Страници

петък, 20 март 2015 г.

Шоколадови бисквити с фъстъчено масло

Днес, оказва се, е ден, белязан с много празници.
По християнския календар днес е денят на пролетното равноденствие.
Днес ще бъде и първото за тази година слънчево затъмнение.
Не знаех, че човечеството имало и ден на щастието, но е факт - днес бил. (Ние като нация обаче нямаме право да го празнуваме, защото статистически сме били сред най-нещастните. Тюх!)
 Оказа се, че днес бил и международния ден на франкофоните. При  Мира пък прочетох, че днес бил и международния ден на макарона - е, има логика, нали такова - и на франкофоните...
Та в този ред на празници се подреждам на опашката със собствен личен такъв - годишнина на ей този блог. Четвърта! (Едно такова щастливо ми е, да ме извини статистиката!)
Отбелязвам го  като поднасям благодарност на всички вас, които се отбивате тук и давате смисъл на това, което правя!
И с една сладка рецепта, дълго чакана от някои от вас :)


Необходими продукти:

За шоколадовото тесто:

200г брашно
1/2 ч.л. хлябна сода
50 г  какао
125 г меко масло
100г бяла захар
100г кафява захар
50 г фъстъчено масло
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия

За плънката:
80г пудра захар
120г фъстъчено масло


Начин на приготвяне:

Подгответе си две тави и ги застелете с хартия за печене. Включете фурната и я загрейте на 180 градуса.

Пресейте брашното, какаото, содата и захарта. В друг съд разбийте маслото, захарта и фъстъченото масло.
Добавете към маслената смес яйцето и ванилията и разбъркайте добре до хомогенна смес. Започнете да добавяте на части сухата част от брашното и какаото към маслената като разбърквате внимателно до пълното и усвояване. Трябва да получите  меко тесто.
Разделете полученото тесто на 32 топчета.
 Фъстъченият пълнеж също оформете на 32 топчета .
Поставете шоколадова топка в дланта си , приплескайте я леко с пръсти и в средата  поставете едно фъстъчено топче. Загърнете фъстъчето топче с шоколадовото тесто добре като съберете краищата на шоколадовото тесто и го запечатате добре около фъстъченото топче.
 Поставете така оформената топчеста  бисквитка в подготвената тава за печене.
Навлажнете дъното на водна чаша, топнете го в бяла захар и с него натиснете леко  всяка топка, за да се получат плоски и озахарени бисквити.
Изпечете ги в предварително загрятата фурна за 8 мин. След изпичане бисквитките трябва да са меки.
След изваждане се охлаждат 5 мин. в тавата, , а след това внимателно се изваждат и се охлаждат върху решетка.
Насладете се с чаша кафе на тези много шоколадови и топящи се в устата бисквити!


Източник

35 коментара:

  1. Обичам твоя блог, много, страхотните ти снимки и винаги безотказни рецепти! Поздравявам те много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Поли, благодаря ти за тези така хубави думи! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  2. Честита блогогодинка на страхотния ти блог, Нели! Пожелавам ти още 100 по толкова да празнуваш :) Продължавай да ни радваш с вкусни и красиви неща както досега. Пожелавам ти повече читатели и желаещи да изпробват рецептите ти, защото са чудесни.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко хубави и дългосрочни пожелания, Габи! :) Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Честита ти годинка на блога, Нели!
    Честита ти и пролет, че както ни затрупа земята снощи със сняг, реших, че и пролет няма да си имаме :)
    А бисквитките са прекрасни! Бих ги направила на мига, но фъстъчено масло нямам. Обаче ако ти имаш път насам :) Ще предложа кафе, пък от теб - бисквитки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пеп! Ние тази зима сняг не видяхме изобщо, но пък студената пролет е обща за всички! Вие сте шокохолици, така че ще ви харесат тези бисквитки! А среща с кафе и бисквитка никога не отказвам !:)

      Изтриване
  4. Казвам "Честито" за всички празници,а другото,което искам да кажа е : Наздраве за рожденика !
    Бисквитките изглеждат страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Дай боже всички да сме здрави само - и списващия този блог, и неговите симпатични читатели!

