сряда, 25 март 2015 г.

Скалички

Колкото и популярен десерт да е това и много хора от моето поколение да го помнят още от детските си години, аз като дете не го познавах. Мама не го е приготвяла  у дома, нито пък аз на моето семейство до преди няколко дни.
Но,  когато видях рецептите и чудесните презентациите на този толкова вкусен и лесен десерт при Кокона и Ил, не можах да издържа и ги приготвих.
За два дни три пъти!
 Още при първия път станаха чудесни, но исках да ги изпробвам и с други съставки.
Така че днес всъщност тук ще ви представя две рецепти - първата много шоколадова с изразен вкус на кафе, която стана фаворит на мъжката част и другата - с кандирани портокалови корички и ром, която е абсолютен мой фаворит.



Първи вариант - с шоколад и кафе

Необходими продукти:

300г бисквити (чаени или Еверест) - аз използвах чаени с мед и масло
120г стопено масло
100г шоколад с цели лешници
3 с. л . какао
3 с.л. пудра захар
1/2 к. л. канела
100 черен шоколад за заливка + 1ч.л. олио
4-5 с.л. силно еспресо
захарни пръчици за украса


Втори вариант - с кандирани портокалови корички и алкохол

Необходими продукти:

300г бисквити Еверест с орехи
130г стопено масло
60 г смлени орехи
2 с.л. какао
3с.л. пудра захар
2 с.л. кандирани портокалови корички, накиснати за около час в
3 с.л. алкохол - уиски, бял ром
100г шоколад за заливане + 1ч.л. олио
още малко кандирани корички за украса


Приготвянето и на двата вида скалички става по идентичен начин.
 Бисквитите се смилат на едри трохи в робот или се счукват под фолио.
Шоколадът също се смила в робот или се настъргва. Прехвърля се заедно с трохите  в дълбок съд и към тях се прибавят пресятото какао, пресятата пудра захар и канелата. Накрая добавяме стопеното и охладено масло и с ръце смесваме добре всички съставки. В първия случай накрая добавяме кафето, а във втория(без канела) - алкохола и коричките.
Трябва да получите маслени трохи.
 От тях с ръце оформете скаличките. От това количество ще получите 8-9 бр.
Стопете шоколада на водна баня и добавете за блясък и по-течна консистенция към него олиото. С помощта на чаена лъжичка облейте с шоколад всяка скаличка.
 Поръсете със захарни пръчици или захаросани цитрусови корички.
 Оставете готовите скалички на хладно за една нощ (ако това е възможно) и сервирайте на нетърпеливите домашни любимци.



Моите забележки:  Този десерт е от онези, които разкриват своите най-добри качества на следващия ден, защото е необходимо време всички съставки да се споят добре и да поемат ароматите си.
 Това зависи в голяма степен от вида на бисквитите, които ще изберете. По-твърдите бисквити поемат маслото и ароматите по-дълго време, затова, ако сте по-нетърпеливи, изберете по-ронливи и меки бисквити.(Чаените бисквити с мед и масло са по-твърди от ореховите бисквити "Еверест").
Можете да приготвите скаличките и за детско парти като им придадете форма на животинки, като тези таралежчета по-долу. В такъв случай изключете кафето и алкохола от рецептата и ги заместете със съответното количество прясно мляко или сметана.


Може да увеличите количеството на ядките до 100г и вместо орехи да използвате бадеми. Във всички случаи ще ви бъде много вкусно. И калорично, за да сме честни! :)
 Да ви е сладко!

петък, 20 март 2015 г.

Шоколадови бисквити с фъстъчено масло

Днес, оказва се, е ден, белязан с много празници.
По християнския календар днес е денят на пролетното равноденствие.
Днес ще бъде и първото за тази година слънчево затъмнение.
Не знаех, че човечеството имало и ден на щастието, но е факт - днес бил. (Ние като нация обаче нямаме право да го празнуваме, защото статистически сме били сред най-нещастните. Тюх!)
 Оказа се, че днес бил и международния ден на франкофоните. При  Мира пък прочетох, че днес бил и международния ден на макарона - е, има логика, нали такова - и на франкофоните...
Та в този ред на празници се подреждам на опашката със собствен личен такъв - годишнина на ей този блог. Четвърта! (Едно такова щастливо ми е, да ме извини статистиката!)
Отбелязвам го  като поднасям благодарност на всички вас, които се отбивате тук и давате смисъл на това, което правя!
И с една сладка рецепта, дълго чакана от някои от вас :)


Необходими продукти:

За шоколадовото тесто:

200г брашно
1/2 ч.л. хлябна сода
50 г  какао
125 г меко масло
100г бяла захар
100г кафява захар
50 г фъстъчено масло
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия

За плънката:
80г пудра захар
120г фъстъчено масло


Начин на приготвяне:

Подгответе си две тави и ги застелете с хартия за печене. Включете фурната и я загрейте на 180 градуса.

Пресейте брашното, какаото, содата и захарта. В друг съд разбийте маслото, захарта и фъстъченото масло.
Добавете към маслената смес яйцето и ванилията и разбъркайте добре до хомогенна смес. Започнете да добавяте на части сухата част от брашното и какаото към маслената като разбърквате внимателно до пълното и усвояване. Трябва да получите  меко тесто.
Разделете полученото тесто на 32 топчета.
 Фъстъченият пълнеж също оформете на 32 топчета .
Поставете шоколадова топка в дланта си , приплескайте я леко с пръсти и в средата  поставете едно фъстъчено топче. Загърнете фъстъчето топче с шоколадовото тесто добре като съберете краищата на шоколадовото тесто и го запечатате добре около фъстъченото топче.
 Поставете така оформената топчеста  бисквитка в подготвената тава за печене.
Навлажнете дъното на водна чаша, топнете го в бяла захар и с него натиснете леко  всяка топка, за да се получат плоски и озахарени бисквити.
Изпечете ги в предварително загрятата фурна за 8 мин. След изпичане бисквитките трябва да са меки.
След изваждане се охлаждат 5 мин. в тавата, , а след това внимателно се изваждат и се охлаждат върху решетка.
Насладете се с чаша кафе на тези много шоколадови и топящи се в устата бисквити!


Източник

четвъртък, 19 март 2015 г.

Бюрек със спанак и сусам

Преди пет години, когато този блог още го нямаше, публикувах рецепти в моята тема  в готварския форум "Любими рецепти" на  bg-mama.
Бях позабравила за тях, но наскоро им хвърлих един поглед и си спомних колко вкусен беше този бюрек.
Често правя баници, пити и различни  печива с плънка от спанак и тази рецепти ще увеличи колекцията ми от тях, защото наистина е много вкусна.

Не съм много убедена, че точното наименование е бюрек по ред причини, но ще я въведа така за по-голяма яснота на читателите.
Може да го приготвите както с кори печени на сач,  така и с обикновени тънки кори за баница.




Необходими продукти:

5-6 кори от дърпани на сач кори за баница  или пакет точени кори на "Белла" - 500г
3 яйца
300 г кисело мляко,
1 ч.л. сода-  непълна
1 к. чашка олио плюс 30г стопено масло в него
250-300 гр сирене
1/2 ч. л. сол
400-500г пресен спанак или съответното количество замразен (размразен и добре отцеден)
30г масло за задушаване на спанака
2 скилидка чесън
1/2 връзка магданоз ( може и без него)
сусам за поръсване







Начин на приготвяне:

 Разтваряме содата в млякото, прибавяме яйцата, солта и 1 скилидка пресован чесън. Разтопяваме маслото в тиган на средна температура и прибавяме ситно накълцаната скилидка чесън докато пусне ароматите си и омекне леко. Прибавяме спанака и 2-3 с.л. вода и задушаваме до омекване и до пълно изпаряване на водата, прибавяме и магданоза. Охлаждаме.

На плот разстиламе първата кора и намазваме със сместа от  разтопеното масло и олио. Поставяме втората кора, мажем с мазнина отново  и разстиламе част от спаначената плънка. Върху нея отново  кора, която намазваме с олио и млечната смес и поръсваме със сирене и така в същия ред - спаначена плънка, кора, намазана с мазнина,  млечна плънка със сирене, кора. Загръщаме двата широки края на кората един към друг, а после и тесните краища - като плик. Обръщаме го с долната страна нагоре в подмазана правоъгълна тавичка с размери и разрязваме на триъгълници.
Върху тях изсипваме равномерно останалата част от млечната плънка. Нарязваме парченца масло, поставяме ги на места върху корите и посипваме със сусам. 
Печем отначало на 200 градуса – с вентилатор, а после на 170 до зачервяване. 
След изваждане бюрекът малко спада, но е невероятно мек и вкусен. 

Ако работите с точени кори за баница на "Белла" процедирайте по следния начин. Намажете с мазнина три кори и ги поставете една върху друга. После редувайте плънките както при корите на сач. Тъй като точените кори за баница на "Белла" са тънки, вместо една кора (както е когато използвате кори печени на сач) трябва да сложите две, като ги намажете с мазнина.. Важно е всяка кора да бъде добре намазана с мазнина и плънка. Тъй като в този случай корите са правоъгълни, ще загърнете върху бюрека само страничните части до получаване на по-малък правоъгълник. После го обръщате в предварително намазана с мазнина тава със загърнатата  част надолу и разрязвате по същия начин.


Добър апетит!

сряда, 18 март 2015 г.

Печени бухтички

Тези бухти са поредният ми опит да подложа на тест любимото ми тесто за пиде.
 И в сладкия си и в соления си вариант това тесто дава всичко от себе си.
 Просто е много добро!
Тъй като количеството на тестото в рецептата за пиде е доста голямо, аз обикновено го разделям на две - едната част  приготвям веднага, а другата поставям в намаслен найлонов плик в хладилника и му обръщам внимание на следващия ден.
Днешните бухтички са приготвени точно от това престоялото в хладни мисли тесто.
Уверявам ви, че са много  вкусни, лесни и свършват за минути.


Необходими продукти:

За тестото (за цяла доза):

2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2  ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол
1 ванилия
мармалад по избор - от сини сливи или ябълки е чудесен избор
50г  стопено масло
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Започвам с едно уточнение. След омесване на тестото може да пропуснете първото втасване, т.е. направо да оформяте бухтичките върху хартията за печене и да втасат само веднъж във фурната. Това ще ви спести време, особено, ако ги приготвяте за закуска, а около вас мрънкат разни гладни същества.

В публикацията за пиде съм обяснила как точно се замесва тестото, затова сега ще се спра на самото оформяне.
Та пригответе до вас охладеното стопено масло, намаслете обилно ръцете си с него и от готовото тесто откъснете малки топчета с големина на едър орех.
Всяко топче разстелете с пръсти като мекиче и в средата му сложете по една чаена лъжичка мармалад. Не ги изтънявайте много, за да не се накъсат при втасването.
Защипете краищата на всяко мекиче като вързопче отгоре и оформете с пръсти като топче.  Подредете ги на голямо разстояние едно от друго със защипаната част надолу върху предварително застлана с хартия за печене тавичка.
Готовите бухтички намажете отново със стопено масло с помощта на четчица и сложете във фурната на 40 градуса да втасат за около 25 -30 минути или до удвояване на обема.
Намажете ги отново със стопено масло и ги изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване около 10-15 мин. Преди изпичане може леко да ги поръсите с кристална захар.
Извадете ги, намажете отново със стопено масло и покрийте с плътна чиста кърпа за около 8-10 мин., за да станат меки и пухкави.
Преди поднасяне ги поръсете с пудра захар.



Добър апетит!

Препоръки: От същото тесто може да направите кифлички - със солен или сладък пълнеж, като тези, показани по-долу. 



Някои от тях са оформени по идея на Люси и са много ефектни.
 Подходящ пълнеж за сладкия вариант е сладко от сини сливи. Тъй като самото тесто не е сладко (като козуначеното например) намажете преди изпичане кифличките с белтък и поръсете с кристална захар или бадеми. Поръсете  вече изпечените  кифлички щедро с пудра захар.

събота, 14 март 2015 г.

Пиле варено

Подобни супи са много подходящи за студеното време. Тази година зимата завъртя бялата си опашка през март и оскрежи нетърпеливите ни надежди за слънчева и топла пролет.
Затова ви предлагам тази много лесна, вкусна бистра супа, която е любима на моето семейство.
Дори да нямате голям опит в кухнята, ще се справите с това предизвикателство.


Необходими продукти за 5-6 порции:

1/2 пиле (или 5-6 парти бутчета или 2-3 бутчета с горна и долна част) заедно с костите
1 морков
1 корен пащърнак
1 резен от глава целина
5-6 средни картофа
1ч.ч. кисело зеле( ако не разполагате с кисело, заменето го с прясно)
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 зърно бахар
2 с.л. олио (по желание)
сол
пресен магданоз (листа от целина или девисил) за поръсване

Начин на приготвяне:

Сложете месото в тенджера с 2.5 - 3л. студена вода на котлона. Наблюдавайте и малко преди  завиране на течността започнете да обирате пяната. Това е важно, защото супата е бистра и полученият бульон трябва да е максимално чист.
На този етап може да прецедите бульона и да го прехвърлите заедно с месото в друг съд, но, ако сте били прецизни с обирането на пяната, това няма да е необходимо.
Добавете солта и варете месото на слаб огън около 30-35 мин (ако пилето е домашно, ще му е необходимо повече време).
През това време обелете картофите и почистете кореноплодните.
След като месото е вряло трийсетина минути (или повече), добавете целите картофи,  почистените кореноплодни, черния пипер, бахара, олиото и дафиновия лист и варете още 30-35 минути на слаб огън.
 Изключете котлона и извадете месото и картофите. Обезкостете месото и нарежете картофите на половинки. Ако сте сложили моркова, целината и пащърнака цели, нарежете и тях.
 Върнете всичко в тенджерата, възврете течността за още 5 мин. и поръсете с нарязан магданоз.

Поднесете супата гореща! Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...