Киселото зеле е любим зимен продукт почти във всеки български дом. Свинско с кисело зеле, пиле с кисело зеле, сармички и капама са обичани от всички ястия. Днес ви предлагам ароматна рецепта за пълнена кисела зелка, която е подходяща за студен ден като днешния. Освен че е много вкусна, тя е ефектна, красива и бихте могли да я споделите освен със семейството си и с приятели. Ако я поднесете с кух турски хляб, както направих аз в този случай, удоволствието ще е двойно! Чашата червено вино е задължителна!
Необходими продукти за 8 порции:
1 добре втасала кисела зелка с диаметър около 22-23см.
2стръка праз
600г шарено свинско месо(от плешка, врат или гърди)
100г пушен бекон (с повече сланинка)
4 гъби
1 парче луканкова наденица или суджук
1ч.л. пушен червен пипер
1ч.л. сладък червен пипер
черен пипер, сол
чубрица
50 - 100 мл олио
зелева чорба
Начин на приготвяне:
В по-дълбок тиган изсипете олиото и запържете нарязаното на малки кубчета месо докато се изпари водата. Добавете нарязаните гъби и праза и разбърквайте отвреме навреме до омекване на зеленчуците. Прибавете нарязания на малки кубчета бекон и суджука, нарязан на малки парчета. Сложете по една лъжичка пушен червен пипер, сладък червен пиперр 1/2 ч.л. черен пипер и 1 с.л. чубрица. Разбъркайте добре. Сместа ви за пълнене на зелката е готова.
Оставете я леко да се охлади, а през това време разлистете зелката внимателно лист по лист, докато стигнете до сърцевината. Изрежете я внимателно като внимаване да не срежете основата на листата. Задушете нарязаната ситно сърцевина от зелето с олио и червен пипер.
В центъра на зелката сложете няколко лъжици от пълнежа и загърнете с листа.
Около оформения кръг сложете отново от пълнежа и загърнете отново с листа.
В подходящ съд с диаметър близък до диаметъра на зелката кръстосайте 4 достатъчно дълги отрязъци от готварски канап или конец, така че да можете за завържете зелката стегнато. Пренесете завързаната пълнена кисела зелка в гювеч, чието дъно сте намазали с олио и сте покрили с няколко зелеви листа. Покрийте пълнената зелката с още две-три по-големи листа, за да не прегаря при печене. Около зелката може да сложите нарязаната на дребно сърцевина, която сте задушили с малко мазнина и 1ч.л сладък червен пипер.
Налейте в гювеча зелев сок, който да достига около 3-4 пръста над дъното.
Сложете капака на гювеча и го поставете в студена фурна на първо ниво на решетката. Включете на 180 градуса и печете около 3 часа.
Извадете изпечената пълнена зелка внимателно от гювеча и пренесете в подходящ съд. Премахнете горните листа и конците.
Нарежете на порционни резени и сервирайте.
Добър апетит!
Моите препоръки:
Както казваше моята баба, зелето "носи" повечко мазнина. Така е, затова , ако разполагате с домашна сланинка или мас, можете да ги добавите, когато задушавате плънката или да ги сложите на дъното на гювеча. Ястието ще стане много по-вкусно. Ако обаче готвите за хора със сърдечносъдови проблеми и висок холестерол, изберете по-здравословната горна рецепта!
Да ви е сладко!
Необходими продукти за 8 порции:
1 добре втасала кисела зелка с диаметър около 22-23см.
2стръка праз
600г шарено свинско месо(от плешка, врат или гърди)
100г пушен бекон (с повече сланинка)
4 гъби
1 парче луканкова наденица или суджук
1ч.л. пушен червен пипер
1ч.л. сладък червен пипер
черен пипер, сол
чубрица
50 - 100 мл олио
зелева чорба
Начин на приготвяне:
В по-дълбок тиган изсипете олиото и запържете нарязаното на малки кубчета месо докато се изпари водата. Добавете нарязаните гъби и праза и разбърквайте отвреме навреме до омекване на зеленчуците. Прибавете нарязания на малки кубчета бекон и суджука, нарязан на малки парчета. Сложете по една лъжичка пушен червен пипер, сладък червен пиперр 1/2 ч.л. черен пипер и 1 с.л. чубрица. Разбъркайте добре. Сместа ви за пълнене на зелката е готова.
Оставете я леко да се охлади, а през това време разлистете зелката внимателно лист по лист, докато стигнете до сърцевината. Изрежете я внимателно като внимаване да не срежете основата на листата. Задушете нарязаната ситно сърцевина от зелето с олио и червен пипер.
В центъра на зелката сложете няколко лъжици от пълнежа и загърнете с листа.
Около оформения кръг сложете отново от пълнежа и загърнете отново с листа.
В подходящ съд с диаметър близък до диаметъра на зелката кръстосайте 4 достатъчно дълги отрязъци от готварски канап или конец, така че да можете за завържете зелката стегнато. Пренесете завързаната пълнена кисела зелка в гювеч, чието дъно сте намазали с олио и сте покрили с няколко зелеви листа. Покрийте пълнената зелката с още две-три по-големи листа, за да не прегаря при печене. Около зелката може да сложите нарязаната на дребно сърцевина, която сте задушили с малко мазнина и 1ч.л сладък червен пипер.
Налейте в гювеча зелев сок, който да достига около 3-4 пръста над дъното.
Сложете капака на гювеча и го поставете в студена фурна на първо ниво на решетката. Включете на 180 градуса и печете около 3 часа.
Извадете изпечената пълнена зелка внимателно от гювеча и пренесете в подходящ съд. Премахнете горните листа и конците.
Нарежете на порционни резени и сервирайте.
Добър апетит!
Моите препоръки:
Както казваше моята баба, зелето "носи" повечко мазнина. Така е, затова , ако разполагате с домашна сланинка или мас, можете да ги добавите, когато задушавате плънката или да ги сложите на дъното на гювеча. Ястието ще стане много по-вкусно. Ако обаче готвите за хора със сърдечносъдови проблеми и висок холестерол, изберете по-здравословната горна рецепта!
Да ви е сладко!
Еха, как си надиплила тази зелка...
ОтговорИзтриванеПоздравления, Нелка!
Поздрав и на теб, Игличе! Кипра е, нали?! :)
ИзтриванеАуу, изглежда фантастично! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ваня! Бе и на вкус си я бива! :)
ИзтриванеМного интересна идея! Сигурна съм че ще бъде и много вкусно. Още днес ще опитам. Благодаря!
Изтриване