Тези сладки са доста популярни и има защо - те са изключително пухкави, вкусни и пристрастяващи. Ето защо искам да ги имам и в моя блог. За тестото използвах с някои промени рецептата на Вики.
Необходими продукти:
2 ч. ч. брашно
2 яйца
1 ч. ч. кафява захар
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. тиквено пюре (сварена, печена или варена на пара пасирана тиква)
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода - равна
1 ч. л. канела
1/4 ч. л. индийско орехче
1 ванилия
щипка сол
Начин на приготвяне:
Необходими продукти:
2 ч. ч. брашно
2 яйца
1 ч. ч. кафява захар
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. тиквено пюре (сварена, печена или варена на пара пасирана тиква)
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода - равна
1 ч. л. канела
1/4 ч. л. индийско орехче
1 ванилия
щипка сол
Брашното се смесва с подправките, бакпулвера, содата и солта. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Към тях се добавят олиото, тиквеното пюре и ванилията. Разбърква се добре до хомогенна смес. Накрая се прибавя брашното и отново се разбърква. С лъжица се гребва малко от сместа и се оформят малки кръгли купчинки на разстояние една от друга. Заглаждат се с лъжица. Аз използвам мерителна лъжичка с вместимост 15мл. Ако използвате по-голяма, сладките също ще станат по-големи, а, когато са слепени, са доста засищащи. Така че моят съвет е - направете ги по-малки. .
Пекат се в тавичка върху хартия за печене около 8-9 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. От това количество с тези размери излизат три тави. Оставят се да се охладят върху хартията около 5 минути, след което се прехвърлят върху метална решетка до пълното им изстиване. Слепват се две по две с крем или с мармалад по желание.
Ние ги харесваме най-много слепени с мармалад, разбит с меко масло, или с ето този крем, в който всички продукти се пасират до гладка смес:
150 г прясна извара, 2 пълни с.л. заквасена сметана или маскарпоне, 3-4 с. л. мед, 80г меко масло, 1 ванилия
Забележка: Ако нямате домашен мармалад, можете да купите 200 - 300 г готов, който се продава в разфасофка като калъп. Той обикновено е смесен - ябълки и сливи или ябълки и шипки и е доста гъст. Разредете го с малко топла водичка и прибавете към него мекото масло до получаване на хомогенна смес, която трябва да е стегната.
Пекат се в тавичка върху хартия за печене около 8-9 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. От това количество с тези размери излизат три тави. Оставят се да се охладят върху хартията около 5 минути, след което се прехвърлят върху метална решетка до пълното им изстиване. Слепват се две по две с крем или с мармалад по желание.
Ние ги харесваме най-много слепени с мармалад, разбит с меко масло, или с ето този крем, в който всички продукти се пасират до гладка смес:
150 г прясна извара, 2 пълни с.л. заквасена сметана или маскарпоне, 3-4 с. л. мед, 80г меко масло, 1 ванилия
Забележка: Ако нямате домашен мармалад, можете да купите 200 - 300 г готов, който се продава в разфасофка като калъп. Той обикновено е смесен - ябълки и сливи или ябълки и шипки и е доста гъст. Разредете го с малко топла водичка и прибавете към него мекото масло до получаване на хомогенна смес, която трябва да е стегната.
Чудесни са с кафето сутрин, с чай или за следобедна закуска. Децата ги обожават!
Добър апетит!
Гуинет, страхотни рецепти и веднага искам да се наредя на опашката за тези тиквени сладки. Изглеждат толкова меки и апетитни! Записвам си рецептата! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси! И ти си фен на тиквите:)!
ИзтриванеИ аз вече ги обожавам, изглеждат прекрасно. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Раднам се да те веся, Гери! Поздрави!
ИзтриванеЧудесни са, Нелка!
ОтговорИзтриванеКупих си един шипков мармалад с чили и ще го опитам!
Прегръдки!
О, това звучи доста интригуващо, Дани. Ще чакам да споделиш! Поздрави и хубав остатък от седмицата!
ИзтриванеСъс сигурност ще ни допаднат, изглеждат много вкусни, взимам си една :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако съм ви провокирала да ги направите и ви харесат, Вили! Поздрави и от мен!
Изтриванеразкошни :) и на мен ми се въртят едни подобни :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори. Очаквам и твоето тиквено развихряне. Бонбоните от тиква много ви харесаха!
