Страници

сряда, 20 март 2013 г.

Маслена погача

 Така се случи, че точно на днешния ден преди две години направих първата си публикация тук.
  Няколко седмици мислих каква рецепта да споделя с вас на този ден и  избрах да ви почерпя виртуално с една погача, на която бях хвърлила око отдавна. Е, "лошата" Илиянка ме изпревари, но не мисля, че това е пречка да ви покажа тази чудесна питка и в мое изпълнение.


 Ще ми се от днешната пита да раздам по парченце  за здраве и късмет на всички вас, които през тези две години сте били част от виртуалния ми живот, носили сте  ми е реална усмивка и подкрепа, насърчение и сте стопляли душицата ми с добра и блага дума, доверявали сте се на моите рецепти и сте ги  предлагали на вашите семейства.
  Благодаря ви, приятели, за доверието и искрено се надявам да прекарваме още дълго време тук заедно, да споделяме идеи, да се забавляваме и да храним душите си  с обич и позитивизъм, естетика и доброта, докато изхранваме всекидневно домашните си любимци.





Необходими продукти за една по-малка погача за тавичка с диаметър 26см.:

350-370 гр. брашно:
1яйце и 1 белтък
100мл. топло прясно мляко
100мл. кисело мляко
2с.л. олио
12гр. прясна или 5 гр. суха мая
1ч.л. захар
1с.л. равна сол
60-70гр. меко масло
1 жълтък за намазване
сусам, мак за поръсване



Начин на приготвяне:

Аз приготвям тестото в машината за хляб по познатия ред - първо мокрите, отгоре сухите съставки. Когато ползвам прясна мая,  първо я размивам в малко топло мляко, 2 с.л. брашно  и захар докато шупне и я изсипвам при киселото мляко, яйцата и олиото. Поръсвам отгоре пресятото брашно и добавям солта. След измесване оставям тестото леко да втаса в машината около 10-15 минути преди да започна да работя с него. После разделям на 8 еднакви топчета,  които разточвам на питки, които, без последната, се намазват обилно с масло след разточване и се поставят една върху друга. Покриват се с чиста кърпа или, ако работите върху силиконово килимче, се завиват с него, за да втасат около 20 мин.
След този период  разточваме  внимателно подредените една върху друга питки в кръг с диаметър 50см. Тук може да видите целия процес. Вместо на 3, може да разрежете  остатъка от външната страна на кръга на 5 части. Ако работите върху силиконова подложка, използвайте пластмасов нож при рязането.
Подреждаме разрязаните на две кифлички върху намазана с масло  форма, покрита с хартия за печене и ги оставяме да втасат около час на топло .
Намазваме с жълтък, разбит с малко олио, поръсваме със сусам и печем на 180 градуса с вентилатор до зачервяване.
 Изваждаме от фурната и задушаваме под влажна кърпа около 10 мин.
Ще получите слоесто, пухкаво и ароматно печиво, което ще бъде меко и уханно дори на следващия ден.

Добър апетит!


И честита първа пролет:))!




Източник:

32 коментара:

  1. А аз ти благодаря, че продължаваш да споделяш с нас! Пожелавам от сърце още дълги години това прекрасно място да бъде във виртуалното пространство, а на теб много здраве и любов!
    Погачата е невероятна и си отчупвам парченце!
    Усмихнат и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честит Празник!
    Пожелавам ти още много кулинарни вдъхновения!
    Питката е повече от прекрасна!!!
    И Честита Първа Пролет! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Илианка, от майстор като теб ми се услажда такава похвала!

      Изтриване
  3. а днес е и сряда, чупвам си парченце за здраве.
    Честит ти рожден ден на блога, Нели!
    Още дълги години и той да ни носи наслада, усмивки и вкусни рецепти!
    Хубав и слънчев пролетен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спомних си, че празнуваш в сряда, Пеп:)) Благодаря ти за хубавите пожелания!

      Изтриване
  4. Нели, Честита годишнина!
    Създала си чудесно място за "вкусни и сладни кулинарни рецепти", което с удоволствие посещавам:)
    Пожелавам ти от сърце още много рецепти да публикуваш, още много последователи да вдъхновяваш!
    Разкошна питка за празника, направена с много любов! Прекрасни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи и пожелания! Те ме стимулират и радват, Тили! Хубав ден!

