Страници

четвъртък, 19 март 2015 г.

Бюрек със спанак и сусам

Преди пет години, когато този блог още го нямаше, публикувах рецепти в моята тема  в готварския форум "Любими рецепти" на  bg-mama.
Бях позабравила за тях, но наскоро им хвърлих един поглед и си спомних колко вкусен беше този бюрек.
Често правя баници, пити и различни  печива с плънка от спанак и тази рецепти ще увеличи колекцията ми от тях, защото наистина е много вкусна.

Не съм много убедена, че точното наименование е бюрек по ред причини, но ще я въведа така за по-голяма яснота на читателите.
Може да го приготвите както с кори печени на сач,  така и с обикновени тънки кори за баница.




Необходими продукти:

5-6 кори от дърпани на сач кори за баница  или пакет точени кори на "Белла" - 500г
3 яйца
300 г кисело мляко,
1 ч.л. сода-  непълна
1 к. чашка олио плюс 30г стопено масло в него
250-300 гр сирене
1/2 ч. л. сол
400-500г пресен спанак или съответното количество замразен (размразен и добре отцеден)
30г масло за задушаване на спанака
2 скилидка чесън
1/2 връзка магданоз ( може и без него)
сусам за поръсване







Начин на приготвяне:

 Разтваряме содата в млякото, прибавяме яйцата, солта и 1 скилидка пресован чесън. Разтопяваме маслото в тиган на средна температура и прибавяме ситно накълцаната скилидка чесън докато пусне ароматите си и омекне леко. Прибавяме спанака и 2-3 с.л. вода и задушаваме до омекване и до пълно изпаряване на водата, прибавяме и магданоза. Охлаждаме.

На плот разстиламе първата кора и намазваме със сместа от  разтопеното масло и олио. Поставяме втората кора, мажем с мазнина отново  и разстиламе част от спаначената плънка. Върху нея отново  кора, която намазваме с олио и млечната смес и поръсваме със сирене и така в същия ред - спаначена плънка, кора, намазана с мазнина,  млечна плънка със сирене, кора. Загръщаме двата широки края на кората един към друг, а после и тесните краища - като плик. Обръщаме го с долната страна нагоре в подмазана правоъгълна тавичка с размери и разрязваме на триъгълници.
Върху тях изсипваме равномерно останалата част от млечната плънка. Нарязваме парченца масло, поставяме ги на места върху корите и посипваме със сусам. 
Печем отначало на 200 градуса – с вентилатор, а после на 170 до зачервяване. 
След изваждане бюрекът малко спада, но е невероятно мек и вкусен. 

Ако работите с точени кори за баница на "Белла" процедирайте по следния начин. Намажете с мазнина три кори и ги поставете една върху друга. После редувайте плънките както при корите на сач. Тъй като точените кори за баница на "Белла" са тънки, вместо една кора (както е когато използвате кори печени на сач) трябва да сложите две, като ги намажете с мазнина.. Важно е всяка кора да бъде добре намазана с мазнина и плънка. Тъй като в този случай корите са правоъгълни, ще загърнете върху бюрека само страничните части до получаване на по-малък правоъгълник. После го обръщате в предварително намазана с мазнина тава със загърнатата  част надолу и разрязвате по същия начин.


Добър апетит!

20 коментара:

  1. Вкусно ли бе, да го опишеш! Такива снимки си направила, а съм сигурна, че на този бюрек няма да му откажа! Прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Надявам се, че ще ти хареса повече, когато го направиш! :)

      Изтриване
  2. С нетърпение чаках рецептата, защото изглежда тооолкова вкусно! :)
    Поздрави, Нели!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е, Нели! Може да се консумира и за закуска и за вечеря. Много добро предложение :) а снимките са страхотни.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С този юнак ние така и направихме - за вечеря и за закуска :)! Благодаря ти!

      Изтриване
  4. При първия удобен момент ще бъде направен и ще споделя, от онзи ден те дебна да пуснеш рецептата и съм направо зашеметена! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето, изловена съм. Доброволно при това :)! Поздрави, Павлинка!

      Изтриване
  5. Изключителен бюрек и аз като Поли, само чаках рецептата, как да устои човек на тази гледка !? :)
    Поздрави, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да не те разочарова рецептата, Таничка! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  6. Много вкусна, големи почитатели сме на тази баница!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У дома сме 50:50 за спанака, Жани. Този път обаче всички си хапнаха. Ще ги науча аз на полезни храни :)

      Изтриване
  7. Феноменално изглефда, неустоимо вкусно!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, че апетитно! Милост нямаш ли?! :) Така обичам баници, соленки и други подобни със зеленийки!
    Хубава вечер, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам, Инче! Затова споделих рецептата! Спокойна вечер!

      Изтриване
  9. Направо велика закуска! Обожавам спанак :) А в такава комбинация .... още повече :)

    ОтговорИзтриване
  10. Нели, направих го с лапад и да не ти кавам как си облизвахме пръстите, че даже и гости изкуших с него. Омайващо вкусен бюрек, направо е чудесен! Не знам дали ще се стигне до снимки, едва ли... Ама пак ще се прави!
    Благодаря сърдечно, че сподели рецептата!
    Спорна и усмихната седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване