Страници

понеделник, 21 март 2011 г.

Пиле къри с пресен лук и чесън на фурна

Здравейте! Днес ви предлагам една изключително вкусна рецепта, родила се на бял свят от желанието ми да съчетая налични минимални продукти с нещо по-нетрадиционно като вкус! Вкъщи се хареса много и поискаха в скоро време отново да го приготвя! Така че на работа! Laughing

Необходими продукти за 5 порции:

4-5 пилешки бутчета (с горна и долна част), 1 лимон,  150мл. бяло вино, 3-4 стръка млад лук с глави, 3-4 глави млад чесън, 3 моркова, нарязави надлъжно на 2, качествено къри, зехтин, 20-30гр. масло, черен пипер, дафинов лист, половин чаша вода, сол на вкус

Приготвяне:
Разделяме с остър нож всяко бутче на две - кълка и горна част. Овкусяваме месото с лимоновия сок, черния пипер, кърито и солта. Почистваме лука и отрязваме едри парчета около 10см, от които ще използваме само тези с бялата част. Останалите зелени пера можете да използвате за салата. Чесънът се почиства от брадата, млечните люспите се оставят. Подреждаме месото  в тавичка 25/35, слагаме лука и морковите около порционните парчета и заливаме с бялото вино и зехтина равномерно. Поръсваме с черен пипер на зърна и малко сол. Оставяме на се маринова около 3-4 ч.
Загряваме фурната на 200 градуса и слагаме парченца масло върху всяко парче месо. Поставяме тавичката за печене, като намаляваме градусите на 180. Печем около час, час и 20мин. След това обръщаме месото, прибавяме дафиновия лист и чесъна на глави и печем още около час до хубава златиста коричка. Поднасяме със задушен ориз, приготвен само с осолена вода. Да ви е сладко!

Морковите и лукът стават изключително вкусни, приготвени по този начин. Смятам, че могат да се приготвят и самостоятелно по този начин без месото - чудесна гарнитура или самостоятелна лека вечеря!
 Peace

Няма коментари:

Публикуване на коментар