Със затваряне на едното око става и за 90-дневната диета в деня за варива. Знам, че ще има протестиращи срещу подозрителното присъствие на въглехидратния булгур, но, съгласете се, че щом диетата великодушно позволява филия хляб в бобовия ден, то и нашият герой може да се промъкне между капките (зрънцата на лещата).
За да избегнем спорове и да достигнем удовлетворение и хармония при четенето на тази рецепта, ще ви припомня, че Бъдни вечер наближава. Така че нека обединим различията и поднесем на трапезата в тази нощ нещо различно и вкусно на семействата си.
Необходими продукти:
1 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3.5 ч.ч. вода
1 сварен картоф
1 сварен морков
1 глава стар лук
1 голяма скилидка чесън
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка пресен копър
1 връзка пресен магданоз
1/2 ч.ч. пресен лук по желание
черен пипер, сол
галета за овалване
1/2 ч.ч. зехтин
лимон за поднасяне
копър, магданоз, сумак за поръсване на кюфтенцата
Измиваме добре лещата и булгура. Възваряваме водата и слагаме лещата да се свари. Преди течността са се редуцира прибавяме булгура, разбъркваме 1-2 минути, изключваме котлона и затваряме съда с капак. Оставяме 15 минути, докато булгурът поеме течността и омекне.
През това време в подходящ съд изсипваме 3-4 с.л. зехтин и леко запържваме нарязаните ситно чесън и лук. Прибавяме малко вода и оставяме докато лукът се задуши и омекне. Прибавяме доматеното пюре и червения пипер, разбъркваме и отдръпваме настрана.
В по-дълбок съд смесваме варивата с лука, прибавяме нарязаните на малки парченца картоф и морков, сол на вкус, черен пипер и зелените подправки. Намачкваме хубаво всичко с помощта на преса за картофено пюре. Може да пасирате и в кухненски робот, но тогава сместа ще стане по-мека и ще се оформя малко по-трудно.
Тук е моментът да прибавите зеления лук, ако го обичате.
С навлажнени или намаслени ръце оформяме кръгли кюфтета и ги овалваме в галета. Подреждаме ги върху хартия за печене и с помощта на малка лъжичка изсипваме върху всяко от тях по няколко капки зехтин.
Печем на 180 градуса на програма грил около 10-15 минути.
Изваждаме кюфтенцата в плато и поръсваме всяко от тях с магданоз, копър, сладко къри, червен пипер или сумак.
Поднасяме с нарязан пресен лимон или със чудесния сос от хрян на Пепи.
Добър вариант е и млечно-чесновия сос, но той не е подходящ за Бъдни вечер:))
Кюфтенцата са изключително вкусни и ароматни. Добър апетит!
Ето това е много интересно, уважавам всяка рецепта за кюфтета, каквито и да са, които не се пържат. Поздрави, много ми хареса!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, бих си взела едно, че и на мен ми писна от месо. Пък и обичам постни кюфтета, само да се наканя и ще ги пробвам.
ОтговорИзтриванеГуинет :) , погледни ми кюфтетата от бял боб... за някой от поредицата дни може и да ти свършат работа. А са вкусни.
Хубава нова седмица, Нели!
Гуинет,рецептата е чудесна!Задължително ще мине и през моето меню!Много хубави снимки:)
ОтговорИзтриванеХубаво начало на новата седмица:)
Страхотна рецепта и страхотни снимки! Аз определено ще си затворя едното око и ще я пробвам тази вкусотия :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица!
Павлина, в оригиналната рецепта те дори не се и пекат - само се оформят и се поръсват със зелените подправки. На мен обаче ми идват някак прекалено влажни и недовършени така, затова овалях в галета и леко запекох. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПепи, правила съм твоите кюфтета и много ни харесаха, но сега за диетата не са много подходящи, защото имат белтък и кисело мляко. Спорна седмица!
Кате, благодаря ти! Вкусни са, а и засищащи! Хубава и красива есенна седмица ти пожелавам!:))
Гуинет,
ОтговорИзтриванеМного красиво си презентирала тази рецепта!
Аз като вегетарианец съм пробвала най-различни варианти на яхнии,пълнени зеленчуци, кюфтенца и запеканки и мога да гарантирам, че това, което си предложила е много вкусно!
Радвам се, че популяризираш по такъв красив начин вегетарианската храна!
Поздрави и хубава нова седмица!
Чудесни кюфтенца! Не съм вегетарианец, но обичам постни ястия.
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Great and original recipe;)
ОтговорИзтриванеПредполагам, че съм от малкото хора, които не са опитвали нещо подобно, но ми звучи много вкусно и ще се опитам да ги приготвя :) До сега не съм купувала булгур - има ли марка или фирма производител, които са препоръчителни? Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеБих опитала от тези кюфтенца.При една гъргиня ядох пюре от червена леща ,много ми хареса-ще я попитам как го прави и ще го приготвя.Гуинет ,не по темата,но искам да попитам селиконовата подложка как я ползваш с очертаните кръгове?
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Страхотни са!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са кюфтенцата,бих си боднала няколко даже!А снимките са великолепни както винаги,Гуинет!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав от мен!
Гуинет, уникална рецепта ,уникални снимки, уникално поднесено.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и прекрасна вечер!
Гуинет, обичам да се отбивам при теб!
ОтговорИзтриванеВсеки път ни гощаваш с нещо вкусно и интересно!
Чудесни кюфтенца, които с удоволствие ще опитам!
Сърдечен поздрав и уютна вечер!
Мммм... страхотни, кюфтета всякакви обожавам :)
ОтговорИзтриванеБети, макар да хапвам и месце, предпочитам зеленчуковите ястия. Кюфтенцата наистина са вкусни и ще се радвам, ако успеят да разнообразят и твоето меню! Поздрави и спорна седмица!
ОтговорИзтриванеТраяна и аз така:)) Поздрави и на теб!
Dzoli, thank you!
Габи, аз нямам определени предпочитания към фирмата. По-важно е, ако имаш избор, да избереш по-фино смлян булгур за тези кюфтенца! Хубава седмица и на теб!
Живка, щом ти е харесало, ще се радвам да споделиш рецептата и с нас! Подложката ми е много удобна за месене и разточване. Кръговете са със стандартните размери на съдовете за готвене и помагат точно да се оформи тестото - много ми бе полезно, когато правих пърленки на тиган - разточвам в кръг от 20 см. и ги слагам в 20см. тиган. Приятна вечер!
ОтговорИзтриванеКраси, знам, че си фен на здравословното хранене и се чувствам поощрена от твоята поява:))!
Роси, мила си както винаги. С удоволствие бих те почерпила. И не само с кюфтенца:)) Хубава вечер и спорна седмица!
Зиче, толкова си емоционална и сърдечна, че усетих вълна от позитивизъм в твоя коментар. Благодаря ти, мила!
ОтговорИзтриванеЛеви и аз се радвам на всяка наша среща, независимо кой е домакинът:)) Благодаря за хубавите думи! Хубава и спокойна вечер!
Еос, кюфтета трябва да се уважават. Мнооого:))
Чудесна рецепта! Ще се пробва задължително! Сега съм в очакване на гръцкия хляб. Розмаринът се полюшва на терасата, нетърпелив да удостои с благоухание една маслинова пита. ;))
ОтговорИзтриванеUna bella ricetta
ОтговорИзтриванеciao
Благодаря ти, Нану! Хлебчето с маслини много го бива- ще видиш:))
ОтговорИзтриванеCiao, Stefania! Questa ricetta è della cucina turca! Grazie!:))
Гуинет, не съм веган, обаче пък много обичам постни ястия. Тези кюфтенца изглеждат страхотно, а фактът, че се пекат, а не пържат, тотално ме плени!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна вечер!
Гуинет, много апетитни кюфтенца! Бодвам си няколко, нищо, че не съм на 90-дневната диета ;)! Особено ми допада това, че не са пържени :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Мариетка, то и аз така:)! Да, здравословни са и мен с това ме спечелиха! Поздрави и на теб!
ОтговорИзтриванеМира, копърът им предава невероятно свеж вкус - лично за мен бе необичайна комбинация копър-леща, но в този вариант е много сполучлива. Хубава седмица и на теб и повече поводи за усмивки!
Това е прекрасна рецепта, Гуинет!
ОтговорИзтриванеМного ароматна, а и засищаща комбинация, напълно подходяща за постно меню.
Снимките са чудесни,
благодаря и хубави почивни дни, Диана
di_ani, благодаря ти, че оценяваш качествата на тази рецепта и за добрите думи. Спорна седмица! Поздрави!
ОтговорИзтриванеUna receta bella y exquisita,me encanta luce espectacular,la haré pronto es genial la combinación,abrazos grandes.
ОтговорИзтриванеBienvenidos, Rosita. Gracias por las palabras bonitas! Saludos.
ОтговорИзтриванеКюфтенцата изглеждат много, много апетитни! Намирам рецептата за чудесна! Снимките са прекрасни! Браво!
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Албена, и благодаря за хубавите думи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за топлите думи! С удоволствие ще набикалям твоето интересно блогче! Сърдечни прегръдки!
ОтговорИзтриванеОтбелязвам си тази рецепта, за възможност за Бъдни вечер, да не говорим пък и че рецептата е насочена и към мен :-p специално..
ОтговорИзтриванеРадвам се, че в твое лице е намерила точния човек:))
ИзтриванеПоздравления за чудесната рецепта. Днес с радост открих, че е публикувана в списание GoodFood и Ви е донесла награда :)
ОтговорИзтриванеАнонимен, благодаря ви!
Изтриване