четвъртък, 14 април 2016 г.

Салата Панцанела

Още едно пролетно предложение от мен, с което се включих в страхотния брой, посветен на пролетта и Великден на списание SOintoFOOD
Салата Панцанела е стара италианска рецепта от област Тоскана, която първоначално се е приготвяла само с домати и хляб. Днешните и интерпретации са многобройни, разнообразни и със сигурност по-вкусни от оригинала.
Акцентът в моя вариант пада върху вкусния дресинг и ароматните препечени парчета хляб. С добавка на малко печено с мед и орехи сирене или топка моцарела, тя може да се превърне в чудесен пролетен обяд или вечеря.




Необходими продукти за 4 порции :

4-5 домата
4 шепи   пресен бейби спанак
4 шепи прясна рукола
4 шепи италианска салата (фелд)
1 глава червен лук, нарязан на полумесеци или 2-3 стръка пресен зелен лук

За крутоните:

1 чабата или  няколко парчета стар хляб , накъсани на малки залъци
3 с.л. зехтин
1к.л сух чесън
1 ч.л. сух риган
черен пипер и малко сол
За дресинга:

3 / 4 ч. ч. зехтин
 сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 / 4 чаша бял или червен балсамов  оцет
1 супена лъжица  мед
2  супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица ситно нарязана прясна  мащерка
1 / 2 супена лъжица ситно нарязан пресен розмарин

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната  до 200 грядуса В тавичка върху хартия за печене изсипваме зехтина, чесъна, ригана , солта и черния пипер и разбъркваме добре. Овалваме добре залъците хляб в тази смес и запичаме до златисто във фурната като разбъркваме отвреме навреме. Прехвърляме крутоните  в голяма купа и оставяме  да се охладятЗа дресинга смесваме всички съставки в  бурканче, затваряме с винтова капачка и разтръскваме до хомогенизиране на всички съставки. Може да приготвите дресинга от предишния ден – така ще бъде по-ароматен.
В подходящо плато поставете зелените зеленчуци, нарязаните на резени домати и лука . Смесете ги с ръце , поставете отгоре  запечените ароматни залъчета  хляб и полейте с  дресинга. 

Вероятно ще ви остане известно количество от дресинга - приберете го в хладилника и го използвайте за овкусяване и на други салати. Колкото повече стои, толкова по-ароматен става!


вторник, 12 април 2016 г.

Пролетен пай

 Това е една от рецептите, с които гостувах в пролетния брой  на първото  българско кулинарно онлайн блогсписание SO into FOOD.  За мен това бе невероятно позитивна емоция и ми донесе удовлетворението да бъда част от една все по-голяма общност, която споделя идеята, че храната е любов.
 Броят е невероятен, истинска наслада за очите и душата с красивите си снимки и прекрасните пролетни рецепти на български кулинарни блогъри.
 В него ще намерите интересна информация за Великден и нови вкусни рецепти за празничната трапеза. Очакват ви и много изненади. Непременно го разгледайте и намерете своята рецепта.
 Благодаря на момичетата от екипа за любезната им покана и милия жест да изберат снимката на  пролетния пай за корица на списанието. Пожелавам им успех,  много вдъхновение и .... до нови срещи!




Необходими продукти за 4-6 порции:

150г бейби спанак
4 тънки точени кори
4-5 с.л олио за намазване на корите
200г рикота или крем сирене
100 мл готварска сметана
4 яйца
1 ч.л горчица
½  връзка мечи лук (див чесън, левурда)
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. прясна мащерка
4-5 чери доматчета
½ глава червен салатен лук, нарязан тънко напречно /може и стрък праз или парчета пресен лук/
сол и черен пипер на вкус


2 ленти бекон (по желание), нарязани на малки парченца


Начин на приготвяне:

Намажете с малко олио дъното и стените на  по-дълбок тиган или тавичка с диаметър 26см. Срежете корите на две, така че да получите общо  8 правоъгълника. Поставете първите две кори на дъното и ги намажете с олио.  Върху тях кръстообразно поставете следващите две и пак намажете с олио. Целта е  да се покрият равномерно дъното и стените на съда за печене.
Разбийте яйцата с рикотата, сметаната, горчицата, солта и пипера.  Кипнете около 2 л. вода с две щипки сода за хляб.  Поставете измития спанак в гевгир и го бланширайте за около две минути  само да омекне или докато водата започне да става бледо зелена.  Извадете гевгира и охладете спанака със студена вода. Отцедете го добре и го прехвърлете на дъска. Нарежете го на едри парчета  и го прибавете към яйчената смес заедно със нарязания мечи лук и розмарина. Излейте получената смес върху корите и загънете краищата им навътре.  Отгоре поставете целите чери доматчета , червения лук и поръсете със ситно нарязания бекон.
Изпечете пая в предварително загрята на 180 фурна за около 35 мин или докато се зачерви приятно. Извадете го и охладете поне 20 минути. Поднесете  със свежа салата.


четвъртък, 7 април 2016 г.

Дъвчащи бисквити с меласа и анасон

Това са едни от най-хубавите бисквити, които някога съм правила. Захарна коричка и мека дъвчаща вътрешност, вълшебен вкус на карамел, меласа, канела и звездовиден анасон....


Необходими продукти:

1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. брашно от лимец
2 равни ч.л. хлябна сода 
1ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 звездичка от звездовиден анасон - смляна
1/4 ч.л. сол
1 голямо яйце
1/2 ч.ч. меко масло (100г)
1/2 ч.ч. кафява тръстикова захар (или повече)
1/3 ч.ч. меласа (гроздова или с каквато разполагате)
кафява захар за овалване



 Начин на приготвяне:

Затоплете маслото в метален съд. В купа с миксер разбийте яйцето и захарта на крем. Добавете маслото и меласата. В друга купа смесете сухите съставки - двата вида брашно, солта  содата, джинджифила, канелата и анасона. Добавете ги към течните съставки и разбъркайте добре с лъжица  до пълното им усвояване. Трябва да получите мека гъста смес. Оставете купата за 30 мин. в хладилника (или за 15 мин във фризера), за да стегне тестото и да работите по-лесно с него.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Застелете с хартия за печене две тавички(при мен стандартните две тавички на фурната). Ако печката ви позволява печене на две нива, това е голямо удобство и ще изпечете двете тавички заедно. Тъй като от това количество ще излязат 40-45 бр. бисквити ще трябва да изпечете общо 3 тави.
В купа изсипете малко кафява захар за овалване. Извадете част от тестото и с намаслени ръце откъсвайте малки топчета с големина на среден орех. Оваляйте топчетата  в приготвената захар и ги подредете на достатъчно разстояние върху хартията в тавичките. Не ги приплесквайте - по време на печенето бисквитките ще слегнат и ще се разлеят. 
Изпечете ги за 10-12 мин, като след 8-та минута сменете местата на тавите(ако печете заедно). Не ги препичайте - трябва да се втвърдят леко само крайчетата на бисквитките, но при допир да бъдат меки. Извадете ги и ги охладете поне 10 мин. Изпечете по същия начин и за същото време и останалите. Ако ги препечете, ще се загубите меката им дъвчаща сърцевина, която всъщност ги прави толкова очарователни.




 Меласата и кафявата захар придават много приятен карамелен вкус, в който анасонът и канелата се вписват чудесно.
Меласа може да намерите както онлайн, така и да поръчате в билковите аптеки или да попитате в зеленчуковите магазини. Оказа се, че борсите, от които зареждат, разполагат с меласа - гроздова, от фурми, от захарно цвекло. От аптеката пък ми доставиха био меласа от захарна тръстика, която обаче има по-горчив вкус. Цената на разфасофка от около 0.500кг е между 4.5 - 6 лв и може да се използва доста време както за сладкарски цели, така и за мариноване на месо. Препоръчвам ви да опитате, особено като се имат предвид полезните вещества, които съдържа.


  Бисквитите са чудесни - ароматни, уханни и топящи се в устата. Може да ги съхранявате до 4-5 дни в кутия.

