Страници

сряда, 13 август 2014 г.

Чийзкейк с къпини

Обичам чийзкейковете - и тези с печене , и тези - без. Често включвам в тях сезонни плодове и се наслаждаваме на ароматната комбинация между вкус и текстура. Прекрасни десерти! И днешният, с когото ще ви запозная, е такъв.
Той е облагородена и подобрена версия на чийзкейка с малини , чиято рецепта съм публикувала в далечната 2011г.



Необходими продукти:

За подложката:
200гр. бисквити "Роден край"
60г масло

За пълнежа:

450 г прясна извара
100г заквасена сметана
130г захар
2 яйца
1 с. л. нишесте с връх
кората и сока на 1/2 лимон
1 ванилия
1/2 кг пресни къпини





Начин на приготвяне:

В блендер или с пасатор смелете бисквитите на едри трохи, прибавете мекото масло и пасирайте.
Разстелете бисквитената смес върху хартия за печене в откопчаваща се форма с диаметър 23см. Притиснете с пръсти към дъното, намажете стените с масло и приберете в хладилника.

В робот или с пасатор пасирайте до гладък крем изварата, захарта, нишестето и сметаната. Добавете яйцата едно по едно, после лимоновия сок, кората и накрая ванилията. Извадете формата от хладилника и изсипете върху бисквитите. Върху млечната смес с притискане наредете къпините. Печете 1 час на 170 градуса.

Ако използвате форма точно с този диаметър, ще ви останат къпини, които може да сварите с малко захар и да използвате за заливка на изпечения и изстинал чийзкейк.




Забележка: Винаги използвайте за чийзкейк прясна безсолна извара. Това е много важно. Бъдете внимателни и следете за срока на годност, не рискувайте с нови марки, ако вече имате изпитани и любими. Ако не можете да намерите прясна извара, я заменете с крем сирене. (Това е по-скъп вариант, но гарантира добър резултат.)
 Пасирайте изварата дълго до гладък крем - така ще получите подходяща текстура.  И последно - не препичайте чийзкейка.
Този чийзкейк може да сервирате и без заливка. Ако все пак желаете такава, а не са ви останали достатъчно къпини - просто го намажете със сладко от червени плодове - малини, касис, боровинки, къпини, черници. Ако сладкото ви е прекалено гъсто, го разредете с няколко лъжици вода.

Същият кейк може да приготвите с малини или ягоди. Намажете изпечения кейк с гъсто сладко или желе и "залепете"  пресните плодове отгоре. Глазирайте ги със желе или поръсете с пудра захар за по-ефектна визия!


Добър апетит! Наслаждавайте се!

16 коментара:

  1. Оооооооо,как ще ощетя този разкош.....,задължително ще го приготвя със заливката!Поздрави:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със заливка си е най-добре, нали :)? Поздрави, Миленка!

      Изтриване
  2. Страхотен!
    И аз ги обожавам чийзкейковете.
    Този толкова е сочен с тези къпинки, адмирации за рецептата и снимките!
    Винаги съм се възхищавала на творенията ти..
    Поздрави и прегръдки от Баку!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Аля, за хубавите думи и емоцията, която ми предаде! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  3. И преди съм казала,ама и сега е валидно определението-кулинарен оргазъм!Не намирам по точни думи за тази наслада!Нели,милост нямаш!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Сочен,сочен-така го обичам и аз....Много е хубав!

    ОтговорИзтриване
  5. Подкрепям Миленчето!
    Задължително със заливката..мммммм....

    ОтговорИзтриване
  6. И аз съм голяма почитателка на чийзкейковете! Тези с печене са ми една идея по-любими. Снимките са умопомрачителни, Нели!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз като Зори повече харесвам печените. Ама, Нели, вече не знам дали мога да харесам друг след твоя, защото ослепях... Направо ме заслепи с тези снимки и тази вкусотия...
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен! И аз обожавам чийзкейкове! А твоят е толкова ароматен и неустоим!

    ОтговорИзтриване
  9. Фантастичен е, а снимките невероятно красиви!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Нелка, разкошен десерт, невероятно истински снимки и чудесен сервиз! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Гледам първата снимка и въобще не трябва да чета - такава свежест и аромат лъхат от нея, даже вкусът усещам!
    Прекрасен десерт, чудесно съчетание!
    Поздрави, Нели!

    ОтговорИзтриване
  12. Това ми е много любима комбинация, великолепно! Точно с извара много обичам! Приказен! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Лесна рецепта с достъпни продукти и прекрасни снимки :)
    Благодаря за рецептата, ще се прави кейк, то се е видяло.

    ОтговорИзтриване