Страници

петък, 16 ноември 2012 г.

Гостувам в "Храна за мойте канибали" с марципанова тарта с малини и круши









Днес гостувам на  място, където се готви много, вкусно, канибалски, цветно, модерно и традиционно. За мен това е специален момент, защото  Храна за мойте канибали е висока летва. Тук в кулинарния блог на Пепи (по-известна като pep-4о) са събрани толкова много рецепти, че на някои хора цял живот няма да им стигне, за да ги приготвят. Този блог е една своеобразна кулинарна енциклопедия. Няма човек с интерес към кулинарията, който да не е минавал оттук, да не е взел идея, съвет или рецепта. Лично аз съм респектирана от огромния опит и майсторството на Пепи,  от умението и да съчетава традиционното с модерното хранене, да експериментира и да поднася храната винаги красиво и с любов, да импровизира и да създава вкусни рецепти.
 Щастлива съм, че я познавам, че имах възможност да зърна легендарния авджи Мише (причинил толкова кулинарни въздишки) и  да получа цяла торба с мечи лук.
Срещите ми с нея разкриха един отзивчив, положителен, отговорен, естествен, усмихнат и добър човек, който незнайно как намира време за всичко. Когато срещаш такива хора, се събужда вярата ти в доброто и истински значимото и ти се приисква да ги прегърнеш.
 Изпитвам удовлетворение от тази покана и респект същевременно, защото при такава опитна, вдъхновена, неуморна, любознателна и сърцата домакиня не можеш да отидеш с какво да е. И понеже тя е царицата на месната храна (е, и не само), аз избрах да почерпя с десерт.





Необходими продукти:

За тестото:

250 гр брашно
60 гр захар
1 щипка сол
125 гр студено масло нарязано на малки кубчета
1 яйце, мазнина за формата

За плънката:

200 гр суров марципан(аз използвам на Др. Йоткер),
200 мл течна сметана (сладкарска)
5 яйца
100 гр. захар
1 ч.л. настъргана кора от лимон
3 добре узрели круши
3 с.л. сок от лимон
200гр. малини - пресни или замразени

Начин на приготвяне:

С миксер или в робот разбиваме съставките за тестото в следната последователност - разбиваме захарта с маслото, прибавяме яйцето и постепенно на порции добавяме пресятото със солта брашно до получаване на гладко, лепкаво тесто. То се поставя в хладилник за 30 мин.
През това време марципанът се рендосва на ситно ренде и се смесва със сметаната до получаване на гладка смес.
Отделно се разбиват останалите съставки. Към тях се добавя и марципанено-сметановата смес.
3-те круши се обелват, разполовяват и почистват от семките, веднага се поливат със сока от лимон, за да не потъмнеят.
Тестото се вади от хладилника и се разточва между силиконова подложка и хартия за печене на кръг с диаметър 29см.
Прехвърля се в намаслена и покрита с хартия за печене кръгла откопчаваща се форма (с диаметър 23см) и се оформя висок борд по стените с помощта на пръстите.
1/3 от сметановата смес се изсипва вътре и върху нея се подреждат крушите, нарязани по повърхността на надлъжни не дълбоки ленти.
Изсипва се и остатъка от сместа. Ако формата ви е по-голяма, гръбчетата на крушите ще останат над сместа и ще се получи интересен ефект.

Така приготвеният сладкиш се пече на 190 градуса около 40-45 мин.
Вади се и се оставя да изстине във формата.
Нарязва се, когато е напълно изстинал. Може да поръсите с пудра захар! 
Рецептата и начинът на приготвяне ще намерите и при моята  любезна домакиня





Пепи, добре заварила! Благодаря ти от сърце за поканата и се надявам да подслаждаме и подсоляваме нашето приятелство и занапред!

Източник



И понеже получих много въпроси относно марципана, аз използвах


 ето този на д.р Йоткер. 
Може да го видите как изглежда отвътре ето тук в блога на Йоана, която е направила снимка.



33 коментара:

  1. Чудесно гостуване, много хубави думи за един добър кулинар, страхотна рецепта и прекрасни снимки! Поздравления, Гуинет! Усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно представяне,Нели,напълно достойно за блога на Пепи!Великолепен сладкиш и презентация!
    Със сигурност ще заеме достойно място в нейната богата колекция с рецепти!
    Прегръдки и за двечките и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мило Роси, винаги имам запазена голяма прегръдка за теб!:))

      Изтриване
  3. Гуинет, прекрасно гостуване!
    Десерта и снимките са невероятни!
    Сърдечен поздрав и пожелание за хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лети! Радвам се, че сладкишът ти е харесал. Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  4. Е, Нели разби ме с тази тарта! Толкова е изкушаваща, нежна и съм убедена и адски вкусна, че ми се ще веднага да ме почерпиш! Моля, за едно парченце само, моля!!! :) Поздравления за сладкиша и за гостуването, мила! Страхотна си!
    Отивам да видя и при Пепи.
    Хубава вечер, с много настроение ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирмичка, както винаги си много сърдечна и емоционална. Благодаря ти за това! С удоволствие ще те почерпя!:))

      Изтриване
  5. Невероятен десерт,страхотна рецепта и много красива презентация.Поздравления Гуинет за прекрасният,вкусен и красив сладкиш.

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, че вкусотия и чудесно гостуване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянка! Радвам се, че ти е било интересно:))!

      Изтриване
  7. Видях и се насладих на това вълшебство при Пепи, и минах да те поздравя! Защото си невероятна! Комплименти, отново!

    ОтговорИзтриване
  8. Нелка, изборът ти е перфектен!
    А изпълнението и снимките, неотразими!
    И отдавна си ми легнала на душата, като перфекционист!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, понякога през вашите очи виждам друг човек:)) Радвам се, че това , което правя, радва и теб. Сърдечно ти благодаря!

      Изтриване
  9. Нели, чудесно представяне в блога на Пепи! Великолепен, ароматен и нежен сладкиш! Прекрасни снимки!
    Поздравления, приятна вечер и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили , за високата оценка. Важното е да споделяме хубавите неща, нали?:)) Поздрави и приятна неделна вечер!

      Изтриване
  10. Нели, още веднъж благодаря, че откликна на поканата ми,подслади и украси страничката ми :)
    Предлагам на следващата среща вместо бисквитки да носиш него (по-лесно ще е)
    Прегръдка сърдечна и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Пепи, щом ще е по-лесно:)) Пак казвам удоволствието бе изцяло мое и, ако ти си останала удовлетворена, значи целта е постигната:))! Благодаря, че ме покани в пъстрото си местенце! Прегръщам те топло!

      Изтриване
  11. Много вкусно. Красиво гостуване на неповторимата Пети, поздравления Нели за гостенката ти и за теб!

    ОтговорИзтриване
  12. А, Еви, всъщност аз бях на гости при Пепи, но няма значение:)) Важното е, че ти е харесало!

    ОтговорИзтриване
  13. Браво, Гуинет! Отлично представяне, прекрасен избор на рецепта, апетитни снимки - грабна ме от първи поглед! Сигурна съм, че този сладкиш ще ме спечели и с първата хапка. Подскажи за марципана, моля те, от къде го купуваш, как изглежда опаковката?
    Сърдечни поздрави и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елти! Вече писах при Пепи, че купувам от Карфур, Метро и Фантастико. Сега добавих и снимка! Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  14. Обичам горчивият вкус на марципан, а определено с малини и круши звучи невероятно!
    Поздрави за теб и Пепи!

    ОтговорИзтриване
  15. ООО, отивам да разгледам тайнствата по приготвянето на това вкусно съвършенство!!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита Коледа,Нели!
    На цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря мило, Роси! Честита Коледа и светли празници на цялото ви семейство! Бъдете здрави, любящи и позитивни! Много любов, мир и хармония!

      Изтриване
  17. Честита Нова година!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за чудесното пожелание, Кенди! Честита и светла Нова година! Нека донесе на всички много здраве, надежда, късмет и любов! За много години!

      Изтриване
  18. Нелка, поздравления за стилното гости! Сладкишът е фантастичен, точно по мой вкус!Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани! Ще се радвам, ако ти хареса! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  19. Обожавам тази рецепта, приготвяла съм я 3 пъти досега и всеки път предизвиква фурор :) Последния път обаче целият марципан в радиус няколко км се беше изпарил и го замених с грис - пак се получи, стана различно, но пак така приятно.

    ОтговорИзтриване