Страници

сряда, 31 август 2011 г.

Гръцки пай "Kourkouto" с тиквички

От доста време му се канех на този гръцки пай и вече в края на лятото реших, че е крайно време да го направя. Рецептата е чудесна, резултатът вкусен и удовлетворяващ. Какво по-хубаво за един кулинар:)!


Необходими продукти:


1 глава стар лук или 5 стръка пресен
600 гр. тиквички - (2 средни тиквички)
5 яйца
230 гр. кисело мляко
200 гр. сирене
200 гр. извара (моцарела или кашкавал също е удачен вариант)
150 гр. брашно
115 мл. зехтин
2 ч.л. бакпулвер
1ч.л. червен пипер
сол, черен пипер
1 връзка копър
8-9 или 12 кръгчета тиквички са покриване на пая (според вида на съда за печене)
чери доматчета за украса - съответно 4 или 6, нарязани на половинки


 Начин на приготвяне:

Измитите тиквички се нарязват на малки кубчета с кората. Лукът се нарязва надребно и се задушава в 1/3 от зехтина с малко вода до омекване. Прибавят се тиквичките и се задушават до омекване. Ако има излишна течност,  оцеждаме в гевгир и охлаждаме.
Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганите сирена и киселото мляко. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и разбъркваме добре. Смесваме яйчената с охладената смес от тиквичките и прибавяме останалия зехтин, нарязания копър, червения и черния  пипер, сол на вкус (аз не сложих).
 Изсипваме готовата смес в подмазана и посипана с галета форма (аз ползвах кръгла откопчаваща се форма с диаметър 23см) поставяме кръгчетата от тиквички отгоре и и печем 50 минути на 180 с обдухване. Изваждаме топваме чери доматчетата в малко брашно откъм срязаната страна и ги поставяме в центъра на кръгчетата тиквички. Запичаме още 10 минути.
Изваждаме и охлаждаме. Изваждаме от формата и нарязваме пая студен. Моята форма е с улей и това не позволява изтичане на мазнина или течности, но ако вашата няма, сложете фолио или пекарска хартия под съда или изпечете в затворен съд.



Аз поднесох с млечно-чеснов сос с копър!



Добър апетит!

29 коментара:

  1. Ей, че апетитно изглежда!
    И много добре е "порционирано" така с черитата :) Да не смее никой да си реже по-голямо парче :))
    Поздрави и усмихнат ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох,че вкусно е пак тук,Гуинет!
    И пак страхотни снимки!Грабвам си едно парченце за обяд!
    Харесва ми новото оформление на кътчето ти,подчертава от пръв поглед за какво майсторство иде реч!

    Поздрави от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно поднасяне!
    И снимките!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Това наистина ме плени!Уникална рецепта с превъзходно изпълнение и снимки!
    Моите овации!

    ОтговорИзтриване
  5. Красота, красота, красота!
    Браво, Гуинет!
    Много ми допадна и новият облик на сайта ти!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни снимки! Чуден! Браво!

    ОтговорИзтриване
  7. Гуинет, имаш прекрасна нова премяна на блога !
    Чудесно предложение, поднесено много естетски!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Уха, изглежда толкова апетитно... Прекрасно предложение!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, момичета, как се радвам, че ви е харесало моето предложение!
    Пеп-4о, много си наблюдателна - точно това е ролята на доматчетата и кръгчетата тиквички отгоре -порционират!:)
    Еликсирче, Леви, Дани, радвам се, че ви допада новата дрешка на блога!:)
    Мъх, Катерина, Траяна, Нели, Илианка, благодаря ви много за хубавите думи!
    Dzoli, thank you!

    ОтговорИзтриване
  10. Гуинет,отново невероятно изкушаващо предложение!Превъзходна презентация!И да не си гладен ти се иска да похапнеш едно от тези прекрасни парченца.Ей това със сосчето е за мен!
    Сърдечни поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Гуинет,забравих да кажа,че много ми хареса колажа,който си сложила в началото!Красиво!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасен е паят, Гуинет, като картинка, направо!
    Поздравления отново за вкусно, красиво и елегантно поднесения и презентиран пай!:-)))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Ще се повторя и тук, страхотен пай много ми хареса и представянето, а снимките са изкушаващи. Поздравления Гуинет :)

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотна рецепта и страхотни снимки.:)

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, много си мила! Благодаря ти! Това със сосчето точно за теб запазих!:)!

    ОтговорИзтриване
  16. Мони, vicktory , благодаря и на вас за хубавите думи! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. blqsak, добре дошла в моето местенце! Благодаря за оценката! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Гуинет, много хубав и оригинален пай! Със сигурност е много изкушаващ! Чудесни снимки!
    Поздрави и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Мира, благодаря! Радват ме хубавите ти думи! Хубав празник и на теб!

    ОтговорИзтриване
  20. Гуинет, впечатляващо вкусно солено предложение си показала. Идвам ти на гости ако е останала поне една трохичка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Отдавна няма трохички от този, но за гости приготвям веднага още един чисто нов пай:)!

    ОтговорИзтриване
  22. Гуинет, пак да си кажа - този пай не ми дава мира :))! Така апетитно и примамливо изглежда - и е така ...елегантен и красив, че да му е жал на човек да го хапне!!
    О, и честита нова премяна на блога ти - много му отива!!

    ОтговорИзтриване
  23. Вкусно до няма и къде! И красиво, много! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Гуинет, благодаря ти за посещението в моя блог и добрите думи - така пък и аз открих твоя блог! Този пай е невероятна красота - обичам храната да храни очите, стомасите ни вече отдавна са се напълнили и заситили....Ще го пробвам задължително, у дома рядко ядем тестени, така че това ще е добър повод.
    Усмихната и вкусна вечер!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  25. Много си мила, Мина, благодаря! И се поусмири малко - знаеш как:)

    ОтговорИзтриване
  26. Пепеляшка, добре дошла си винаги! Благодаря за хубавите думи! Хубава и вкусна есен!

    ОтговорИзтриване