ИзтриванеПрекрасни сладки, придружени с още по-прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря за хубавите думи, Хриси! Поздрави!
ИзтриванеИзглеждат невероятно и с удоволствие ще ги пробвам.Успехи.
ОтговорИзтриванеУспех, Вероника! И добър Поздрави! апетит :)!
ИзтриванеСега като прочетох рецептата, да ти кажа, че ще ги направя. То като меденките, само че без мед и сместа е по-рядка, и стават въздушни.
ОтговорИзтриванеМай с мармалад ще ги хапна. Направила съм си 3 бурканчета специално комбиниран мармалад от ябълки и круши, да изпробвам за някой десерт. Удачно ли ще е ако не добавям масло в мармалада?
Не виждам причина да не станат, Даре. Ей, ще проядеш тиква ти - смело момиче:)!
ИзтриванеНе помня за кой път ги правя вече. Днес отново...
ИзтриванеСтрахотни са, просто страхотни! Не можем да се спрем да хапваме :)
Е, Даре, много се радвам, че те провокирах да ги забъркаш!
ИзтриванеТъкмо имам разрязана тиква и част от нея ще отиде за тези сладки!
ОтговорИзтриванеНели, снимките ти както винаги са прекрасни!
Поздрави!
Благодаря, Инче! Ще ти харесат:)!
ИзтриванеПравила съм ги-мекички и вкусни.И твоите изглеждат тооолкова вкусни.
ОтговорИзтриванеХубав ден,Нели!
Такива са, Живе! Благодаря ти! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеСъвсем скоро ще взема да ги пробвам, сигурна съм, че много ще ми/ни харесат :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеНадявам се, че няма да те разочароват, Петя! Както не разочароваха и мен! Поздрави!
ИзтриванеНели, твоите са изкушаващо апетитни :)
ОтговорИзтриванеА, снимките повече от впечатляващи
Благодаря !
Скромно благодаря, Вики! :)
ИзтриванеЕдни такива ( на 80 % същите) правих и аз и наистина бяха страхотни! Поздрави, Гуинет!
ОтговорИзтриванеГледах доста рецепти - с масло, с олио, че и със зехтин зърнах май някъде. Избрах по-икономичния вариант! Поздрави, Мъхче!
ИзтриванеПрелестно изглеждат тези тиквени съкровища, така несършени и точно задади това уникално съвършени! Снимките ти са вълшебни, изгубвам се в тях :) Мога да видя всеки детаил и да усетя вкуса и аромата от тях!
ОтговорИзтриванеИскрени комплименти!
Да, права си, че няма как да се получат съвършени (макар че много ми се искаше - нали съм Дева), но хубавото е, че в просеца на хапване никой не забелязва това :)! Благодаря, Таничка! Поздрави!
ИзтриванеНели,страхотни сладки и снимки!Аз защо ли съм останала с впечатление,че вече имаше при теб подобни сладки по рецепта на Бети,но сигурно са други.Харесват ми като направа,звучи лесно,бързо и много,много вкусно!Трябва да се опитат!
ОтговорИзтриванеНе, нямам такива, Роси, затова ги включих. Рецептата на Бети също е страхотна, но е с масло. Опитай ги непременно! Поздрави!
ИзтриванеНеустоимо предложение и много красиво представяне!И аз се нареждам на опашката на опитващите :) !Поздрави и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Деси! Поздрав от мен и успешна седмица!
ИзтриванеФантастични са! Сякаш ако се пресегна - ще си взема, така реалистични са снимките, удивителни са!
ОтговорИзтриванеРадвам се да прочета това, Веси! Доста се поизмъчих с тези снимки - мрачно време, спукана глава на статива. При тези обстоятелства съм сравнително доволна от резултата, но не е това, което очаквах. Благодаря ти!
ИзтриванеДали тиквата би могла да се замести с морков?
ОтговорИзтриванеНе зная, не съм правила експеримент с моркови.
