Страници

петък, 27 юли 2018 г.

Пиле с горчица, мед и розмарин

  Днешната рецепта е една от най-вкусните и бързи рецепти за пиле, които съм приготвяла. За тези, които недолюбват розмарина (у дома също има такива), салвията, мащерката и сухият риган са добра алтернатива в случая. И все пак,  няколко малки връхчета пресен розмарин тук придават на ястието великолепен средиземноморски аромат. Медът, виното и горчицата балансират съвършено композицията от прекрасни вкусове.


Необходими продукти за 3-4 порции:

600г пилешка пържола от бут без кожа
1 глава лук
4-5 едри скилидки чесън
150 мл бяло вино
1 пълна с.л. едрозърнеста горчица
1 пълна с.л. дижонска горчица
1 пълна с.л. мед (течен)
от 50 до 100мл пилешки бульон или вода
50мл животинска сметана
сол, черен пипер на вкус
3-4 малки клонки пресен розмарин

Начин на приготвяне:

 Нарежете месото на едри парчета, поставете го в по-дълбок съд и го разбъркайте добре с 2 с. л. олио и малко черен пипер. В чугунен тиган или такъв с незалепващо дъно загрейте 3-4 с. л. олио. Добавете месото в загрятата мазнина и запечатайте добре от двете страни до леко зачервяване. Добавете виното и, когато алкохолът се изпари, а виното се редуцира наполовина, добавете ситно нарязаните лук и чесън. Задушавайте до пълното омекване на зеленчуците под капак. Ако течността свърши, добавяйте по малко бульон или вода на части.
В чаша разбъркайте добре двата вида горчица, меда и водата. Изсипете сместа при почти готовото месо, добавете розмарина и намалете котлона на по-ниска степен. Гответе докато сосът стане кремообразен. Тогава добавете  сметаната, черния пипер и, ако е необходимо, сол. Гответе две минути и изключете котлона. Оставете ястието на престои под капака 5-10 минути и поднесете с печени картофи или с арабски кус кус със зеленчуци.


Добър апетит!

6 коментара:

  1. Ех, Нели, още от фейсбук му точа лиги на това ястие. Реших обаче и тук да оставя своите възхищения, защото съм сигурна, че вкусът му е просто изумителен! Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай го, Люси, няма да те разочарова. Благодаря ти!

      Изтриване
  2. 0Може ли с пилешко филе да се напра ви

    ОтговорИзтриване