сряда, 18 март 2015 г.

Печени бухтички

Тези бухти са поредният ми опит да подложа на тест любимото ми тесто за пиде.
 И в сладкия си и в соления си вариант това тесто дава всичко от себе си.
 Просто е много добро!
Тъй като количеството на тестото в рецептата за пиде е доста голямо, аз обикновено го разделям на две - едната част  приготвям веднага, а другата поставям в намаслен найлонов плик в хладилника и му обръщам внимание на следващия ден.
Днешните бухтички са приготвени точно от това престоялото в хладни мисли тесто.
Уверявам ви, че са много  вкусни, лесни и свършват за минути.


Необходими продукти:

За тестото (за цяла доза):

2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2  ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол
1 ванилия
мармалад по избор - от сини сливи или ябълки е чудесен избор
50г  стопено масло
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Започвам с едно уточнение. След омесване на тестото може да пропуснете първото втасване, т.е. направо да оформяте бухтичките върху хартията за печене и да втасат само веднъж във фурната. Това ще ви спести време, особено, ако ги приготвяте за закуска, а около вас мрънкат разни гладни същества.

В публикацията за пиде съм обяснила как точно се замесва тестото, затова сега ще се спра на самото оформяне.
Та пригответе до вас охладеното стопено масло, намаслете обилно ръцете си с него и от готовото тесто откъснете малки топчета с големина на едър орех.
Всяко топче разстелете с пръсти като мекиче и в средата му сложете по една чаена лъжичка мармалад. Не ги изтънявайте много, за да не се накъсат при втасването.
Защипете краищата на всяко мекиче като вързопче отгоре и оформете с пръсти като топче.  Подредете ги на голямо разстояние едно от друго със защипаната част надолу върху предварително застлана с хартия за печене тавичка.
Готовите бухтички намажете отново със стопено масло с помощта на четчица и сложете във фурната на 40 градуса да втасат за около 25 -30 минути или до удвояване на обема.
Намажете ги отново със стопено масло и ги изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване около 10-15 мин. Преди изпичане може леко да ги поръсите с кристална захар.
Извадете ги, намажете отново със стопено масло и покрийте с плътна чиста кърпа за около 8-10 мин., за да станат меки и пухкави.
Преди поднасяне ги поръсете с пудра захар.



Добър апетит!

Препоръки: От същото тесто може да направите кифлички - със солен или сладък пълнеж, като тези, показани по-долу. 



Някои от тях са оформени по идея на Люси и са много ефектни.
 Подходящ пълнеж за сладкия вариант е сладко от сини сливи. Тъй като самото тесто не е сладко (като козуначеното например) намажете преди изпичане кифличките с белтък и поръсете с кристална захар или бадеми. Поръсете  вече изпечените  кифлички щедро с пудра захар.

събота, 14 март 2015 г.

Пиле варено

Подобни супи са много подходящи за студеното време. Тази година зимата завъртя бялата си опашка през март и оскрежи нетърпеливите ни надежди за слънчева и топла пролет.
Затова ви предлагам тази много лесна, вкусна бистра супа, която е любима на моето семейство.
Дори да нямате голям опит в кухнята, ще се справите с това предизвикателство.


Необходими продукти за 5-6 порции:

1/2 пиле (или 5-6 парти бутчета или 2-3 бутчета с горна и долна част) заедно с костите
1 морков
1 корен пащърнак
1 резен от глава целина
5-6 средни картофа
1ч.ч. кисело зеле( ако не разполагате с кисело, заменето го с прясно)
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 зърно бахар
2 с.л. олио (по желание)
сол
пресен магданоз (листа от целина или девисил) за поръсване

Начин на приготвяне:

Сложете месото в тенджера с 2.5 - 3л. студена вода на котлона. Наблюдавайте и малко преди  завиране на течността започнете да обирате пяната. Това е важно, защото супата е бистра и полученият бульон трябва да е максимално чист.
На този етап може да прецедите бульона и да го прехвърлите заедно с месото в друг съд, но, ако сте били прецизни с обирането на пяната, това няма да е необходимо.
Добавете солта и варете месото на слаб огън около 30-35 мин (ако пилето е домашно, ще му е необходимо повече време).
През това време обелете картофите и почистете кореноплодните.
След като месото е вряло трийсетина минути (или повече), добавете целите картофи,  почистените кореноплодни, черния пипер, бахара, олиото и дафиновия лист и варете още 30-35 минути на слаб огън.
 Изключете котлона и извадете месото и картофите. Обезкостете месото и нарежете картофите на половинки. Ако сте сложили моркова, целината и пащърнака цели, нарежете и тях.
 Върнете всичко в тенджерата, възврете течността за още 5 мин. и поръсете с нарязан магданоз.

Поднесете супата гореща! Добър апетит!

събота, 24 януари 2015 г.

