Супа топчета е класика в българската кухня. За всяка начинаеща домакиня идва моментът, в който трябва да се изправи пред тази висока летва J. И въпреки че в приготвянето и няма нищо сложно, много често, когато нямаш кулинарен опит, това е плашещо предизвикателство. През близо двадесетгодишният ми семеен живот съм направила доста такива супи и днес ще споделя моята рецепта и технология за всички начинаещи кулинари, като отдам почит към традициите.
Приготвена добре, тази супа е вкусно и питателно ястие.
Необходими продукти за 4-5 порции
1глава стар лук
1 морков
300 г кайма
1 зелена чушка(може и червена, но ще се отрази на вкуса)
4 с.л. ориз
2 л вода
3 с.л. брашно
1 жълтък
2с.л. кисело мляко
60 мл олио
черен пипер
1 ч.л. суха чубрица
1/2 връзка магданоз
сол
За да получим хубав цвят на супата е важно да задушим моркова в малко мазнина. По този начин каротинът, който се съдържа в морковите, става по-лесно усвоим за организма.
И така - в подходяща тенджерка изсипете олиото, загрейте леко и прибавете настъргания морков заедно с 1-2 с.л. вода. Така ще избегнете запържването. Разбърквайте постоянно, докато мазнината се насити в хубав оранжев цвят. Сега прибавете нарязаните на ситно лук и чушка и още малко вода отново с тази цел - да не запържваме. Когато зеленчуците омекнат и останат почти на мазнина, добавете 2 л. вода и оставете течността да заври.
През това време омесете добре каймата с 1/2 ч.л чубрица, малко сол и черен пипер. (Ако приготвяте супата за деца, може да пропуснете черния пипер). Понякога към каймата добавям 2 с.л. ориз, но това не е задължително.
В плитък съд сложете 3-4 с.л. брашно. С мокри ръце от омесената кайма оформете малки топчета и ги пускайте в съда с брашното. Периодично овалвайте топчетата с брашно като разклащате съда в кръг.
Измийте ориза в цедка много добре. Прибавете сол във врящата вода и започнете да пускате топчетата едно по едно. Добавете и ориза. Когато топчетата изплуват на повърхността прибавете 1/2 ч.л. чубрица. Варете супата до омекване на ориза като периодично разбърквате.
За да се получи хубава консистенция на супата, трябва да се направи застройка. Така ще се подобри и външният и вид. За тази цел разбийте добре 1 жълтък в 2-3 с.л. кисело мляко.
Отдръпнете готовата супа от котлона, изчакайте да спре варенето и при постоянно разбъркване добавете 2-3 черпака гореща течност към млечната смес. За да не се пресича застройката от значение е да се използва само жълтък, а не цяло яйце, както и бързото разбиване с тел или вилица при прибавянето на горещата течност. Изсипете затоплената млечна смес на застройката при супата отново при енергично разбъркване. Накрая добавете нарязания магданоз.
Добър апетит!
Приготвена добре, тази супа е вкусно и питателно ястие.
Необходими продукти за 4-5 порции
1глава стар лук
1 морков
300 г кайма
1 зелена чушка(може и червена, но ще се отрази на вкуса)
4 с.л. ориз
2 л вода
3 с.л. брашно
1 жълтък
2с.л. кисело мляко
60 мл олио
черен пипер
1 ч.л. суха чубрица
1/2 връзка магданоз
сол
За да получим хубав цвят на супата е важно да задушим моркова в малко мазнина. По този начин каротинът, който се съдържа в морковите, става по-лесно усвоим за организма.
И така - в подходяща тенджерка изсипете олиото, загрейте леко и прибавете настъргания морков заедно с 1-2 с.л. вода. Така ще избегнете запържването. Разбърквайте постоянно, докато мазнината се насити в хубав оранжев цвят. Сега прибавете нарязаните на ситно лук и чушка и още малко вода отново с тази цел - да не запържваме. Когато зеленчуците омекнат и останат почти на мазнина, добавете 2 л. вода и оставете течността да заври.
През това време омесете добре каймата с 1/2 ч.л чубрица, малко сол и черен пипер. (Ако приготвяте супата за деца, може да пропуснете черния пипер). Понякога към каймата добавям 2 с.л. ориз, но това не е задължително.
