Страници

четвъртък, 15 април 2021 г.

Пълнени патладжани по ливански

Ливанската кухня е отражение на културното влияние и кулинарните традиции на Средиземноморието и Близкия Изток. Тя е запомняща се, екзотична за европейския вкус, богата на подправки и съставки, ароматна и опияняваща. Днешната рецепта е доказателство за това. За първи път попаднах на нея при Йоли, а после често я срещах в съдържанието на кулинарни блогъри от Ливан с добавка на различни ядки и подправки . 
 Първото, което ме грабна в тази рецепта, бе интересният начин на обработка на патладжаните - с точилка, а второто, с което ме покори и спечели завинаги, бе опияняващият вкус. Така че, ако не сте върли традиционалисти, ви препоръчвам да приготвите това арабско ястие поне веднъж.


Необходими продукти за 3 порции:

3 малки патладжана
600г телешка кайма
1 голяма глава стар лук
3-4 скилидки чесън
1 морков
1 пащърнак
резен от глава целина, дебел около 1см
1 с.л. пиперково пюре(салца)
1ч.л. смлян кимион
1ч.л. червен пипер
1/2ч.л. канела
1ч.л. къри (гарам масала или подправка расел - ал -ханут или подправка за арабски кус кус)
1/2 ч.л. черен пипер, сол на вкус

За соса:

1 дафинов лист
2-3 зърна бахар
800г пасирани домати (пресни или от консерва)
1ч.л захар
1/2ч.л. канела
1/2 ч.л. къри
олио, сол


Начин на приготвяне:

 Патладжаните се измиват, подсушават и се разточват с точилката внимателно с достатъчен натиск, но като внимавате да не ги спукате. Намачкайте ги добре с точилката докато омекнат напълно отвсякъде. Направете разрез в средата на всеки от тях, като внимавате да не срежете долната кора. Внимателно разширете отвора с пръсти, посолете и оставете 10-15 мин. настрана, за да се освободят от горчивия сок. След това ги измийте и подсушете.  
В кухненски блендер смелете много добре всички зеленчуци (без доматите) до много ситна консистенция. Половината от зеленчуковата смес сложете при каймата, добавете сухите подправки (без дафиновия лист и бахара) и омесете много добре. Напълнете патладжаните с тази смес - ще се се изненадате колко много плънка ще поберат. Ако все пак остане от плънката, направете малки кюфтенца. В подходящ съд сложете олиото, пасираните домати, другата половина от зеленчуците, подправките и след завиране - солта. Добавете към соса напълнените патладжани (и кюфтенцата), добавете още малко вода, ако е необходимо, и гответе на слаб огън около час, час и 20 мин. Сосът трябва да се посгъсти. Може да обърнете патладжаните по средата на готвенето, ако не са били добре облети от соса.
Поднесете, поръсени с пресен магданоз или пресен чесън.

Моите бележки:
Може да си приготвите кърито или арабската подправка и сами като смесите основните типични смлени  подправки - кимион, кориандър, канела, индийско орехче, кардамон, черен пипер и малко карамфил. Ето една сполучлива комбинация.
Ако нямате пиперкова салца, може да я замените с 1 червена чушка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар