Есен е! Топла, слънчева, леко ветровита, щедра, натежала, изобилна, сладка....
Любимият ми сезон! В него се чувствам толкова уютно, завладяна от някаква безгрижна детска радост!
Не искам да оставя точно септември без една традиционна вкусна есенна рецепта, която, сигурна съм, е любима в много български домове.
Необходими продукти:
1 средна, по-скоро малка тиква ( може и цигулка, както в този случай)
1 с.л. мед
5-6 сушени смокини
5-6 сушени сливи
2-3 ябълки, обелени и нарязани на парчета
1 круша
1-2 шепи бяло десертно грозде или стафиди
1 кутия локум, нарязан на малки парченца
3 с.л. ароматен коняк или десертно вино (Марсала, Порто)
2-3 с.л. овесени ядки за плътност на пълнежа
щипка канела
щипка индийско орехче
щипка джинджифил
Силно препоръчвам тиквата да се напълни само със сезонни плодове, които могат да бъдат както сушени, така и пресни - ароматът е наситен, а вкусът - неповторим.
Отрязваме капаче с дръжка. Почистваме тиквата от семенната част с лъжица и я намазваме с 1-2 с. л. мед. Смесваме добре плодовете - пресни и сушени, заливаме с алкохола и поръсваме с подправките. Разбъркваме добре и оставяме 10 мин. за да се овкусят. Поставяме тиквата в тавичка с малко вода, напълваме я с плодовата смес и печем около 2-2.30 ч. на 180 градуса до омекване. Поднасяме студена на следващия ден или вечерта, ако сте успели да я опечете сутринта. Може да поръсите със запечени ядки - орехови, бадемови, лешникови!
Добър апетит и нека ви е сладка есента!
Любимият ми сезон! В него се чувствам толкова уютно, завладяна от някаква безгрижна детска радост!
Не искам да оставя точно септември без една традиционна вкусна есенна рецепта, която, сигурна съм, е любима в много български домове.
Необходими продукти:
1 средна, по-скоро малка тиква ( може и цигулка, както в този случай)
1 с.л. мед
5-6 сушени смокини
5-6 сушени сливи
2-3 ябълки, обелени и нарязани на парчета
1 круша
1-2 шепи бяло десертно грозде или стафиди
1 кутия локум, нарязан на малки парченца
3 с.л. ароматен коняк или десертно вино (Марсала, Порто)
2-3 с.л. овесени ядки за плътност на пълнежа
щипка канела
щипка индийско орехче
щипка джинджифил
Силно препоръчвам тиквата да се напълни само със сезонни плодове, които могат да бъдат както сушени, така и пресни - ароматът е наситен, а вкусът - неповторим.
Отрязваме капаче с дръжка. Почистваме тиквата от семенната част с лъжица и я намазваме с 1-2 с. л. мед. Смесваме добре плодовете - пресни и сушени, заливаме с алкохола и поръсваме с подправките. Разбъркваме добре и оставяме 10 мин. за да се овкусят. Поставяме тиквата в тавичка с малко вода, напълваме я с плодовата смес и печем около 2-2.30 ч. на 180 градуса до омекване. Поднасяме студена на следващия ден или вечерта, ако сте успели да я опечете сутринта. Може да поръсите със запечени ядки - орехови, бадемови, лешникови!
Добър апетит и нека ви е сладка есента!
Изключително вкусен десерт! Единственият "недостатък" е, че се пече доста време, но ароматът и вкусът си заслужават!
ОтговорИзтриванеНели, невероятно апетитни и предизвикателни снимки!
Поздрави и приятни почивни дни!
Много вкусен, така е! Всяка година първата тиква, която ми донесат, я правя по този начин. Благодаря, Инче!
ИзтриванеТова е разкошен сладък десерт! Представям си ароматът в кухнята по време на печене!
ОтговорИзтриванеАроматът е уютен и умиротворяващ:) Поздрави, Лучия!
ИзтриванеМного вкусна снимка :) ! Миналата година си правих тиква , но нямах локум и сложих желирани бонбони , сега имам и ще опитам рецептата ти ,Нели ! А септември и на мен ми е любим месец , а тази година при нас е чудесен , не си спомням такъв красив септември !
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Ванче! Септември и тук е едно откровение от топли палитри! Поздрави!
ИзтриванеНикога не съм опитвала тиквата по този начин, а я обожавам... Изглежда чудесно, Нели, есенна приказка е при теб...
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Е, никога пък и не е късно, нали, Гери:) Можеш да поръсиш отгоре със запечени орехови или бадемови ядки - става още по-вкусно! Поздрави и спорна седмица!
ИзтриванеРецептата, наистина е вкусна!
ОтговорИзтриванеА щом като есента ти е любим сезон, се надявам на още вкуснотийки тук!
Прегръдка, Нели!
Така ми се иска да имам повече време за рецепти и за блогуване, но тази година нещо не ми се получава. Благодаря ти, Бети. Знам, че като вегетарианец ще оцениш подобаващо това предложение! Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеЗвучи и изглежда така примамливо - есенна тиква на изобилието!
ОтговорИзтриванеЕй, Мартичке, не си ме забравила:) Така исках да презентирам есента с първата снимка - изобилна и топла! Благодаря, че си го уловила! Поздрави и много есенно вдъхновение ти пожелавам:)
ИзтриванеТака уютно е тук! И толкова вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Кенди. Твоята поява пък допринася за сърдечността и приятелското настроение тук! Благодаря!
ИзтриванеЕх,Нели,рано си извикала духа на Коледа,ама пък и времето навън е в унисон!Обожавам пълнена тиква,приготвила си я перфектно!Представям си как е ухаела къщата!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Роси, благодаря ти. Късметлийка съм, че има кой да ми изпраща тикви, така че коледният аромат у дома започва да се носи още през есента. Спорна и усмихната седмица!
ИзтриванеДобре си се завърнала, Нели :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен десерт ще е това, представям си с локума как ще се топи в устата.
Пепи, благодаря за топлото посрещане! Съмнявам се обаче , че досега не си приготвяла тиква с локум:) Голяяма прегръдка от мен!
Изтриванеv momenta se pe4e nnnqma da vi kazvam kakv e aromata se6tsite se :) :) :) ,samo nqmax alkoxol takav kakavo e po recepta imam yiski ama ne slojix,ama i bez nego 6te stane ,blagodarq za receptata
ОтговорИзтриванеМного се радвам да прочета това! Дано ви е било вкусно и ароматно! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотно! Задължително ще изпробвам рецептата! :)
ОтговорИзтриванеУспех и да ви е вкусно:)
ИзтриванеTazi receepta mi e kaza edna dama ot Kazanluuk i reshx da q probvam za Koleda.Dano se spravq.Veseli praznici na vsichki.
ОтговорИзтриванеМдааа, разбират ги дамите от Казанлък тиквените работи! :)
ИзтриванеА ако добавите при сервиране и лъжица сладолед.... разкош
ОтговорИзтриванеСъс сигурност - колкото повече, толкова повече :)
Изтриване