В плитък съд сложете 3-4 с.л. брашно. С мокри ръце от омесената кайма оформете малки топчета и ги пускайте в съда с брашното. Периодично овалвайте топчетата с брашно като разклащате съда в кръг.
Измийте ориза в цедка много добре. Прибавете сол във врящата вода и започнете да пускате топчетата едно по едно. Добавете и ориза. Когато топчетата изплуват на повърхността прибавете 1/2 ч.л. чубрица. Варете супата до омекване на ориза като периодично разбърквате.
За да се получи хубава консистенция на супата, трябва да се направи застройка. Така ще се подобри и външният и вид. За тази цел разбийте добре 1 жълтък в 2-3 с.л. кисело мляко.
Отдръпнете готовата супа от котлона, изчакайте да спре варенето и при постоянно разбъркване добавете 2-3 черпака гореща течност към млечната смес. За да не се пресича застройката от значение е да се използва само жълтък, а не цяло яйце, както и бързото разбиване с тел или вилица при прибавянето на горещата течност. Изсипете затоплената млечна смес на застройката при супата отново при енергично разбъркване. Накрая добавете нарязания магданоз.
Добър апетит!
При тези прекрасни снимки, няма как апетитът да не е добър :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Нелка!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеНели, честно, този пост все едно аз съм го писала - точно по този начин готвя супа топчета. Само при моркова не слагам вода, запържвам го, после лука и чушката, нататък е същото и накрая - магданоз - само в моята чиния. Мислех, че всеки я готви различно, пък виж ти - до такава степен всичко, което слагам и като технология е същото! Прегръдка.
ОтговорИзтриванеАз така съм я научила от мама, Весе:)! Поздрав най-сърдечен!
ИзтриванеСнимките са невероятни!
ОтговорИзтриванеАз винаги съм слагала фиде в супата, ориз в кюфтенцата. Но този вариант също ми допада. Много подробна рецепта, точно като за начинаещи. Някога и аз така, от тук от там, с питане съм се учила на много неща сама.
Поздрави, мила Нели!
Благодаря, Аля! Всички така се учим:)! Поздрави!
Изтриване:))) Изправяли сме се пред високата летва и да ти кажа честно твоята супа е толкова вкусна и страхотна, че вдига летвата и май пак ще се скача:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕ, Кенди, недей така, просто скачай:)!
ИзтриванеИде ми веднага да пробвам по твоята технология, но нямам морков и ще се наложи да почакам поне до утре.
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти бъде вкусно, Мартушко:)!
ИзтриванеТази вярно е по учебник и ако сега започвах да готвя, щях със сигурност да се доверя на теб. Поздрави, Гуинет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марте!
ИзтриванеУникална си, ей! Тази супа така си я презентирала, че на човек да му застърже стомаха. Прекрасни големи снимки!
ОтговорИзтриванеЩе опитам и твоят вариант. Аз я правя по различен начин :)
Благодаря за рецептата :)
Пробвай я, Даре!
ОтговорИзтриванеВъзможно ли е да сложа фиде вместо ориз ?
ОтговорИзтриванеДа, може да замените ориза с фиде. Успех и добър апетит :)!
ИзтриванеБлагодарим за рецептата!Супата става уникално вкусна!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е било вкусно. Благодаря ви, че сте се доверили на рецептата.
ИзтриванеОриза заедно с топките ли го слагаш да ври?
ОтговорИзтриванеДа, първо се пускат топчетата, а след като изплуват - и ориза.
ИзтриванеОт човек готвач в стол съм чувал че застройката за супа топчета се вари. Казва се "варена застройка" . Това я отличава от доста други супи.
ОтговорИзтриванеhttp://e-lina.eu/kulinarni-recepti/supi/supa-topcheta-klasicheska-sas-zastroika-domashna.html търся си как се прави супа и тази публикация събира доста рецепти и снимки явно.
ОтговорИзтриванеПоредната кражба в нета. Проявили са и творчество - обърнали са ми снимката :)! Не зная как бих могла да ги спра, Илияна. Благодаря ви за информацията!
ИзтриванеСготвих я,много вкусна стана.Благодаря ви за рецептата.
ОтговорИзтриване