Страници

четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Кекс с тиква и сушени плодове


Обичам тиквата! И вкусово, и визуално. Особено зимата, когато топлият и оранжев цвят и успокояващият и аромат внасят уют в дома. Много често изпадам в "тиквени периоди", в които я приготвям по различен начин - в солени и сладки ястия. До такава степен, че  домашните любимци започват да ме поглеждат  притеснено и умоляващо. Хубавото е, че на този етап и на мен започва вече да ми идва вповече и хармонията в разнообразното меню се възцарява.
Днес ще споделя с вас рецептата на един любим и ароматен кекс, който изчезва бързо от чинийките сутрин, обед и вечер!



Необходими продукти:

   2 1/2 ч. ч. брашно
   1/2 ч.ч брашно от елда или пшеничен зародиш
   1 ч.ч. захар (може и по-малко, ако не обичате много сладко)
   1 супена лъжица бакпулвер
   1 чаена лъжичка канела
   1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил
   3/4 чаена лъжичка сол
   1/4 чаена лъжичка индийско орехче
   3 големи яйца, леко разбити
    430 гр. пюре от тиква
    1/3 чаша нискомаслено мляко
    1/3 чаша олио
    1 с. л. екстракт от ванилия
    1/3 чаша сушени червени боровинки или 1/3 чаша  стафиди(или и двете)
    2 супени лъжици пудра захар, по желание


Намасляваме форма за кекс и я поръсваме с брашно. Загряваме фурната на 175 градуса с обдухване.

В голям съд смесваме всички сухи продукти и подправките, без ваниловата есенция. С миксер или в кухненски робот смиламе сварената (най-добре на пара) тиква на пюре, добавяме разбитите на ръка яйца, прясното мляко, олиото и ванилията и разбиваме на гладък крем. Разбъркваме много добре до хомогенна гъста маса сухите и течните компоненти и накрая прибавяме стафидите. Изсипваме във формата, заравняваме с лъжица и печем около 50-55 минути. Проверяваме с клечица за готовност - ако нищо не остава по клечката, кексът е готов. Изваждаме от фурната, охлаждаме в съда 5-10 мин. и обръщаме върху решетка до пълно изстиване.
По желание можете да го поръсите с пудра захар или, както в случая, с карамелов сос.


Сосът с карамел можете да приготвите по следния начин:

В подходящ съд карамелизирате 50гр. захар, дръпвате от котлона и добавяте 20гр. масло и 50мл. течна сметана при постоянно разбъркване. Връщате на котлона за около 1-2 минути до пълното хомогенизиране на съставките. Заливате изстиналия кекс с топлия сос.

Забележка:  Кексът от настоящата фото сесия е, така да се каже, ощетен, жестоко ограбен в дълбоката си същност. Просто забравих да му сложа яйцата. Въпреки това, както виждате, се получи пухкав и бухнал. Така че, ако имате хранителна алергия към яйца или здравословни проблеми, които изискват тяхната неупотреба, спокойно можете да го приготвите без тях.
Може да използвате и следната комбинация от брашна - 2ч.ч бяло пшенично брашно и 1 ч.ч. брашно от лимец.
Към сместа може да добавите 1/3 ч.ч. едро накълцани орехи.



Налейте си чаша кафе!

21 коментара:

  1. Разкош! Страхотен кекс! Жалко, че в големите студове тиквата ми замръзна на терасата и трябваше да я изхвърля. :((

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина жалко! Но по пазарите още се намира:)) Поздрави!

      Изтриване
  2. Гуинет, сгряващ душата е кекса ти :)
    Топла прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Слънчев и хубав зимен ден ти пожелавам!

      Изтриване
  3. И аз обичам много тиква и на кремчета и на кексчета!Много зимно и много ароматно!
    Чудесно Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно и красиво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Съвършен е! Мисля, че ще ми стане любима рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У дома е любима! Тази зима го правя вече пет пъти!

      Изтриване
  6. Слънце в чинията :) прелест :)

    ОтговорИзтриване
  7. Още един фен на тиквата да се изкаже в мое лице :) !Всякакви десерти с тиква тача,Нели,така че разбираемо и от твоя кекс ще съм не само впечатлена,но и много изкушена!Страхотно си е бухнал и без яйца!Ама ти що така го издаде,бедничкия! :)

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Харесвам десертите с тиква. А тиквата придава много интересен цвят. Не мога да си представя как кекс става без яйца, но след като нагледно виждам, ясно е, че може, дори е повече от прекрасен! Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кенди! Пробвай го смело без яйца - ще ти хареса!

      Изтриване
  9. Съвършена форма, наситен вкус и домашен аромат. Прекрасен е, Неди! Хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите, Еви! Спорна седмица!

      Изтриване
  10. Всъщност без яйца май ми харесва повече:))

    ОтговорИзтриване
  11. Нели,ще го правя този кекс и това ти е....много ми допадна.А също много харесвам тиква-моите дори и няма да разберат за нея.
    Благодаря за рецептата!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти хареса, ако си фен на тиквата. Препоръчвам ти да го направиш без яйца! Благодаря!

      Изтриване