Не знам как стоят нещата при вас, но у дома най-любимите супи са крем супите. Особено, ако към тях има бонус като чеснови крутони или хрупкав бекон.
Днешната рецепта е документирана точно с тези екстри и определено е една от най-вкусните зимни крем супи, които приготвям. Може би донякъде се конкурира с крем супата от тиква, но това е, така да се каже, една градивна конкуренция.
Крем супите са едни от тайните оръжия на хитрите изстрадали майки, в опитите им да излъжат злоядите си деца, мразещи зеленчуци. Техният благ вид и вкус разтапя сърцата на малките капризни, мрънкащи и своенравни същества и слага началото на тяхното приятелство с полезните зеленчуци. Това разбира се е под въпрос за някои особено инатливи екземпляри, но така или иначе е една сравнително добре работеща стратегия.
Необходими продукти за 4 порции:
1 голям стрък праз
1 малка глава лук
3 средни картофа
2 моркова
резен от глава целина
1 малък корен пащърнак
1ч.л. сол
30г масло
4-5 с.л. зехтин
3 с.л. крем сирене
две щипки чубрица
крутони за поднасяне, черен пипер (по желание)
Начин на приготвяне:
Почистете стръка праз и го нарежете ситно. Обелете лука, картофите, морковите, целината и пащърнака и ги нарежете на еднакви малки кубчета. В подходяща тенджера сложете всички зеленчуци, залейте с вода така, че да ги покриете с около два пръста. След завиране на водата прибавете солта, чубрицата, маслото и зехтина и варете около 20-25 мин до омекване на зеленчуците. Отдръпнете от огъня и прибавете крема сиренето. Пасирайте всичко и поднесете с крутони. Как да приготвите крутоните ще разберете в рецептата за крем супа от тиква с песто от салвия.
Добър апетит!
Днешната рецепта е документирана точно с тези екстри и определено е една от най-вкусните зимни крем супи, които приготвям. Може би донякъде се конкурира с крем супата от тиква, но това е, така да се каже, една градивна конкуренция.
Крем супите са едни от тайните оръжия на хитрите изстрадали майки, в опитите им да излъжат злоядите си деца, мразещи зеленчуци. Техният благ вид и вкус разтапя сърцата на малките капризни, мрънкащи и своенравни същества и слага началото на тяхното приятелство с полезните зеленчуци. Това разбира се е под въпрос за някои особено инатливи екземпляри, но така или иначе е една сравнително добре работеща стратегия.
Необходими продукти за 4 порции:
1 голям стрък праз
1 малка глава лук
3 средни картофа
2 моркова
резен от глава целина
1 малък корен пащърнак
1ч.л. сол
30г масло
4-5 с.л. зехтин
3 с.л. крем сирене
две щипки чубрица
крутони за поднасяне, черен пипер (по желание)
Начин на приготвяне:
Почистете стръка праз и го нарежете ситно. Обелете лука, картофите, морковите, целината и пащърнака и ги нарежете на еднакви малки кубчета. В подходяща тенджера сложете всички зеленчуци, залейте с вода така, че да ги покриете с около два пръста. След завиране на водата прибавете солта, чубрицата, маслото и зехтина и варете около 20-25 мин до омекване на зеленчуците. Отдръпнете от огъня и прибавете крема сиренето. Пасирайте всичко и поднесете с крутони. Как да приготвите крутоните ще разберете в рецептата за крем супа от тиква с песто от салвия.
Добър апетит!