Страници

неделя, 6 ноември 2011 г.

Печени кюфтета от червена леща с булгур

 Днешната публикация е специално за читателите ми вегетарианци.
Със затваряне на едното око става и за 90-дневната диета в деня за варива. Знам, че ще има протестиращи  срещу подозрителното присъствие на въглехидратния булгур, но, съгласете се, че щом диетата великодушно позволява филия хляб в бобовия ден, то и нашият герой може да се промъкне между капките (зрънцата на лещата).
 За да избегнем спорове и да достигнем удовлетворение и хармония при четенето на тази рецепта, ще ви припомня, че Бъдни вечер наближава. Така че нека обединим различията и поднесем на трапезата в тази нощ нещо различно и вкусно на семействата си.


Необходими продукти:

1 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3.5 ч.ч. вода
1 сварен картоф
1 сварен морков
1 глава стар лук
1 голяма скилидка чесън
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка пресен копър
1 връзка пресен магданоз
1/2 ч.ч.  пресен лук по желание
черен пипер, сол
галета за овалване
1/2 ч.ч. зехтин
лимон за поднасяне
копър, магданоз, сумак за поръсване на кюфтенцата



Начин на приготвяне:

Измиваме добре лещата и булгура. Възваряваме водата и слагаме лещата да се свари.  Преди течността са се редуцира прибавяме булгура, разбъркваме 1-2 минути, изключваме котлона и затваряме съда с капак. Оставяме  15 минути, докато булгурът поеме течността и омекне.
През това време в подходящ съд изсипваме 3-4 с.л. зехтин и леко запържваме нарязаните ситно чесън и лук. Прибавяме малко вода и оставяме докато лукът се задуши и омекне. Прибавяме доматеното пюре и червения пипер, разбъркваме и отдръпваме настрана.
В по-дълбок съд смесваме варивата с лука, прибавяме нарязаните на малки парченца картоф и морков, сол на вкус, черен пипер и зелените подправки. Намачкваме хубаво всичко с помощта на преса за картофено пюре. Може да пасирате и в кухненски робот, но тогава сместа ще стане по-мека и ще се оформя малко по-трудно.
Тук е моментът да прибавите зеления лук, ако го обичате.
С навлажнени или намаслени ръце оформяме кръгли кюфтета и ги овалваме в галета. Подреждаме ги върху хартия за печене и с помощта на малка лъжичка изсипваме върху всяко от тях по няколко капки зехтин.
Печем на 180 градуса на програма грил около 10-15 минути.
Изваждаме кюфтенцата в плато и поръсваме всяко от тях с магданоз, копър, сладко къри, червен пипер или сумак.
Поднасяме с нарязан пресен лимон или със чудесния сос от хрян на Пепи.
 Добър вариант е и млечно-чесновия сос, но той не е подходящ за Бъдни вечер:))



Кюфтенцата са изключително вкусни и ароматни. Добър апетит!


35 коментара:

  1. Ето това е много интересно, уважавам всяка рецепта за кюфтета, каквито и да са, които не се пържат. Поздрави, много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, бих си взела едно, че и на мен ми писна от месо. Пък и обичам постни кюфтета, само да се наканя и ще ги пробвам.
    Гуинет :) , погледни ми кюфтетата от бял боб... за някой от поредицата дни може и да ти свършат работа. А са вкусни.

    Хубава нова седмица, Нели!

    ОтговорИзтриване
  3. Гуинет,рецептата е чудесна!Задължително ще мине и през моето меню!Много хубави снимки:)
    Хубаво начало на новата седмица:)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна рецепта и страхотни снимки! Аз определено ще си затворя едното око и ще я пробвам тази вкусотия :)))
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Павлина, в оригиналната рецепта те дори не се и пекат - само се оформят и се поръсват със зелените подправки. На мен обаче ми идват някак прекалено влажни и недовършени така, затова овалях в галета и леко запекох. Поздрави!

    Пепи, правила съм твоите кюфтета и много ни харесаха, но сега за диетата не са много подходящи, защото имат белтък и кисело мляко. Спорна седмица!

    Кате, благодаря ти! Вкусни са, а и засищащи! Хубава и красива есенна седмица ти пожелавам!:))

    ОтговорИзтриване
  6. Гуинет,

    Много красиво си презентирала тази рецепта!
    Аз като вегетарианец съм пробвала най-различни варианти на яхнии,пълнени зеленчуци, кюфтенца и запеканки и мога да гарантирам, че това, което си предложила е много вкусно!
    Радвам се, че популяризираш по такъв красив начин вегетарианската храна!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни кюфтенца! Не съм вегетарианец, но обичам постни ястия.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Предполагам, че съм от малкото хора, които не са опитвали нещо подобно, но ми звучи много вкусно и ще се опитам да ги приготвя :) До сега не съм купувала булгур - има ли марка или фирма производител, които са препоръчителни? Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Бих опитала от тези кюфтенца.При една гъргиня ядох пюре от червена леща ,много ми хареса-ще я попитам как го прави и ще го приготвя.Гуинет ,не по темата,но искам да попитам селиконовата подложка как я ползваш с очертаните кръгове?
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни са кюфтенцата,бих си боднала няколко даже!А снимките са великолепни както винаги,Гуинет!