      Изтриване
  5. Нелка, и тук искам да те поздравя за
    вкусния и красив блог!
    И да благодаря за рецептата :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Дани, че ме сръчкваше така настоятелно :)! Прегръщам те!

      Изтриване
  6. Честити празници! Честити 4 годинки на блога! Все така да си креативна и да ни радваш с прекрасните си рецепти и снимки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Обещавам, че ще се постарая!

      Изтриване
  7. Честита годишнина на блога, Нели! С най-голямо удоволствие те посещавам, виртуално се почерпвам с вкусните ти предложения и се наслаждавам на прекрасните снимки!
    Честити ти и другите празници! От повече глава не боли! :)))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй, тъй, Инче! Взаимно се посещаваме ние за кулинарна радост на домашните ни любимци! :) Благодаря ти!

      Изтриване
  8. Иха, чудна почерпка си ни приготвила, Нели!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит рожден ден на блога!А на теб ти пожелавам най-вече здраве,много творческо вдъхновение,още много години блогърстване и да продължаваш все така да ни показваш тези прекрасни вкусотийки!Бисквитките са чудесни!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Деси, за страхотното пожелание! Поздрав най-сърдечен и от мен!

      Изтриване
  10. Нели,а аз все си мислех,че тези сладки вече ги имаш тук,е,тъкмо сега на празника ще се почерпя виртуално и ще си обещая да ги опитам реално,нали отскоро се запознахме в фъстъченото масло.Изглеждат много влажни и сочни и много апетитни!
    Още веднъж честита блогогодинка с пожелание удоволствието от срещите ни тук да е взаимно и за дълго!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднъж ги показвах в готварската тема, но без рецепта, Роси! Препоръчвам ти да ги опиташ - много шоколадови, влажни и вкусни! Благодаря ти, мило другарче! Поздрави1

      Изтриване
  11. Наистина много поводи за празнуване днес! :-) Обаче, аз ще честитя един. Още много пъти по четири години чудесни идеи, вкусни рецепти и красиви снимки, Нели! Честита ти четвърта блогогодинка! Грабвам си една бисквитка, прелест са!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита четвърта година на прекрасният ти блог!
    Благодаря за разкошните бисквитки!
    Сърдечни поздрави и пожелания за много здраве и нестихващо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  13. Честити 4 годинки на това удивително местенце! Присъединявам се към купона и дръпвам една бисквитка!:)

    ОтговорИзтриване
  14. Ами да са честити всички празници на малка патеричка;) И няма да мина без бисквитка, но фъстъченото масло не се харчи у дома, затова ще го подменя;) Поздрав, Гуинет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пълнежът търпи импровизации, Мъхче! Благодаря ти!

      Изтриване
  15. Наистина ли съм пропуснала, този ден, чак не мога да повярвам :(
    Приеми на патерица моите искрени пожелания за още много години кулинарни приключения, много и различни вдъхновения и прелесните им изпълнение! Обожавам и фотографското ти творчество и ти желая безброй уникално приготвени и заснети шедьоври!
    Прегръдки, Нелка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Таничка за страхотните пожелания и хубавите думи, които винаги намираш за мен!

      Изтриване
  16. Станаха фантастични!
    Макар че се оказа, че имам 100 г масло и добавих една лъжица заквасена сметана!
    Забравила съм прясното мляко...
    Но нищо не им се случи :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Дани. Явно рецептата търпи импровизации! :) Светли празници, мила!

      Изтриване
  17. преди мъничко ги направих-вкуснииии, само, че аз поръсих със смлени орехи вместо със захар ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Меги! Надявам се, че ви е било вкусно!

      Изтриване