Курабийки с кисело мляко и мармалад

Любими!!! Направени по онези  стари рецепти, които всеки от нас пази грижливо записани в поовехтял тефтер - мило наследство от баба и мама.....
Дали защото събуждат спомени за пъргавите и отрудени ръце на баба, или за ваниловия аромата в кухнята на мама, за мен тези курабийки са специални. Приготвят се лесно и са най-вкусни с домашен мармалад от ябълки или сини сливи.
Чашката и каната в тази фотосесия са ми  скъп спомен от баба, който мама ми завеща миналата години. Приех ги с благодарност и радост.



Необходими продукти за 40бр.:

2 яйца
около 500г брашно
6 с.л захар
160г кисело мляко
1ч.л. амонячна сода
1ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
5 с.л. мас на стайна температура (или 6-7 с.л. олио)
2 ванилии

гъст мармалад - от ябълки, сини сливи или шипки
кристална захар за овалване


Начин на приготвяне:

 Прибавете двата вида сода в киселото мляко и оставете да шупне. С тел разбийте яйцата и захарта в дълбок съд. Добавете млякото, солта  и мазнината и разбийте добре. Пресейте брашното и добавете към него ванилиите. Разбъркайте добре.  Започнете да добавяте брашното към млечната смес с помощта на дървена лъжица. Когато започне да се оформя тесто, изсипете сместта върху силиконово килимче, мушама или каквото използвате за подложка за месене и омесете добре меко, нелепнещо тесто. Ако тестото все още лепне, добавете още малко брашно.
Разделете тестото на 4 топки. Всяка топка разточете на фитил, който нарежете на 10 парченца. Така общо ще получите 40бр. По-удобно е предварително да си приготвите две тави и да ги покриете с хартия за печене. Аз използвам двете черни тавички на фурната ми. Оформете първите 20 курабийки по следния начин. С ръце приплескайте топчето тесто като мекиче във форма на кръг. Направете първата доза от 20 парченца. В средата на всяко кръгче поставете от мармалада и захлупете под формата на полумесец като прищипнете добре краищата. Може да използвате зъбчетата на вилица за притискане.  Така оформените курабийки оваляйте в захар и подрете на разстояние една от друга в първата тавичка. Сложете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна и ги изпечете за около 18-20мин. - до леко порозовяване. Докато първата тава се пече, оформете втората и след това я изпечете по същия начин.
Оставете курабийките да се охладят!


Може да ги поднесете с кафе, чай или със сироп от бъз.  Всякак са вкусни! Добър апетит!


събота, 22 ноември 2014 г.

Магически сладкиш с кафе и уиски

Е, няма как! Повлече ли те кулинарната мода, няма спиране. Магически, интелигентен или многослоен, този сладкиш беше опитан (многократно) и у дома. По-важното е, че бе одобрен и унищожен с видимо блаженство. Предполагам заради приятния кафеен вкус и креместа текстура. И преди съм правила подобни многослойни сладкиши - като боне  и  сочен кокосов  пай  и имах очаквания за нещо приятно и галещо небцето. Тези очаквания  се оправдаха напълно. Освен това сладкишът се приготвя лесно, което още повече ме кара горещо да ви го препоръчам.


Необходими продукти:

4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
100г брашно
180г захар
125 г стопено масло
25г тъмно какао
400 мл топло прясно мляко
100 мл силно еспресо (или 2 с.л. инстантно-разтворимо кафе)
2 с.л. уиски или Бейлис, както е в оригиналната рецепта


Начин на приготвяне:

Първо разбиваме белтъците на гъст сняг и отделяме настрани. В друг съд разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме постепено стопеното и леко охладено масло. Смесваме еспресото с прясното мляко и уискито  и добавяме към жълтъците и захарта. Ако използвате инстантно (разтворимо) кафе, увеличете количеството на прясното мляко на 500мл. Принципът е, че общото количество течност трябва да е 500мл. На части към тази смес прибавяме предварително пресетите брашно и какао. Разбиваме добре с миксер до хомогенна  смес. С голяма лъжица прибавяме от какаовата смес към разбитите на сняг белтъци до пълното усвояване на сместта. Използвайте силиконова шпатула или удобна лъжица и смесвайте със загребващи движения, за да не спадне обемът на белтъците. Получената смес на този етап е доста грозновата - рядка и парцалива, но така и  трябва да бъде.
Намажете с масло и посипете с брашно квадратна форма с размери 20/20см и изсипете вътре готовата смес. Печете 10 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна, След това намалете фурната на 160 градуса и печете още 40 минути. При печенето кексовото тесто изплува отгоре, така че проверете само него с клечица - не бива да полепва нищо. Открехнете фурната на печката и оставете сладкиша вътре 10 мин. След това го извадете и охладете напълно,  преди да го нарежете.
При поднасяне можете да поръсите с пудра захар или какао.



Разгледайте и източника на рецептата, който  е едно от големите ми вдъхновения с хубавите  рецепти и невероятните фотографии!

сряда, 19 ноември 2014 г.

Меки тиквени сладки с крем

Тези сладки са доста популярни и има защо - те са изключително пухкави, вкусни и пристрастяващи. Ето защо искам да ги имам и в моя блог. За тестото използвах с някои промени рецептата на Вики.


