четвъртък, 18 май 2017 г.

Панакота с бял шоколад и мариновани ягоди

 Наскоро бях изкушена да участвам с рецепта и снимка на ястие, приготвено с ягоди, в любимо мое онлайн кулинарно списание, а се оказа, че рецепта с ягоди в блога няма. Като имам предвид, че ягодите вкъщи са любим плод на всички, бях много изненадана -  мислех си, че за шест години откакто списвам този блог, все съм публикувала рецепта с това ароматно пролетно-лятно червено изкушение. Но, не би.
Затова заповядайте на първата рецепта с ягоди в блога, която, надявам се, ще ви хареса.




Необходими продукти за 8 порции:

За панакотата:

500мл животинска сметана
350 мл прясно мляко
100г бял шоколад или бял шоколадов кувертюр
4-5 пълни с.л. мед
20г. желатин, разтворен в 100 мл натурална розова вода за пиене "Рея Севт"
10г бурбонска ванилова захар или семенцата на 1 шушулка ванилия

За маринованите ягоди:

500г. пресни ягоди
4 с.л. ароматно бяло вино или порто
1с.л. кора от лимон
3 с.л. мед



Начин на приготвяне:

Нарежете ягодите на малки парченца и ги смесете в по-дълбока купа с меда, виното и лимоновата кора. Оставете ги да се мариноват в хладилника за 15-20 мин.,  докато приготвите панакотата.

Разтворете желатина в натуралната розова вода за пиене "Рея Севт" до набъбване. Втечнете го на водна баня.

Загрейте до кипване сметаната с ваниловата захар, отдръпнете от котлона и добавете белия шоколад. Разбъркайте до стопяването му. Добавете топлото прясно мляко и накрая меда. Разбъркайте добре до пълното му стопяване.
Извадете ягодите от хладилника, прецедете през цедка получения сос от мариноването. Ще получите количество около 100мл. От втечнения желатин отделете 4 с.л. и към него на части добавете част от ягодовия сос при непрекъснато бъркане. Отново при непрекъснато бъркане смесете получената желатинова смес с останалия ягодов сос. Залейте ягодите със соса и ги разбъркайте много добре. Поставете на дъното на всяка купичка по 2-3 с.л. от ягодите. Сложете купичките във фризера или хладилника, за да стегне ягодовата смес.

Останалия топъл желатин прибавете към топлата сметаново-млечна смес при непрекъснато разбъркване. Охладете леко като разбърквате отвреме навреме.
Извадете купичките от фризера и разлейте внимателно поохладената млечна смес равномерно във всяка. Поставете купичките в тавичка и ги покрийте със свежо фолио или сложете тавичката в чист найлонов плик и охладете в хладилник поне 4-5 часа, докато стегне и млечната смес.
При поднасяне топнете на кратко всяка купичка в гореща вода и обърнете десерта в чинийка.
Насладете се на този прекрасен, ароматен  и свеж десерт.




Моите забележки: Количеството мед, може да се промени според вашия вкус и според сладостта на ягодите.


понеделник, 15 май 2017 г.

Бисквити "Сълзица" с бадеми и кафява захар

Бисквити "Сълзица" са крехки, топящи се в устата и винаги ги асоциирам с детството. Идеята за ядки в пълнежа видях при Ваня . Когато плънката се разнообрази, вкусът  печели -  на другия ден бутертестото е поело всички аромати и бисквитките разкриват истинската си същност. За съжаление обаче случаите у дома, когато е имало оцелели до следващия ден, се броят на пръсти. Така че, ако обичате бутертесто, ядки и канела, запрятайте ръкави и пригответе тази изключително лесна рецепта.



Необходими продукти:

400г бутертесто
1/2 до1 ч.ч. счукани или смлени ядки - бадеми, орехи, лешници
2/3  ч.ч. кафява захар
1с.л. канела

Начин на приготвяне:
Ако сте купили замразено тесто, размразете го като го поставите в хладилника от предната вечер. Върху подходяща повърхност посипете половината кафява захар и разточете леко с точилка върху нея тестото докато захарта полепне навсякъде. Върху така разточения лист тесто поръсете ядките, канелата и останалата захар. Минете отгоре леко с точилката отново. Завийте откъм дългата страна от двете страни тестото на малки рулца, които се срещат в средата. Завийте полученото руло в найлон или фолио и го приберете във фризера за 20-30мин.




 Извадете стегналото руло, махнете фолиото и го нарежете на резени с дебелина около 5 мм. Подредете бисквитките  в тавичка върху пекарска хартия на разстояние една от друга, защото увеличават обема си, и ги изпечете в предварително много добре загрята  фурна на 200-220 градуса за около 10-12 мин до златисто.

Това количество е достатъчно за две стандартни тавички на фурната.


Изпечените бисквити охладете върху решетка.

За по-интензивен вкус към плънката може да добавите и 1 с.л. тъмно какао.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...