ОтговорИзтриванеОбожавам тиква ,особено печена и нямам търпение да пробвам тази рецепта,изглеждат невероятно вкусни и сочни. До колко време издържат на стайна температура или навън. До коледа ще издържат ли. Поздравления за страхотните сладки ;-)
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусни,мекички,пухкави. Много ми харесват,аз ги слепих половината със пасирано сладко от сини сливи и другите с сладко от кайсий. Много съм доволна,благодаря за страхотната рецепта. За празниците са на първо място :-)
ОтговорИзтриванеВие сте ги направили, преди да ви отговоря:)! Много се радвам, че сте останали доволни от резултата. Разбирам задоволството ви напълно, защото и аз се чувствах така, когато ги направих за първи път! Относно това дали ще издържат до Коледа - едва ли- все пак са с тиква. А и по мои наблюдения на следващия ден след изпичане изчезват мистериозно :)! Поздрави и нека да са хубави празниците във вашия дом!
ИзтриванеЗдравейте, направих ги и резултата беше невероятен! Заместих медът с течност от домашно сладко от смокини. Получиха се много, много вкусни и изчезнаха за минути. Продължавам да екпериментирам с рецептите Ви! Благодаря!
ОтговорИзтриванеКолко ме зарадва това, което сте написали, Мария! Чудесно е, че можем да споделяме хубавите неща! И аз ви благодаря!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата!Много ни харесаха.Днес направих само 1/2доза,утре цяла.Направих ги с пълнозърнесто брашно,а крема от извара,овче мляко,масло и мед.Ще пробвам и с мармалад..
ОтговорИзтриванеОхо, чудесна комбинация сте направили :)
Изтриваненаправих ги и се получиха прекрасно-меки...вкусни...слепих с дом.конфитюр няколко, останалите със смес краве масло и пудра захар-трудно ги опазвам вече :) в къщи мнооого ги харесаха
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е било вкусно, Меги! Поздрави!
ИзтриванеНаправих и аз сладките, станаха много вкусни, но моите станаха тънки и широки. Може би сместта ми се е получила по-рядка, всъщност колко гъста трябва да е? Като сложа от сместта върху хартията и тя се разлива и стават плоски, а на снимката ми изглеждат по-скоро като курабийки дебели ...
ОтговорИзтриванеГъстотата на тестото зависи и от сочността на тиквата. Консистенцията на тестото тук трябва да е като на гъсто кексово тесто - лепкаво е. При поставяне върху хартията е нормално малко да се разтече, но не и да се разлива съвсем. Просто добавете още малко брашно към тестото, ако ви се струва прекалено рядко. Струва си да опитате, защото сладките наистина са много пухкави и вкусни! Успех!
ИзтриванеНаправих ги днес и резултатът е чудесен.Рецептата е супер.Смело мога да ви я препоръчам.Децата много ги харесаха. Марияна.Благодаря Ви за труда да представяте рецептите точно и ясно .
ОтговорИзтриванеИ аз ви благодаря, Мариана, за обратната връзка. Радвам се, че сте се доверили на рецептата и не сте останали разочаровани. Поздрави!
ИзтриванеЧаст от тестото отделих и изпекох на блат 22 см. Отгоре покрих с пюре от тиква,смесено с карамелен сос,а върху пюрето - крема с извара,който сте предложоли за слепване на сладките.Утре ще споделя за резултата. Марияна
ОтговорИзтриванеВие сте създали нова рецепта. Дано пюрето да не навлажни прекалено много блата. Може би по-сполучлив вариант е върху блата да е извареният крем, а върху него пюрето от тиква, но така ми е трудно да преценя. Очаквам да споделите резултата, но при всички положения ще ви бъде вкусно!
ИзтриванеПолучи се чудесна комбинация от вкусове в пълна хармония.Лек и много вкусен сладкиш.Нямах търпение да разрежа сладкиша и да видя дали не съсипах хубавото тесто.Блатът за радост не се на влажни- тиквата беше печена ,пюрето стана гъсто.И като прибавих карамела с маслото,след охлаждането е станало на гъст крем.Най- долния слой/ Блатът/ е с мека текстура с канелен вкус,следващия с лек карамелен,а последния- с лек,приятен чийз вкус. Марияна
ОтговорИзтриванеВлюбих се в тази рецепта.Съставките се намират винаги в шкафа ми и когато ми хрумне я приготвям.Рецептата е чудесна и позволява вариации.Днес я приготвих с пюре от дюли.Получи се също перфектен резултат.Част от тестото на сладки.а другата - на блат и пак приготвих сладкиш.Върху блата сложих чийз крема,а отгоре желе от дюли.Марияна.
ОтговорИзтриванеЗа утре ги планирам, та си припомням рецептата.
ОтговорИзтриванеПюрето съм приготвила, остава утре само да пека :)