Страници

сряда, 23 март 2011 г.

Раирани кифлички с кашкавал





Мисля, че са малко кулинарите в българското нет-пространство, които не са изпробвали тази чудесна и вкусна рецепта. Аз не съм от тях:)!



За тестото:
200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно


За плънката:

150 г нарязан кашкавал 

За намазване:
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио




Всички продукти поставяме в машината за хляб на програма "Тесто" - първо течните, после сухите. След втасване на тестото, оформяме според указаното по-долу.
Ако месите на ръка, следвайте по-долните указания:
Разтваряме маята в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио). Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
 Бухналото тесто се разделя на 16 топки Всяка топка се разточва на овална питка.
 В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
Навиват се кифлички. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио. могат да се поръсят ским, маково семе или сусам по желание.
 Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят. Ако печете с вентилатор, може да се наложи да намалите градусите до 200.



Аз взех тази рецепта от Марабу .

8 коментара:

  1. Фантастични са!!! Много е уютно и красиво при теб - и всичко е така вкусно!! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  2. Добре дошла, Мина! Благодаря за хубавите думи!Радвам се, че се чувстваш уютно тук!

    ОтговорИзтриване
  3. Непременно ще ги опитам!А ти с какво ги прави с масло или с олио?Аз понякога слагам олио, но омазвам отгоре с масло.Обичам аромата на масло.Но пък маслото има леко стягащо действие при охлаждането на печивата..

    ОтговорИзтриване
  4. ойй, чудесни са тези кифлички! От собствен опит го знам :))
    Много красиви си ги оформила, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря! Страхотна е рецептата на Юлка, нали?!

      Изтриване
  5. Привет, и аз ги правих днес - станаха страхотни. Много меки, пухкави и вкусни. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че сте останали доволни, Нели! Рецептата наистина е чудесна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване