Правила съм доста тестени неща, защото обичам да меся и да усещам тестото.
Преди време ви показах подобна рецепта на хачапури , която има своите безспорни достойнства. Днес ви представям една рецепта от турската кухня, популярна в целия свят. За нея ме провокира Таня от готварския ни форум във Фейсбук с апетитните си снимки, които предизвикаха доста въздишки и облизвания. Рецептата е чудесна, приготвя се лесно и е много, много вкусна.
Убедете се сами.
Замесваме меко тесто, така както е показано в рецептата и клипчето към нея и го оставяме да втаса. През това време приготвяме плънката по следния начин:
Задушаваме в маслото нарязаните на дребно лук и чесън до омекване, прибавяме смляното месо и задушаваме под капак, докато се втвърди и побелее. Разбъркваме и прибавяме нарязаните чушки. След като поомекнат добавяме доматеното пюре, нарязания домат и, след около пет минути, нарязания пресен лук, сол, черен пипер и магданоза. Охлаждаме леко готовата плънка.
Разделяме втасалото тестото на 10-12 еднакви топки. Разточваме всяка топка на плоска елипсовидна питка върху набрашнен плот и я пренасяме в тавичка (стандартната тавичка на печката), постлана с хартия за печене. В една тавичка се побират 3 питки.
Поставете равномерно от плънката във всяка питка и загънете краищата навътре, докато получите нещо като спретната лодка. В половината от питките може да разлеете разбитото яйце, а в другата половина да поставите кашкавал - изпробвайте различните варианти(лично на мен ми допадна повече варианта с кашкавала).
Аз оставих тавичките в слабо затоплена фурна около 40 градуса леко да втасат и не съм ги намазвала с яйце, така както е направила Аля - допада ми повече да бъдат леко набрашнени отвън.
Печем до зачервяване на 220-250 градуса. Изваждаме и покриваме с чиста кърпа или лист хартия за печене, за да поомекнат.
Моите препоръки:
Тъй като количеството е много за едно средно семейство от 3-4 човека, половината от него може да оставите в намаслен и покрит със свежо фолио съд в хладилника и да го приготвите на другия ден. В такъв случай направете половината от плънката, а на следващия ден за разнообразие сложете друг вид плънка. Аз направих така с вторите 6 топки. Приготвих за тях любимия ни пълнеж от сирене, кашкавал, извара и спанак и изпекох поредните шест вкусни лодчици.
Добър апетит!
29.03.2014г.
Благодаря на Дани, за уведомлението, че линка, който съм сложила към рецептата и клипчето към нея, е грешен и че имам пропуск на 2 яйца в рецептата.
Извинявам се на всички, които неволно съм подвела. Сега пропуските са коригирани - рецептата и линкът към клипа са точни. Надявам се да няма много подведени, защото все пак най-отдолу източникът бе посочен коректно!
Източник
Преди време ви показах подобна рецепта на хачапури , която има своите безспорни достойнства. Днес ви представям една рецепта от турската кухня, популярна в целия свят. За нея ме провокира Таня от готварския ни форум във Фейсбук с апетитните си снимки, които предизвикаха доста въздишки и облизвания. Рецептата е чудесна, приготвя се лесно и е много, много вкусна.
Убедете се сами.
По-различното в тази рецепта е тестото. То е меко, крехко и въздушно, дори, ако го консумирате изпечено на другия ден. Наистина чудесно тесто!
За тестото:
2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол
За плънката:
500гр. смляно месо(50:50 телешко и свинско)
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
2 зелени чушки
1 червена чушка
ако обичате люто, сложете и 1 люта чушка или 1ч.л. чили
1 домат, нарязан на кубчета
2 стръка пресен лук
няколко стръка магданоз
1с.л. доматено пюре
сол, черен пипер
1 яйце, кашкавал
40гр. масло или зехтин
Задушаваме в маслото нарязаните на дребно лук и чесън до омекване, прибавяме смляното месо и задушаваме под капак, докато се втвърди и побелее. Разбъркваме и прибавяме нарязаните чушки. След като поомекнат добавяме доматеното пюре, нарязания домат и, след около пет минути, нарязания пресен лук, сол, черен пипер и магданоза. Охлаждаме леко готовата плънка.
Разделяме втасалото тестото на 10-12 еднакви топки. Разточваме всяка топка на плоска елипсовидна питка върху набрашнен плот и я пренасяме в тавичка (стандартната тавичка на печката), постлана с хартия за печене. В една тавичка се побират 3 питки.
Поставете равномерно от плънката във всяка питка и загънете краищата навътре, докато получите нещо като спретната лодка. В половината от питките може да разлеете разбитото яйце, а в другата половина да поставите кашкавал - изпробвайте различните варианти(лично на мен ми допадна повече варианта с кашкавала).
Аз оставих тавичките в слабо затоплена фурна около 40 градуса леко да втасат и не съм ги намазвала с яйце, така както е направила Аля - допада ми повече да бъдат леко набрашнени отвън.
Печем до зачервяване на 220-250 градуса. Изваждаме и покриваме с чиста кърпа или лист хартия за печене, за да поомекнат.
Тъй като количеството е много за едно средно семейство от 3-4 човека, половината от него може да оставите в намаслен и покрит със свежо фолио съд в хладилника и да го приготвите на другия ден. В такъв случай направете половината от плънката, а на следващия ден за разнообразие сложете друг вид плънка. Аз направих така с вторите 6 топки. Приготвих за тях любимия ни пълнеж от сирене, кашкавал, извара и спанак и изпекох поредните шест вкусни лодчици.
Добър апетит!
29.03.2014г.
Благодаря на Дани, за уведомлението, че линка, който съм сложила към рецептата и клипчето към нея, е грешен и че имам пропуск на 2 яйца в рецептата.
Извинявам се на всички, които неволно съм подвела. Сега пропуските са коригирани - рецептата и линкът към клипа са точни. Надявам се да няма много подведени, защото все пак най-отдолу източникът бе посочен коректно!
Източник
Хайде още веднъж да се оближа като котарак :)
ОтговорИзтриванеЗаинтригувахте ме с това тесто и ще го опитам :)
Прегръдка, Нелка!
Мисля, че ще останеш доволна, Дани! Поздрави!
ИзтриванеКрехки, апетитни лодчици с вкусни плънки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Както и да ги наричаме, Инче - лодки, пидета, хачапури или цървулки, голяма вкусотия са:)) Честит празник!
ИзтриванеРазкошни питчици! Тестото с кисело мляко отдавна ми е фаворит, всичко с него става супер:) Честит празник, Нели!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянка! Честит празник и на теб!
Изтриванеей какви сте подстрекателки само! Надпреварвате се с ТАнчето с тези апетитни питки :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Нели и хубава седмица!
Пепи, в градивна надпревара сме:) Хубава седмица и на теб!
ОтговорИзтриванеМиналият път така се заиграх с хачапурите ти, та на село ги ядохме два дни и искаха още. Но дали е пиде, хачапури или просто галоши, не мога да им устоя, Нели! Прекрасни са! :)))
ОтговорИзтриванеХубава вечер! Поздрави!
Пробвай ги, Ирма. Няма да съжаляваш, сигурна съм, макар че ти и не спираш да експериментираш с нови рецепти:))
ИзтриванеВеликолепно! Просто ми останаха очите! Така да обичам тестеничко ... ммм .. Страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеДа, много хубава рецепта. Особено тестото е душичка:) Поздрав най-сърдечен, Йоли!
ИзтриванеНели, забравила си в тестото яйцата!
ОтговорИзтриванеИ линка за рецептата и видеото е тук :
http://kulinariya123.blogspot.com.tr/2013/11/628-pide.html
Прегръдка!
Дани, благодаря ти за включването. Чак сега видях, че линкът, койтосъм сложила към изпочника и клипчето води къ м пидето на Танчето. Веднага поправям и про пуска с яйцата! Леле, дано някой не е изхабил време и продукти.
ИзтриванеНелка, тестото стана чудесно!
ОтговорИзтриванеА майка ми не можеше да свари да хвали пидето :)
Прегръдка от мен!
Ох, малко ми олекна! Радвам се, че те провокирах да я направиш, Дани, и че ви е било вкусно! Прегръщам те и аз!
Изтриванемного е вкусно :) аз добавих и моцарела и маслини ...прекрасно. Само формата не ми се получи много :))) важното е, че всички в къщи си облизаха пръстите
ОтговорИзтриванеРадвам се, Меги, че ви е било вкусно! А относно формата - не е проблем, повече практика - по-добри резултати :)
ОтговорИзтриванеИзкусителни са ! Отдавна им се каня ,но имам въпрос ,относно маята.Ти каква ползваш,ако е на Доктора ,тя е 7 гр,за същото количество брашно .Но съм чела във фр,сайтове,че и там използват 11гр суха мая за същото количество брашно ,може би зависи от маята .Ще се радвам да споделиш ,защото е важно за мен ,за да не'' прецакам ''прекрасната ти рецепта.Благодаря ,че я сподели ,а снимките ти са ,като за изложба.:-))
ОтговорИзтриванеХубав прохладен ден !
Ани
Ани, аз използвам френска мая, която си купувам от Билла. Има я и във Фантастико. Сега е горещо и дори да сложиш 7г от маята на доктора, няма да "прецакаш" рецептата. Благодаря ти за хубавите думи и интереса към блога. Хубав ден и на теб и успех в приготвянето! :)
ИзтриванеБлагодаря ти за отговора ! Ще потърся и аз от френската,искам да пробвам с това количество мая ,много ми е любопитно .Толкова са съблазнителни ,че трудно им се устоява ,а и след като си сложила и клипчето ,много ни улесняваш .Благодаря ти още веднъж !
ОтговорИзтриванеАни
Как се процедира с тестото,което се изважда от хладилника на другия ден? Изчаква се да се затопли и пак да втаса или ...?
ОтговорИзтриванеДа, трябва да се отпусне, оформя се и втасва.
ИзтриванеВсичко е вкусно но килца се трупат на тоя заседнал момент
ОтговорИзтриванеТака е за съжаление. Да пазим баланса :)
ИзтриванеСтрахотна рецепта! Изпробвайме и хапнахме с удоволствие! Както тестото ,така и плънката са уникални!Благодаря!
ОтговорИзтриване