    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Гуинет, уникална рецепта ,уникални снимки, уникално поднесено.
    Прегръдки и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Гуинет, обичам да се отбивам при теб!
    Всеки път ни гощаваш с нещо вкусно и интересно!

    Чудесни кюфтенца, които с удоволствие ще опитам!

    Сърдечен поздрав и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Мммм... страхотни, кюфтета всякакви обожавам :)

    ОтговорИзтриване
  14. Бети, макар да хапвам и месце, предпочитам зеленчуковите ястия. Кюфтенцата наистина са вкусни и ще се радвам, ако успеят да разнообразят и твоето меню! Поздрави и спорна седмица!

    Траяна и аз така:)) Поздрави и на теб!

    Dzoli, thank you!

    Габи, аз нямам определени предпочитания към фирмата. По-важно е, ако имаш избор, да избереш по-фино смлян булгур за тези кюфтенца! Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Живка, щом ти е харесало, ще се радвам да споделиш рецептата и с нас! Подложката ми е много удобна за месене и разточване. Кръговете са със стандартните размери на съдовете за готвене и помагат точно да се оформи тестото - много ми бе полезно, когато правих пърленки на тиган - разточвам в кръг от 20 см. и ги слагам в 20см. тиган. Приятна вечер!

    Краси, знам, че си фен на здравословното хранене и се чувствам поощрена от твоята поява:))!


    Роси, мила си както винаги. С удоволствие бих те почерпила. И не само с кюфтенца:)) Хубава вечер и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Зиче, толкова си емоционална и сърдечна, че усетих вълна от позитивизъм в твоя коментар. Благодаря ти, мила!

    Леви и аз се радвам на всяка наша среща, независимо кой е домакинът:)) Благодаря за хубавите думи! Хубава и спокойна вечер!

    Еос, кюфтета трябва да се уважават. Мнооого:))

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесна рецепта! Ще се пробва задължително! Сега съм в очакване на гръцкия хляб. Розмаринът се полюшва на терасата, нетърпелив да удостои с благоухание една маслинова пита. ;))

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти, Нану! Хлебчето с маслини много го бива- ще видиш:))

    Ciao, Stefania! Questa ricetta è della cucina turca! Grazie!:))

    ОтговорИзтриване
  19. Гуинет, не съм веган, обаче пък много обичам постни ястия. Тези кюфтенца изглеждат страхотно, а фактът, че се пекат, а не пържат, тотално ме плени!
    Поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Гуинет, много апетитни кюфтенца! Бодвам си няколко, нищо, че не съм на 90-дневната диета ;)! Особено ми допада това, че не са пържени :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Мариетка, то и аз така:)! Да, здравословни са и мен с това ме спечелиха! Поздрави и на теб!


    Мира, копърът им предава невероятно свеж вкус - лично за мен бе необичайна комбинация копър-леща, но в този вариант е много сполучлива. Хубава седмица и на теб и повече поводи за усмивки!

    ОтговорИзтриване
  22. Това е прекрасна рецепта, Гуинет!
    Много ароматна, а и засищаща комбинация, напълно подходяща за постно меню.
    Снимките са чудесни,
    благодаря и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. di_ani, благодаря ти, че оценяваш качествата на тази рецепта и за добрите думи. Спорна седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. Una receta bella y exquisita,me encanta luce espectacular,la haré pronto es genial la combinación,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  25. Bienvenidos, Rosita. Gracias por las palabras bonitas! Saludos.

    ОтговорИзтриване
  26. Кюфтенцата изглеждат много, много апетитни! Намирам рецептата за чудесна! Снимките са прекрасни! Браво!

    ОтговорИзтриване
  27. Добре дошла, Албена, и благодаря за хубавите думи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти за топлите думи! С удоволствие ще набикалям твоето интересно блогче! Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  29. Отбелязвам си тази рецепта, за възможност за Бъдни вечер, да не говорим пък и че рецептата е насочена и към мен :-p специално..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че в твое лице е намерила точния човек:))

      Изтриване
  30. Поздравления за чудесната рецепта. Днес с радост открих, че е публикувана в списание GoodFood и Ви е донесла награда :)

    ОтговорИзтриване