сряда, 6 април 2016 г.

Свинско бонфиле с ябълки и горчица

Тази рецепта отлежаваше дълги години у дома на страниците на бр. 47 на любимото ми списание "GoodFood" и сигурно още щеше да отлежава, ако не беше участието на тандема Пепи и Жулиетка в състезанието "Мама готви по-добре" и тяхната презентация на тази рецепта (друго си е око да види). Това е рецепта, която трябва да се опита поне веднъж, и за един уважаващ себе си кулинарен блогър е въпрос на чест да я приготви :)
 Тези, които са гледали епизодите на предаването, знаят, че двете момичета се справиха блестящо като ни доставиха минути на гордост и приятни емоции. 
 Аз пък доставих подобни приятни емоции на моето семейство като няколко пъти им приготвих тази вкусна и бърза рецепта. И определено ще продължавам да им ги доставям.
Препоръчвам я горещо - приема се и от заклети традиционалисти в храненето.


Необходими продукти за 4-5 порции:

80мл смес от растително масло(аз използвах от авокадо) и краве масло
3 средно големи ябълки
щипка кафява захар
600г свинско бонфиле, нарязяно на медальони с дебелина около 1 см
200мл пилешки бульон, леко осолен
2 с.л. едрозърнеста горчица(най-добре домашна)
10-12 пресни листа от градински чай
100мл готварска сметана
сол, черен пипер и малко див лук за поръсване


Начин на приготвяне:

Знаете, че бонфилето е сухо месо и затова основното тук е то  да не се готви повече от 8-9 мин, за да остане по-сочно и крехко.
Ябълките се почистват от семенната част и се нарязват на четвъртинки или осминки. Загрейте половината от мазнината в тиган, добавете щипката захар и ябълките и ги оставете да се карамелизират и омекнат, като ги обръщате. Извадете ги от тигана и поставете в съд под капак.
Добавете останалата мазнина в същия тиган и сложете медальоните като ги готвите по 2 мин. от всяка страна - до леко порозовяване на месото. Добавете към месото топлия пилешки бульон с разтворената в него  горчица и гответе още 4 мин. Прибавете ябълките и листенцата градински чай и след 1-2 мин. ястието е готово. Отдръпнете тигана от огъня и прибавете сметаната, сол и пипер на вкус. Поднесете с накълцан ситно див лук.


Добър апетит!

сряда, 30 март 2016 г.

Флан с тиквичики и извара

Още щом видях рецептата на Мина за този флан, реших, че ще го направя. 
 Препоръчвам го горещо и на вас, защото се приготвя лесно, сравнително бързо, а резултатът със сигурност ще погали небцето ви с фин  вкус и нежна консистенция. 
Рецептата е семпла и това я прави изключително добра. 
 Единственото, което си позволих да добавя към нея, бе една голяма скилидка чесън, задушена заедно с тиквичките.



Необходими продукти:

200г прясна извара
200г пресни тиквички
200мл готварска сметана (аз използавам Pilos от Lidl  в малките кофички с 30% масленост)
1 голяма скилидка чесън
4 яйца
сол, черен пипер
1 препълнена с.л. пресен копър, нарязан ситно
1с.л. масло
1с.л. зехтин
масло за намазване на формичките

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 160 градуса.  Намаслете добре 4-5 купички с вместимост като тези за крем карамел.
Загрейте  подходящ съд с капак, прибавете маслото, зехтина и накълцаната ситно скилидка чесън. Разбъркайте, докато чесънът омекне и пусне аромата си. Добавете нарязаните на кубчета тиквички, посолете със сол и черен пипер. Задушете по капак до омекването им. Добавете сметаната и изварата и отдръпнете от котлона. Пасирайте добре. Едно по едно прибавете яйцата  като не спирате на пасирате. Накрая добавете копъра. Разлейте сместа в купичките и изпечете флана на водна баня за около 45 мин.
Поднесете го обърнат в чинийка като предястие със салата или солени крекери.
Чашата студено бяло вино или бира е просто задължителна!


Благодаря на Мина за чудесната рецепта!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...