на парчета по 60-65гр. (добре е да се използва домакинска везна - така питките ще станат еднакви). Оформяме парченцата на топчета и подреждаме в две тави върху хартия за печене. Оставяме ги да втасат около 20 минути във фурната на 40 градуса.
 В подходяща тенджера кипваме 4ч.ч. вода, отдръпваме от огъня (за да не изкипи) и добавяме содата. Връщаме на котлона и с помощта на решетъчна лъжица пускаме всяко топче във врящата вода за около 20-30 секунди. Изваждаме ги върху домакинска хартия и след оцеждането им подреждаме топчетата отново върху хартията за печене във вече приготвените тави.
Намазваме отцедените питки с жълтък, посоляваме с морска сол  и правим по два разреза върху всяка с остър нож.
Печем на 190-200 градуса около 20-25 минути. Изваждаме ги и покриваме с чиста кърпа. Хапваме си ги още топлички, мекички и вкусни.




От същото тесто можете да изпечете и две хлебчета по 400гр. всяко. За целта разделете тестото на две и оваляйте всяка част обилно в брашно, като и придадете леко овална форма. Прехвърлете ги в тавичка върху хартия за печене. Направете няколко разреза и оставете да втасат на топло около 20-30 минути (във фурната на 40 градуса е добър вариант). 



Изпечете на 180 градуса до готовност и покрийте с чиста кърпа до омекване.





Добър апетит!

петък, 4 април 2014 г.

Панакота с шоколад и кафе

Времето се стопли, навън ухае на пролет, предстоят почивни дни. Удоволствието ще е пълно, ако си причиним и едно приятно кулинарно изживяване. Имам предложение.
Както и да оформите, декорирате и поднесете този десерт - в индивидуални  купички, силиконова формичка за пудинг или просто в чаша, ще останете очаровани от консистенцията и вкуса му. Необходимото условие е само да обичате шоколад и кафе!




Необходими продукти:

За шоколадовата смес:

150гр. шоколад (от 50до70%)
250гр. сладкарска сметана
350 мл прясно мляко
80 гр. захар
1 желатин (10гр)
1 ванилия по желание

За бялата кафеена смес:

3 жълтъка (ако яйцата са много едри, сложете 2)
250гр. сладкарска сметана
250мл прясно мляко
3 с.л. захар
8-10-12 кафеени зърна
1 желатин (10гр)


Начин на приготвяне:

В две отделни купички сипете малко студена вода и разтворете във всяка по един желатин. Оставете ги докато желатинът се стегне.
 Пригответе първата смес по следния начин - начупете шоколада на парченца и го разтопете на водна баня. Затоплете леко сметаната и прясното мляко(в което сте разтворили захарта). Прибавете сметаната бавно на части към разтопения шоколад при постоянно разбъркване до пълното и  усвояване и получаване на хомогенна смес. Постепенно добавете и млякото. Разбъркайте добре и в долния съд, който сте използвали за водната баня сложете желатина, за да се стопи.
През това време започнете да приготвяте втората смес. В малка тенджерка сипете сметаната, млякото  и сложете зърната кафе вътре. Затоплете докато заври и сместа започне да ухае приятно на кафе. Отдръпнете от котлона. В друг съд разбийте жълтъците със захарта и на слаб котлон затоплете леко. Започнете бавно на части да прибавяте млечно-кафеената смес към жълтъците при постоянно разбъркване на слаб котлон. Бъркайте до сгъстяване на сместа. Отдръпнете от котлона.
През това време желатинът би трябвало вече да се се стопил.
Във всяка от двете смеси добавете съответната купичка с желатин при постоянно разбъркване.
За по-добър резултат прецедете двете смеси и леко ги охладете.
Идва времето на забавната част. Ето как процедирах аз. Приготвих си чашки с еднаква вместимост за всяка от смесите. На дъното на голяма силиконова форма за пудинг с вместимост 1.5л. изсипах част от бялата смес и веднага поставих във фризера на хладилника за около 6-7 мин. докато сместа се желира. Извадих формата и изсипах част от шоколадовата смес. Отново върнах във фризера и така процедирах до свършване на смесите. След като изсипете и последната смес, покрийте формата с фолио или чиния и я оставете в хладилника за около 2ч.
През цялото това време поддържайте смесите леко топли, за да не желират преди да сте ги разпределили във формата.
Преди поднасяне потопете формата за кратко в гореща вода и обърнете желирания крем върху подходящ съд. Може да поднесете с карамелов сироп, но и без него сладкишът е доста ефектен.


Забележка: Наливайте всеки нов слой, само когато долният слой е желирал добре. В противен случай няма да има ясно обособени цветови пластове и ще получите по-скоро мраморен ефект.
Ако сте любители само на шоколада може да опитате рецептата ми за шоколадова панкота, а защо не и панакотата с праскови!
 Добър апетит!

четвъртък, 20 март 2014 г.

Домашен "Туикс" за блога - рожденик :)

Днес се навършват точно три години откакто започнах да списвам този блог.
Мислех си да почерпя виртуално с вчерашния кекс с банан, но съвестта ме загриза. Затова ви поднасям рецептата за този сладкиш с благодарност, че наминавате оттук, държите ме под око, намирате време за добра дума или закачка. Надявам се, че и занапред тук ще намирате по нещо вкусно както за душата, така и за стомаха, ще се чувствате уютно, добре и ще се забавлявате.
Благодаря на всички вас знайни и незнайни приятели и следовници, че давате смисъл на това, което правя.




Необходими продукти:

За бисквитения блат:

1 жълтък
150гр. брашно
щипка сол
80гр. масло (студено)
1 с.л. заквасена сметана
 50гр. кристална или пудра захар
1-2 ванилии


За карамеловия слой:

1.5 - 2 кутии варено кондензирано мляко
15-20гр. масло

За шоколадовия слой:

200-250гр. млечен шоколад (за моя вкус е най-добре смес от млечен и натурален)



Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и солта и ги пресипете в каната на кухненски робот с метален режещ накрайник. Прибавете захарта, маслото и миксирайте няколко пъти. Добавете жълтъка и сметаната и отново размесете докато получите ронливо маслено тесто. Ако е прекалено сухо, добавете още малко сметана. Ако нямате робот, можете да направите това върху дъска за рязане с помощта на голям кухненски нож - кълцайте върху продуктите докато придобият желаната консистенция.
Разстелете полученото тесто върху хартия за печене в тавичка с размери 30/22 см.  и заравнете добре с помощта на валяче за тесто или с пръсти. Надупчете равномерно с вилица и приберете във фризера за 10-15 мин.


 През това време в тиган с дебело дъно доварете кондензираното мляко като целта е леко да го сгъстите. Това става за десетина минути - даже и по-малко. Не бива да става прекалено гъсто. Внимавайте, защото при охлаждане ще се сгъсти допълнително.
Извадете тестото от фризера и го изпечете за 20-25 мин.  в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Охладете го и разнесете карамела върху охладеното тесто.

 Когато карамелът се охлади, го пресовайте с валячето или с пръсти. Може да го оставите и "леко рошав" - не е беда:).
Стопете на водна баня шоколада и залейте с него останалите слоеве.


Оставете малко шоколад за релефна декорация. Сложете сладкиша в хладилника за поне 2 часа.
Извадете го и от останалия шоколад с помощта на лъжица направете пръски върху втвърдения шоколадов слой. Приберете сладкиша за поне 4-5 часа и, преди поднасяне, нарежете с остър нож на блокчета. Сладкишът е най-вкусен на следващия ден.


Добър апетит!
Рецептата е от руски форум.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...