Страници

сряда, 28 октомври 2015 г.

Печена тиква със салвия и къри

Продължавам  есенните рецепти с още едно тиквено предложение. Този път в солен вариант, който, уверявам ви, си заслужава да опитате.



Необходими продукти:

1 кг тиква Цигулка
1/4 ч.ч. нарязани орехи или десетина сварени и обелени кестени
1/2 ч.л. сладко къри
1/2 ч.л. сух чесън на гранули
5 с.л. зехтин
1 ч.л. суха салвия
10-12 пресни листа от салвия
сол
черен пипер

За спаначеното канапе:

1/2 кг пресен спанак (може и повечко)
5 с.л. зехтин или краве масло
2 ситно накълцани скилидки чесън (едри)
сол, черен пипер
щипка индийско орехче
1/4 ч.ч. нарязани орехи

шепа зърна от нар за украса


Начин на приготвяне:

 Покрийте с хартия за печене тавичката на фурната. Почистете тиквата и я нарежете на парчета (примерно като тези по-горе на снимката).
Изсипете на дъното на тавата зехтина и подправките без прясната салвия и разбъркайте много добре. Овалайте всяко пърче тиква в маслената смес и подредете в тавичката. Топнете листенцата салвия в мазнината по дъното и ги подредете около и върху тиквата. Добавете 3-4 с.л. вода и печете на 200 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 мин. или до леко зачервяване на краищата. 7-8 минути преди да извадите тиквата намалете фурната до 180 грдуса  и добавете в тавата орехите леко да се запекат.
Малко преди тиквата да е готова  пригответе канапето като измиете и почистите спанака и го нарежете на едри парчета. В тиган с незалепващо покритие сложете зехтина или маслото (може и да ги комбинирате) и загрейте леко. Добавете чесъна и намалете котлона докато чесънът омекне. Това ще ви отнеме не повече от 1-2 мин. Добавете спанака и 1-2 с.л. вода и разбъркайте няколко пъти. Спанакът се готви много бързо 2-3 мин. са му достатъчни. Посолете и овкусете с черен пипер и индийско орехче. 
Поднесете тиквата върху спаначеното канапе и поръсете с орехи зърна от нар. 
Не пропускайте да опитате хрупкаво запечените листа от салвия - великолепни са!


Така приготвената тиква е и чудесна гарнитура към печени меса. Може да я сервирате и с ленти прошуто.
Да ви е сладко.

10 коментара:

  1. Изглежда фантастично!
    Ще се пробва :)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина фантастично! А тиквата в солен вариант е чудна, потвърждавам. :)
    Поздрави, Нели!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, каква красота, Нели! И какви цветове само! Точно в тон с есенното време :)
    Аз не съм фен на салвията, но може и да я пропусна!
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз пък тиквата я предпочитам солена, а тези снимки ме карат още днес да ходя за тиква. прекрасна идея, Нели!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда чудесно, звучи просто и лесно! Спирит! :))

    ОтговорИзтриване
  6. Запазвам на мига, Нели, снимките ти са уникални просто!

    ОтговорИзтриване
  7. Нели,
    готвиш и снимаш прекрасно. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  8. Точка ли?! Вие имате думата само на своя територия, Гуинет. Не и там, където ние решим да се изкажем, независимо дали ви харесва или не. Диктатурата не е на мода сега, нали разбирате. БЪдете жива и здрава!

    ОтговорИзтриване