Страници

понеделник, 21 март 2011 г.

Пъстърва със сметана и бадеми



У дома много обичаме риба и сигурно има десетки начини, по които съм я приготвяла в зависимост от вида й. Днес ви предлагам една рецепта, която определено смятам за една от най-добрите, когато става въпрос за готвене на по-сухи риби. Вкусът е много деликатен, нежен и неповторим!


Необходими продукти:


4 пресни пъстърви, 1 лимон (сок и настъргана кора), 200мл. течна готварска сметана, 2 с.л. настърган хрян, връзка пресен копър, 3 скилидки чесън, 50 гр. филирани бадеми, 2-3 сл. зехтин, черен пипер и сол, 14-15 чери доматчета и магданоз за украса.


Почистена пъстърва се измива, оставя  се да се отцеди и овкусяваме с лимоновия сок, сол и черен пипер. През това време нарязвам копъра, пресовам чесъна и заедно с настърганата кора от лимона ги прибавям в сметаната с малко сол.  Намазвам дъното на съда за печене със зехтина, подреждам рибите, отварям всяка от тях и изливам по малко от сметановата смес. Остатъка от сметаната изсипвам равномерни върху и около рибите без главите.  Пека в предварително загрята на 190 градуса фурна с вентилатор около 35. Изваждам тавата, разпределям доматчетата около рибите и поръсвам с бадемите върху телата на рибите. Запичам още 10 минути на по-слаба фурна, до порозовяване на бадемите.


През лятото, когато доматчетата са пресни, това е начинът, но през по-студените месеци  използвам замразени доматчета (както в случая) - тогава прибавям доматите малко преди бадемите.
Източник: сп. " Меню"

Няма коментари:

Публикуване на коментар