Необходими продукти:

2 ч. ч. брашно
2 яйца
1 ч. ч. кафява захар
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. тиквено пюре (сварена, печена или варена на пара  пасирана тиква)
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода - равна
1 ч. л. канела
1/4 ч. л. индийско орехче
1 ванилия
щипка сол



Начин на приготвяне:


Брашното се смесва с подправките, бакпулвера, содата и солта. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Към тях се добавят  олиото, тиквеното пюре и ванилията.   Разбърква се добре до хомогенна смес. Накрая се прибавя  брашното и отново се разбърква. С лъжица се гребва малко от сместа и се оформят малки кръгли купчинки на разстояние една от друга. Заглаждат се с лъжица. Аз използвам мерителна лъжичка с вместимост 15мл. Ако използвате по-голяма, сладките също ще станат по-големи, а, когато са слепени, са доста засищащи. Така че моят съвет е - направете ги по-малки. .
Пекат се в тавичка върху хартия за печене около 8-9 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. От това количество с тези размери излизат три тави. Оставят се да се охладят върху хартията около 5 минути, след което се прехвърлят върху метална решетка до пълното им изстиване. Слепват се две по две с крем или с мармалад по желание.
Ние ги харесваме най-много слепени с мармалад, разбит с меко масло,  или с ето  този крем, в който всички продукти се пасират до гладка смес:
150 г прясна извара, 2 пълни с.л. заквасена сметана или маскарпоне,  3-4 с. л. мед, 80г меко масло, 1 ванилия
Забележка: Ако нямате домашен мармалад, можете да купите 200 - 300 г готов, който се продава в разфасофка като калъп. Той обикновено е смесен - ябълки и сливи или ябълки и шипки и е доста гъст. Разредете го с малко топла водичка и прибавете към него мекото масло до получаване на хомогенна смес, която трябва да е стегната.




Чудесни са с кафето сутрин, с чай или за следобедна закуска. Децата ги обожават!

Добър апетит!

събота, 8 ноември 2014 г.

Шоколадов кейк с плодова бира и крем маскарпоне

Понякога неуспехите в кухнята могат да ви научат повече отколкото добре приготвените рутинни неща. Така се случи тези дни при мен. Преди няколко седмици синът ми имаше рожден ден, но беше болен и не можахме да го отпразнуваме подобаващо. Затова днес реших да му направя любимия ни шоколадов кекс с тъмно пиво. Обикновено пека кекса във висока силиконова форма, която не изисква намасляване и поръсване с брашно. Този разглезващ навик ме подведе този път, защото избрах метална форма с уж незалепващо покритие. Всичко вървеше добре до момента, в който трябваше да извадя изпечения кекс от формата. Заинати се шоколадовото му чудо и от инат излезе на две почти равни половини. Бре!
 Въобще нямах време да се ядосвам, защото се сетих как в хладилника кротко отлежава кутия с маскарпоне. И ето ви нова рецепта  - хем вкусна, хем ефектна!


Рецептата за кекса е същата както при шоколадовия кекс с тъмно пиво. Този път използвах тъмната черешова бира на Каменица.

Необходими продукти:

  • 150 г масло, плюс допълнително за подмазване на формата за печене
  • 2 ч.ч захар( или 1ч.ч. захар и 1 пакетче суха стевия)
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч бира, непълна
  • 2 ч.ч пресято брашно, препълнени
  • 3 с.л какао
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
За крема:

1 кутия маскарпоне(500г)
200мл сладкарска сметана
200 г заквасена сметана
пудра захар на вкус
1 ванилия
сладко от череши
настърган шоколад за украса, зрънца от нар


Начин на приготвяне:


Разбиваме с миксер маслото и  захарта. Прибавяме яйцата. С лъжица добавяме последователно брашното и бирата, като бъркаме внимателно.  Какаото и бакпулвера слагаме накрая. Разбиваме с миксера, докато в тестото се появят мехурчета. Аз свърших всичко това в голямата кана на робота с металния накрайник.
Изливаме готовата смес в подмазана форма за кекс или в малки формички за мъфини. 
Печем в предварително загрята фурна на 170-175 градуса с обдухване до готовност - около 45 - 50 мин. Кексът се надига доста във втората част на печенето. Проверявайте с дървено шишче дали сладкишът е изпечен, като го прободете и извадите, по повърхността не трябва да остава меко лепкаво тесто. Извадете изпечения кекс от формата и го охладете Срежете го на две с остър нож. 
Разбийте с миксер сладкарската сметана с пудрата захар и ванилията. После прибавете внимателно към нея заквасената сметана и маскарпонето, като разбърквате бавно с лъжица до хомогенна смес. Намажете половината крем върху долната част на кекса и поставете цели парченца череши от сладко. Поставете отгоре втората част от срязания кекс и нанесете останалия крем. Украсете с череши, настърган шоколад или зрънца от нар. Приберете тортата за два часа в хладилник, за да стегне добре.
Това тесто при правилно изпичане е влажно, с плътен, кадифен вкус. Ако обаче сте превишили времето за печене, е възможно тестото да стане малко сухо. В такъв случай може да сиропирате леко блатовете със соса от черешовото сладко, разреден с малко вода.




Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...