четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Печени свински гърди с тъмно пиво и билки

Предлагам ви една сплотяваща семейството рецепта за студените есенни и зимни дни. Мъжете в семейството ще се зарадват особено.


Необходими продукти за 4-5 порции:

1-1.200кг цяло парче свински гърди или две по-малки (с повече месце по възможност)

тъмна бира и вода в съотношение 1:3 (не давам точни пропорции, защото зависи от съда, в който ще печете)

Подправки:
сухи - червен пипер, черен пипер, кориандър, кимион
свежи: - 1-2 с.л. мащерка, 2-3 стръка салвия, 1 с.л. розмарин, 7-8 скилидки небелен чесън
сол
50 мл олио

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.
Смесете солта със сухите подправки и разбъркайте добре. Препоръчвам кимионът да е в по-малко количество, защото ароматът му е доста наситен и, ако прекалите, останалите подправки няма да развият добре своя. Посолете от всички страни свинските гърди със сухите подправки и го оставете за поне час-два в хладилника.
Изсипете олиото на дъното на съд с капак, пригоден за печене във фурна. Сложете  парчето месо в съда за печене , поставете отстрани чесъна и свежите подправки. Прибавете водата заедно с малко сол и намажеге парчето отгоре с 1-2 с.л. олио. Запечете на програма "грил" за 10-20 минути докато придобие приятен загар. Сложете капака на съда, намалете фурната на 180 градуса и печете още около час, час и десет минути. По време на печенето проверявайте течността - не бива да извира. Ако това се случи, долейте течност в същото съотношение бира към вода.
След изпичане извадете съда от фурната, махнете капака и оставете месото вътре да се поохлади поне 10 минути. Пренесете го върху дъска и го нарежете  на порции. Полейте го със соса от печенето и поднесете с картофено пюре , карамелизиран лук, печени мариновани домати или настърган хрян със сметана.




Червеното вино или тъмната бира са препоръчителни!

сряда, 29 октомври 2014 г.

Солени кексчета с маслини и зехтин

Това са любимите кексчета на моята дъщеря. А рецептата ми даде прилежно написана на листче моята приятелка Ирина. Благодаря и сърдечно за това, а се надявам, след като ги опитате, и вие да ми благодарите! :)
Ако сте почитатели на нещата от типа - бързо, лесно, вкусно - тази рецепта е точно за вас!


Необходими продукти:

2 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1/2  ч.ч. зехтин
2ч.ч. брашно
1 равна ч.л. сода за хляб
1ч.ч. натрошено сирене
1/2 ч.ч. почистени от костилките и нарязани на парченца маслини
по желание може да добавите 1ч.л. ситно накълцан пресен розмарин или риган





Начин на приготвяне:

Разбийте в по-дълбок съд с вилица яйцата, прибавете киселото млако с угасената в него содал При постоянно рабъркване добавете зехтина, брашното и накрая сиренето и маслините.  Заредете18бр. формички за мъфини с книжни капсулки или ги намаслете и поръсете с брашно.С помощта на супена лъжица напълнете всяко гнезденце от формичките. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 мин.
Извадете ги от фурната и ги оставете във формата още 7-8 минути. Оставете ги да поизстинат добре преди да ги хапнете, защото иначе ще отлепите малко трудно книжните капсулки.
Чудесни са за закуска и похапване пред камината през студените дни.


Добър апетит!

събота, 25 октомври 2014 г.

Стромболи

След кратко затишие отново съм на линия с една много вкусна и апетитна рецепта от
италианската кухня. Да са живи и здрави италианците дето са сътворили толкова кулинарни добрини на този свят. Разбира се редовното кулинарно добруване по техен почин може да доведе до преместване на колана с няколко дупки, но това е друга тема.
Сега да се отдадем на това изкушение. С чиста съвест!



Въпреки че  тестото за стромболи се приготвя само от брашно, вода и мая, аз реших да използвам моето любимо тесто за пиде, с което правя най-хубавите пици (защото стромболите са си всъщност пици, навити на руло). Препоръчвам го, защото след изпичане тестото е меко, крехко и много, много вкусно.

Необходими продукти за тестото:

2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2  ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол
 
За намазване:
1 жълтък
30мл. олио
 
Замесете тесто по обичайния начин или в машината за хляб  на програма тесто. Работете с тестото след първото втасване.
От това количество тесто ще ви излязат 12 стромболи, така че, ако членовете на семейството ви са по-малко, е добре да го разделите на две, да замразите едната половина или да я оставите в хладилника и да приготвите нещо с нея на следващия ден.


За плънките:

За плънката с шунка и кашкавал:

тънко нарязани слайсове от шунка, пушено свинско филе или какъвто колбас предпочитате - сещам се за мортадела, прошуто, пуешко филе.
тънко нарязан кашкавал, няколко печени червени или зелени чушки - добре подсушени, може да се прибавят маслини , пресни листа босилек, задушен с масло спанак или мариновани сушени домати - според вашия вкус
Единственото условие за добър резултат е продуктите да бъдат нарязани тъничко и да не се прекалява с тях, за да не попречи количеството на успешното завиване на рулцето. При подреждането аз започвам с кашкавала.

Тук съм представила любимите ни стромболи - със спанак и сьомга и с кашкавал и шунка. Тъй като тази с шунка и кашкавал изисква само да се нарежат и подредят продуктите в средата на разточеното тесто, ще се спра на спаначената плънка.

За спаначената плънка:

1 котлет от сьомга  около 350 - 400 г (прясна или замразена - съответно трябва да я размразите)
300г пресен спанак
40г кашкавал - настърган
3 големи скилидки чесън
40 г краве масло
черен пипер
сол
3 с.л пресен босилек или 2 с.л. песто с босилек


Приготвяне на плънката:

Овкусете сьомгата с малко лимонов сок и черен пипер, оставете я за 5-6 минути. През това време в тиган с незалепващо покритие разтопете маслото и задушете в него ситно накълцания чесън с 1 с.л вода докато омекне. Прибавете към него измития и нарязан спанак и задушете за 2-3 минути до омекване. Наръсете го с черен пипер и го охладете. Подсушете добре сьомгата и в същия тиган , в койте сте задушили спанака, я запечете за по 4 минути от всяка страна. Охладете леко и с помощта на вилица накъсайте месото като отстраните костите. Смесете добре спанака, кашкавала и парчетата сьомга, прибавете босилека и посолете на вкус. Разделете сместа на 6 купчинки - за всеки лист тесто. Ето тук съм показала различните етапи от приготвянето.



Както вече споменах, количеството на тестото е за 12бр. Ако работите с половината от тестото, го разделете на 6 топки. Разточете всяка топка тънко на правоъгълник и поставете от плънката в средата. После оформете по посочения начин. Оставете стромболите на топло да втасат за около 25 мин., намажете ги с жълтък, разбит с олио, поръсете с любима подправка и изпечете на 200-220 градуса за около 12-15 мин.


Извадете ги от фурната и ги покрийте с чиста кърпа за около 5-6 минути.


 
Налейте си вино и започвайте!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...