      Изтриване
  5. Мила Нели,
    Честита ти годишнина!
    Красива погача си направила! И ти пожелавам много кулинарно вдъхновение, то може и да не ти липсва...Май по-добре е да ти пожелая време, време за снимки и публикации!
    Харесва ми стилът ти и настроението, което ми носиш!
    И най-важното здраве и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, ти винаги успяваш да ме развълнуваш! И да ме вдъхновяваш:)) Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Честита годишнина!Погачката е прекрасна-продължавай все така!Здраве и още по-вкусни предизвикателства!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита годишнина!Питката е великолепна!Желая ти много кулинарни услехи, много почитатели и споделени мигове на удоволствие от хубавата храна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, благодаря ти за упоритото желание да ме поздравиш - видях и двата коментара:)) и за прекрасните пожелания!

      Изтриване
  8. Нелка, започнала си блога на първа пролет!
    И винаги ни радваш с много позитивизъм и прекрасни предложения!
    И днешното не е изключение :)
    То Илианка кого ли не изкушава!!!!
    Да си жива и здрава и да сме заедно в позитивното зареждане!
    Прегръдка от мен и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дани, така се оказа:)) Илианка я знаем ние, но добре че ви има и теб, и Илианка и всички одтанали други изкусителки и подстрекателки - големи добрини и благини сте ни причинили:))Благодаря сърдечно за топлите пожелания!

      Изтриване
  9. Честита годишнина на прекрасният ти блог Нели!
    Чупнах си от прекрасната ти пита и ти пожелавам още 100 пъти по толкова години да ни радваш с невероятните си рецепти!
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зичка, твоето присъствие и стимул винаги ме стоплят! Прегръщам те!

      Изтриване
  10. Честит празник на блога и Честита Първа Пролет!!! Прекрасна е погачата! Пожелавам много годинки в блогпространството с вкусни рецепти и верни приятели!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Честита пролет и честита блогогодишнина! Питата е прелестна! Нели, пожелавам много здраве и чудна храна и за нашите души!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Иглика. Радвам се, че това, което споделям тук, ви харесва!

      Изтриване
  12. Нели, честити 2 годинки, още много по толкова. Все с такова вдъхновение и желание да твориш и споделяш.
    Чудесна погача си направила. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Убивате ме с тези питки вие двечките, Нели! Следващото изпълнение е мое - не мога да устоя и това е то! Калпазанки! Пак тесто ще ме карате да ям! :) Ама като е толкова хубава... като дете с червени бузки - е, как да не го щипнеш, а? :)))
    И да не забравя, мила:
    Честита годишнина на блогчето! Пожелавам ти още вдъхновения, кулинарни страсти, вкусни и красиви моменти, които непременно да споделяш с нас, почитателите ти!
    Топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно я пробвай, Ирма! Много питки съм правила, но тази е специална - като козунак е, ароматна и пухкава! Ще чакам с нетърпение и твоето изпълнение! Благодаря за топлите и сърдечни думи и пожелания, които си намерила за мен! Спорен и хубав ден ти пожелавам от сърце! Прегръщам те!

      Изтриване
  14. Нели,честито още веднъж на твоето уютно местенце и нека все така е пълно с изящество и красота,с вкус и аромати,с добри приятели!
    Тази погача е върховна,като кроасанчета са пластовете и непременно ще я направя и аз,благодаря ти!Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, появата ти тук винаги ме радва. Внасяш толкова емоция, топлота и настроение! Благодаря ти!

      Изтриване
  15. На патерици, но от сърце желая на блога ти безброй читатели, а на теб здраве, нестихващо вдъхновение и успехи! :)
    Погачата е не само много красива, но и изключително вкусна. Ще си отчупя едно парче. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря ти за хубавите пожелания! Погачата наистина е много вкусна! Явно и ти си била изкушена:)) Хубав и вдъхновен ден ти желая!

      Изтриване
  16. Разкошна погача , прекрасни снимки !
    Здраве и дълголетие за теб и за тези които обичаш и те даряват с любов !
    А на твоето чудесно блогче … много вкусни предложения и много почитатели!
    Поздрав сърдечен :)

    ОтговорИзтриване
  17. Много благодаря за чудесните пожелания и хубавите думи! Те са ми стимул и вдъхновение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване