сряда, 29 май 2019 г.

Пиле с кокосово мляко и броколи


  Наскоро ми се наложи да отговоря на въпроса какво всъщност правя в блога си. Най-общо казано: споделям своя опит в приготвянето на домашна храна. Правя го, защото самата аз съм се учила да готвя, вдъхновена от подобни места и вярвам, че по този начин помагам на начинаещите да бъдат по-уверени в кухнята и да осъзнаят, че приготвянето на домашна храна е един от основните начини за споделяне на любов и грижа в семейството.
 Винаги съм споделяла убеждението, че към храната трябва да се отнасяме с уважение и респект, че не бива да я разхищаваме и да допускаме да се изхвърля. Затова, приех поканата от Градус да сготвя и покажа в няколко публикации различни ястия от цяло пиле като възможност да споделя опита си на практичен кулинар с дълъг стаж.
 Първите ми спомени от подобен тип готвене свързвам с моята баба. Тя винаги приготвяше поне две ястия от една птица – едното задължително бе супа, а другото – яхния.
 Когато готвите цяла птица, бъдете практични и оползотворявайте всяка част от нея. От крилцата, фенера и костите сварете бульон. Ако не можете да го използвате в същия ден на приготвянето му, замразете го във формички за лед и съхранявайте в плътен найлонов плик във фризера. Това е добър организационен трик, когато нямате много време, а искате да приготвите супа или да овкусите ястие – просто взимате необходимия брой кубчета от фризера и добавяте.
Друг вариант е да порционирате по-големите късове месо – примерно от бутчетата и бялото месо, а от останалите части да сварите супа. Моят съвет е – приготвяйте пилешката супа с повече кореноплодни – морков, пащърнак, целина, корени от магданоз. Ще получите ароматна и питателна гозба с много полезни съставки.
С цялото прясно пиле на Градус със сигурност можете да приготвите две ястия, особено , ако семейството ви е с по-малък наличен състав.
За днешната рецепта ще ви трябва месото от двете цели обезкостени бутчета от пилето. Рецептата е изключително лесна, с малко продукти, едновременно с това е и леко екзотична, но с вкус, който би очаровал всеки традиционалист. Тя позволява замяна, комбиниране или пък изключване на някой продукт, което я прави наистина подходяща за съвсем начинаещи ентусиасти в кухнята. Основният герой обаче е пилешкото месо и представлението няма как да започне без него. Подобни лесни, разнообразни и вкусни рецепти може да намерите и на сайта на Градус.



Необходими продукти:
1 цяло прясно пиле в зелената опаковка на Градус
2 с.л. соев сос или сос Терияки
1 консерва кокосово мляко
3-4 с.л олио
60 г масло
4-5 скилидки чесън
260 г ориз
1 с.л. къри, сол
1 лимон или лайм
450 г прясно или замразено броколи /по желание/
1 люта чушка /ако приготвяте ястието за деца, не я добавяйте/




Удобното в тази рецепта е, че можете да приготвите компонентите на части. Може да сготвите месото предварително и да го поддържате топло, а оризът и броколито да сварите непосредствено преди поднасяне.

Начин на приготвяне:

Измийте добре ориза под течаща вода в по-голяма цедка. Кипнете около 1 литър вода, добавете 1ч.л. сол и сложете ориза. Щом водата заври отново, разбъркайте леко и намалете котлона на възможно най-ниска степен. Целта е оризът да се готви бавно на ниска температура под полузатворен капак. Така зрънцата ще останат цели. След 15 -20 минути проверете ориза, затворете плътно капака и изключете котлона докато оризът поеме цялата течност.
Разфасовайте пилето и отстранете бутчетата или бялото месо.
Уверете се, че имате достатъчно място на кухненския плот, удобна дъска, върху която да работите, и следвайте следните стъпки: подсушете пилето и го поставете с гърдите нагоре върху стабилна равна повърхност. С остър нож направете разрез точно под гърдите на пилето като следвате извивката на бутчето и движите ножа назад към гръбнака. Отделете бутчето от гръбначния стълб в ставата с по-силен натиск на ножа. Не е трудно, ще се справите. За да обезкостите по-лесно отделеното вече цяло бутче, срежете отново в ставата и го разделете на долно и горно бутче. При обезкостяването използвайте върха на дълъг остър нож, като го движите по дължината на кокала и около него. Срежете сухожилията около маншона на долното бутче и продължете с острието на ножа да разрязвате месото в близост до и около костта. Сега вече можете да отделите месото. По подобен начин се обезкостява и горното бутче – с върха на ножа пробождате и прорязвате покрай кокала до горната става. Месото, което ви трябва за рецептата, вече е обезкостено. Сега е време да отлепите с пръсти кожата и да нарежете месото на тънки лентички. Колкото по-тънко е нарязано месото, толкова по-малко време ще бъде необходимо за термичната му обработка и съответно ще изразходвате по-малко количество ток или газ. Овкусете добре лентичките пилешко месо със соевия сос. В тиган с дебело дъно и незалепваща повърхност загрейте 2 с.л. олио и добавете месото. Целта е да запечатате месото от всяка страна за кратко време. В зависимост от обема на тигана ви е възможно да сготвите месото на части, за да не отпусне прекалено много сос и да не се стартира процес на варене. Към добре запечатаното от всички страни месо добавяме кокосовото мляко, настърганата кора от лимона или лайма, кърито, сол на вкус и варим на слаб огън докато получим сос с кремообразна консистенция с приятен жълт цвят. Накрая добавяме цитрусовия сок, варим още 2-3 минути и сме готови. В зависимост от вида на котлона и тигана, който използвате, общото време за приготвяне на месото ще ви отнеме около 20 минути.На този етап, след като сте приготвили месото и ориза, можете да сервирате, но ястието ще има много по-красив и апетитен вид, ако добавите и ярко зелените късчета броколи към него. Със сигурност те ще обогатят вкуса с приятния аромат на чесън и масло и ще завършат красивата картина в чинията. Ако решите да добавите броколи, процедирайте по следния начин. Загрейте 2 с.л. олио и 60г масло в тиган с дебело дъно с незалепващо покритие, добавете ситно нарязания чесън и 1 с.л. вода докато чесънът отпусне аромата си. Внимавайте да не го прегорите, защото вкусът му ще се промени. Добавете броколито – прясно или замразено и гответе за кратко време. Целта е да се запази зелено и леко хрупкаво. Ако е замразено, е добре да го готвите под капак не повече от 15 мин. Проверявайте за готовност, за да не омекне прекалено много и да не пожълтее.Сервирайте ястието красиво, знаете, че първо се храним с очите. В случая имаме няколко красиви и контрастни цвята – бял ориз, кремаво-жълта пилешка смес и свежо зелено броколи – чудесно цветово комбиниране. С ринг или с помощта на малка овлажнена със студена вода купичка поставете ориза в средата на чинията и направете лека вдлъбнатина в него. В нея с помощта на лъжица поставете парченцата порционно месо и залейте с топъл сос. Около ориза разпределете парченца броколи.



Бъдете сигурни, че това е един от начините да накарате децата си да опитат и да заобичат броколи. Поне в моето семейство бе така. Често този зеленчук е недолюбван и недооценяван. Приготвен правилно обаче, той е вкусна, полезна и красива част от седмичното меню. Затова определено смятам, че това ястие е за всички в семейството – и за малки, и за големи.
Поднесете красивото ястие с охладено бяло вино или розе и се наслаждавайте на вкусна семейна вечеря или обяд. Вашите любими хора ще оценят сготвената с любов и с качествени продукти храна.

Рецептата можете да разгледате и на сайта на Градус.

понеделник, 18 февруари 2019 г.

Крем брюле

 Знам, че няма да изненадам никого с тази рецепта, но всеки уважаващ себе си кулинарен блогър поне веднъж е приготвял този прекрасен класически десерт . След това е повтарял това упражнение многократно и съответно е включил това вълшебство в листата с блог рецепти.. В достойнствата на този френски десерт няма да ви убеждавам, но фактът, че се приготвя изключително лесно, не е за подценяване. Така че, моля на вашето внимание - класическият крем брюле.


Необходими продукти за 6 порции:

6 жълтъка
500мл животинска неподсладена сметана
100г захар
1 шушулка ванилия или 2 прахчета ванилия
няколко лъжици кафява захар, за карамелизиране

Начин на приготвяне: 
 С нож изстържете семенцата от шушулката ванилия и ги прибавете към сметаната. Загрейте на по-слаба степен на котлона, но без сметаната да завира. Отдръпнете. Разбийте с миксер жълтъците със захарта и ванилията (ако ползвате ванилия на прах) до побеляване. Прибавете към жълтъчната смес на тънка струйка ароматизираната сметана като разбивате с миксер. В подходящи купички разлейте равномерно готовата смес. Може да я прецедите преди това. Поставете купичките в тава с вода, която заема 1/3 от височината им. Печете на 165 градуса около 30-35 мин.  Проверете за готовност с леко разклащане - центърът трябва да не е много стегнат. Извадете и охладете напълно - най-добре в хладилник. Поръсете всяка купичка с около 1с.л. кафява захар и карамелизирайте с горелка или запечете в силна фурна на горен реотан. Охладете и поднесете.


Е, не ви остава нищо друго освен да чукнете с лъжичката карамеловата коричка и  да се насладите  на нежната текстура и чудесния вкус. Добър апетит!


неделя, 17 февруари 2019 г.

Пъстърва с кореноплодни на фурна

Започвам с уточнението, че това е начинът, по който най-често приготвям рибата вкъщи. Комбинацията между нежната консистенция на рибата, сладостта на кореноплодните и леко киселата нотка от виното и лимона е чудесна. Вместо пъстърва можете да използвате лаврак и дори паламуд. Може да приготвите рецептата с по-малки риби като индивидуална порция за всеки или да напълните и изпечете една по-голяма риба. Изборът е ваш!



Необходими продукти за 3порции:

3 пъстърви по около 250г.
3 моркова
1 пащърнак
2 резена целина от глава, около 40-50г.
3-4 чери доматчета (може и без тях)
3-4 с.л зехтин
30г масло
150мл бяло вино
150мл вода
сол
1с.л. сух копър
1 лимон
бял пипер
1/2 ч.л сух риган
пресен копър за поръсване

Пълнен паламуд


Начин на приготвяне:

Застиламе тавичка с хартия за печене и сипваме в нея зехтина. Почистваме и нарязваме на малки пръчици морковите, целината, пащърнака (може да добавите и една свежа малка тиквичка, нарязана по същия начин). Посоляваме, добавяме сухия копър, малко бял пипер и разбъркваме добре. Подреждаме почистените рибки върху зеленчуците и ги обтриваме отвън и отвътре с бял пипер и малко сол. В коремната кухина на всяка рибка поставяме резен обелен лимон и част от нарязаните и овкусени зеленчуци. Ако имате чери доматчета, сега е моментът да добавите и тях, като ги нарежете на половинки. Слагаме по резен лимон върху всяка риба, а върху резена - по парченце масло. Наливаме в тавата внимателно виното и водата, загръщаме краищата на хартията и завиваме с алуминиево фолио. Печем 20-25 мин в предварително загрята на 200 градуса фурна. След това намаляме градусите на 180 и печем още 20 мин. Махаме фолиото, отвиваме хартията и запичаме рибата на горен реотан докато придобие приятен загар, а течността се поизпари. Поръсваме с пресен копър и поднасяме с картофено пюре или с гарнитура по избор, макар че приготвените по този начин кореноплодни в тавичкат,а са чудесна гарнитура.
Бялото вино, добре изстудено, е задължително!


Моите забележки:
Към зеленчуците може да добавите и малка свежа тиквичка, нарязана по същия начин - на пръчици!

неделя, 10 февруари 2019 г.

Кекс със сурова тиква и шоколад

  Това е поредната рецепта в богатата ми колекция от ястия и десерти , приготвени с тиква. Изпитана, вкусна, лесна, с едно основно предимство - тиквата не се обработва предварително чрез печене, задушаване или варене, а се прибавя в тестото сурова.


Необходими продукти:

3 яйца
230г кафява захар
140мл олио
330 г типово брашно
300 г настъргана сурова тиква (около 2ч.ч.)
10г бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
щипка сол
1 ванилия
1/2 ч.л. канела
1/4 к.л. индийско орехче
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
1/2 ч.ч. шоколадови капки (60г)

масло за намазване на формата
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Обелете, почистете и настържете тиквата. Пресейте брашното заедно с набухвателите, солта, канелата, индийското орехче и ванилията. В дълбок съд разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете олиото и половината от брашното. Оттук миксерът няма да ви трябва - използвайте шпатула или дървена лъжица. Добавете тиквата, разбъркайте добре и прибавете останалата половина от брашното. Накрая сложете орехите и шоколадовите капки и отново смесете добре на ръка. Ще получите сравнително гъста смес. Не се притеснявайте, така трябва да изглежда. Намаслете формата за кекс добре с масло и напудрете с малко брашно.  Внимателно с голяма лъжица сипете сместа на части във формата. Изпечете кекса в предварително загрята на 175-180  градуса фурна около 45-50 мин (може и повече, зависи от фурната). Не отваряйте фурната през първите 25 мин., за да се запази температурата и да не спадне тестото. Проверете с дървено шишче за готовност като го забодете в кексовото тесто - по него не трябва да залепва нищо. Когато кексът е готов,  го извадете от фурната и го оставете да почине във формата около 6-7 мин. След това го обърнете върху решетка и го оставете да изстине напълно.
  Преди поднасяне може да поръсите с пудра захар или да го залеете със струйки разтопен шоколад. Добър апетит!


Моите забележки:

Може да приготвите кекса  с бяло брашно, както и с бяла захар. В този случай намалете количеството на захарта до 200г.. Кексът ще се получи ароматен и ако добавите готова смес от типичните подправки за меденки, или, ако към споменатите по-горе подправки, добавите и 1/2 ч.л. сух джинджифил. Може да замените орехите с бадеми или лешници.

неделя, 3 февруари 2019 г.

Бисквити с шоколад и орехи

  Тези бисквити са новите "най-любими" на моя син. Често съм го изпращала и продължавам да го изпращам с кутия овесени бисквитки с ленено семе, шоколадов кекс или  кекс Сникърс, с които да подслажда нелекия си професионален спортен живот.  В последно време дори ми се обажда за рецептите, които да раздава  на съотборниците си, те пък съответно на майките, съпругите или приятелките си. Така е, хубавите неща трябва да се споделят.
 Благодаря и на Пепи, че сподели тази рецепта с нас.


Необходими продукти за около 40бр.

1 яйце
110г меко масло
1ч.ч. захар
100г извара(аз предпочитам фината извара на Олимпус)
2ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
100г шоколадови капки или нарязан черен шоколад
1 ванилия
настърганата кора на 1 портокал

1ч.ч. = 250мл.


Начин на приготвяне:

Аз разбивам яйцето заедно със захарта до пяна в каната на робота. Прибавям изварата и маслото и отново разбивам. Накрай добавям към тази смес ванилията и портокаловата кора. Отделно в друг по-дълбок съд пресявам брашното с бакпулвера и содата, разбърквам много добре  и добавям към сухата смес течната. Накрая прибавям шоколадовите капки и орехите. Разбърквам с лъжица или силиконова шпатула докато се получи еднородно меко тесто. С намаслени ръце оформям топченца колкото орех и подреждам на разстояние върху застланите с хартия за печене две тави на фурната. Притискам ги леко, поръсвам с едро нарязани орехи, пак притискам и пека на 180 градуса около 15 мин, докато крайчетата се зачервят леко. Изваждат се и се охлаждат върху решетка. Чудесни са с чаша кафе или чай.


Моите забележки:

Ако тестото е прекалено лепкаво и меко и не позволява оформяне на топче, добавете още малко брашно. Може да използвате и други ядки - бадеми, фъстъци, лешници, шам фъстък.
Вместо портокалова, може да добавите лимонова кора или да замените бялата захар с кафява. Дори леко да препечете бисквитките, резултатът също ще е добър - просто ще бъдат по-хрупкави.

Добър апетит!

вторник, 29 януари 2019 г.

Мини понички с извара

В този блог рецептите, които се приготвят с пържене, се броят на пръстите на едната ръка. Избягвам този начин на приготвяне на храната, поради здравословни проблеми. Но има рецепти, които дават най-добър резултат, когато са приготвени именно по този начин. И, ако те влизат в менюто ви един път месечно например, можете да си лягате вечер с чиста съвест. Та, хора, тази рецепта е една от тези. Признавам, че ми трябваше доста време, докато се реша да я направя, но в никакъв случай не съжалявам - нито,че я приготвих, нито, че изядох сама една дузина пухчета . В крайна сметка поговорката за прекаления светец не е измислена случайно. Първо ме грабна снимката на тези топченца в един руски блог. Затова и днес се опитах да направя нещо като закачка с руската девойка Оксана, снимала тези хубавини така изкусително. И тук по стар руски обичай един от главните герои е водката - хем за настроение на останалите компоненти, хем за автентичност, хем помага тестото да не поема толкова мазнина при пърженето. Мисля, че това е едно от големите достойнства на тази рецепта.


Необходими продукти за 3-4 порции (около 20бр.)

2 яйца
250г фино пасирана извара(аз използвам за тази цел извара на "Олимпус")
3с.л. захар
2 с.л. сметана(течна с масленост 30%)
1 с.л. водка
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/2ч. л. сол

олио за пържене

1 ванилия
кората на един портокал или лимон(по желание)



Начин на приготвяне:

Брашното се смесва със содата и солта. Изварата се пасира много добре заедно с яйцата, захарта и ванилията. Към тях се добавят сметаната и водката и накрая брашното като се бърка с лъжица в по-дълбока купа. В по-малка касерола се загрява достатъчно количество олио за пържене. Внимавайте - мазнината трябва да е добре загрята, но  не допускайте олиото да започне да пуши. От сместа с  намаслени ръце се оформят топчета с размер на орех и се пържат в сгорещената мазнина до тъмнозлатист цвят. Не правете топките по-големи, за да може тестото да се изпържи равномерно и да не остане тестяно в средата. Обръщат се равномерно и, когато са готови, се изваждат в съд върху домакинска хартия. Преди поднасяне се поръсват с пудра захар. Може да ги поднесете със сладко, айрян, но и без добавки са достатъчно ароматни, пухкави и вкусни.


Ако семейството ви е по-голямо, направете двойна доза! Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...