Страници

четвъртък, 24 март 2011 г.

Козунак със стафиди и шоколад


Продукти:
200мл. топло мляко, 3 с.л. олио, 130 гр. захар, 1/2 ч.л. сол, 2 яйца, 600гр. брашно, 1 п. суха мая, кора от половин лимон. 

50гр. стафиди, предварително накиснати от предната вечер в ром или кокосов ликьор, 50-100гр- шоколад според вкуса

За намазване:
1 жълтък и 1-2 с. л. олио, може и малко прясно мляко

За поръсване:
4-5 с.л. филирани бадеми, малко захар

Тестото се замесва и втасва в машината за хляб. От това количество обикновено правя една тава с кифлички и един по-малък козунак като този. С намаслени ръце тестото се разделя на две топки. Едната се покрива с фолио, докато работя с другата, за да не хваща коричка. От първата топка с намаслени ръце оформям три фитила, които шпиковам със стафиди(предварително накиснати в ром) и парченца шоколад. Сплитам ги на плитка и ги поставям в съда, в който ще се пекат. Втасват на топло до удвояване на обема. Намазвам с жълтък, разбит с малко прясно мляко, поръсвам с филирани бадеми и захар.Пека на 165 градуса с вентилатор.

Рецептата за тестото е на cathy от бг.мама

Ако искате сплитката на козунака да е по-интересна, ви предлагам да се възползвате от начина на сплитане при козунака Руска плитка!

6 коментара:

  1. Страхотен блог! Ще се отбивам често тук!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Руми! Ще се радвам да се срещаме по-често тук:)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен блог! Поздравления !

    От много време се възхищавам на нащата който приготвяш , и начина по който ни ги поднасяш ...толкова апетитно и красиво е всичко!

    Радвам се ,че си тук !

    Хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Надето, думите ти ме трогнаха! Благодаря много и добре дошла! Видях, че блоговете ни имат роднинска връзка:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ето го :)!! Прекрасен е козунакът!! Знаеш, че и аз съм ти запален фен :) и често ще се отбивам при теб...

    ОтговорИзтриване
  6. Мина, винаги си добре дошла!:) То и аз честичко те наглеждам:)!

    ОтговорИзтриване