Днес се навършват точно три години откакто започнах да списвам този блог.
Мислех си да почерпя виртуално с вчерашния кекс с банан, но съвестта ме загриза. Затова ви поднасям рецептата за този сладкиш с благодарност, че наминавате оттук, държите ме под око, намирате време за добра дума или закачка. Надявам се, че и занапред тук ще намирате по нещо вкусно както за душата, така и за стомаха, ще се чувствате уютно, добре и ще се забавлявате.
Благодаря на всички вас знайни и незнайни приятели и следовници, че давате смисъл на това, което правя.
Необходими продукти:
За бисквитения блат:
1 жълтък
150гр. брашно
щипка сол
80гр. масло (студено)
1 с.л. заквасена сметана
50гр. кристална или пудра захар
1-2 ванилии
За карамеловия слой:
1.5 - 2 кутии варено кондензирано мляко
15-20гр. масло
За шоколадовия слой:
200-250гр. млечен шоколад (за моя вкус е най-добре смес от млечен и натурален)
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и солта и ги пресипете в каната на кухненски робот с метален режещ накрайник. Прибавете захарта, маслото и миксирайте няколко пъти. Добавете жълтъка и сметаната и отново размесете докато получите ронливо маслено тесто. Ако е прекалено сухо, добавете още малко сметана. Ако нямате робот, можете да направите това върху дъска за рязане с помощта на голям кухненски нож - кълцайте върху продуктите докато придобият желаната консистенция.
Разстелете полученото тесто върху хартия за печене в тавичка с размери 30/22 см. и заравнете добре с помощта на валяче за тесто или с пръсти. Надупчете равномерно с вилица и приберете във фризера за 10-15 мин.
През това време в тиган с дебело дъно доварете кондензираното мляко като целта е леко да го сгъстите. Това става за десетина минути - даже и по-малко. Не бива да става прекалено гъсто. Внимавайте, защото при охлаждане ще се сгъсти допълнително.
Извадете тестото от фризера и го изпечете за 20-25 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Охладете го и разнесете карамела върху охладеното тесто.
Когато карамелът се охлади, го пресовайте с валячето или с пръсти. Може да го оставите и "леко рошав" - не е беда:).
Стопете на водна баня шоколада и залейте с него останалите слоеве.
Оставете малко шоколад за релефна декорация. Сложете сладкиша в хладилника за поне 2 часа.
Извадете го и от останалия шоколад с помощта на лъжица направете пръски върху втвърдения шоколадов слой. Приберете сладкиша за поне 4-5 часа и, преди поднасяне, нарежете с остър нож на блокчета. Сладкишът е най-вкусен на следващия ден.
Добър апетит!
Рецептата е от руски форум.
Мислех си да почерпя виртуално с вчерашния кекс с банан, но съвестта ме загриза. Затова ви поднасям рецептата за този сладкиш с благодарност, че наминавате оттук, държите ме под око, намирате време за добра дума или закачка. Надявам се, че и занапред тук ще намирате по нещо вкусно както за душата, така и за стомаха, ще се чувствате уютно, добре и ще се забавлявате.
Благодаря на всички вас знайни и незнайни приятели и следовници, че давате смисъл на това, което правя.
Необходими продукти:
За бисквитения блат:
1 жълтък
150гр. брашно
щипка сол
80гр. масло (студено)
1 с.л. заквасена сметана
50гр. кристална или пудра захар
1-2 ванилии
За карамеловия слой:
1.5 - 2 кутии варено кондензирано мляко
15-20гр. масло
За шоколадовия слой:
200-250гр. млечен шоколад (за моя вкус е най-добре смес от млечен и натурален)
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и солта и ги пресипете в каната на кухненски робот с метален режещ накрайник. Прибавете захарта, маслото и миксирайте няколко пъти. Добавете жълтъка и сметаната и отново размесете докато получите ронливо маслено тесто. Ако е прекалено сухо, добавете още малко сметана. Ако нямате робот, можете да направите това върху дъска за рязане с помощта на голям кухненски нож - кълцайте върху продуктите докато придобият желаната консистенция.
Разстелете полученото тесто върху хартия за печене в тавичка с размери 30/22 см. и заравнете добре с помощта на валяче за тесто или с пръсти. Надупчете равномерно с вилица и приберете във фризера за 10-15 мин.
През това време в тиган с дебело дъно доварете кондензираното мляко като целта е леко да го сгъстите. Това става за десетина минути - даже и по-малко. Не бива да става прекалено гъсто. Внимавайте, защото при охлаждане ще се сгъсти допълнително.
Извадете тестото от фризера и го изпечете за 20-25 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Охладете го и разнесете карамела върху охладеното тесто.
Когато карамелът се охлади, го пресовайте с валячето или с пръсти. Може да го оставите и "леко рошав" - не е беда:).
Стопете на водна баня шоколада и залейте с него останалите слоеве.
Оставете малко шоколад за релефна декорация. Сложете сладкиша в хладилника за поне 2 часа.
Извадете го и от останалия шоколад с помощта на лъжица направете пръски върху втвърдения шоколадов слой. Приберете сладкиша за поне 4-5 часа и, преди поднасяне, нарежете с остър нож на блокчета. Сладкишът е най-вкусен на следващия ден.
Рецептата е от руски форум.
Нелка, много калории ни се събират днес :)
ОтговорИзтриванеПърво похапнах от банановия кейк, а сега тази вкусотия....
Да си жива и здрава и да ни радваш душите.
Прегръдка!
От утре сме на диета, Дани:) Благодаря ти за винаги милото отношение е хубавите думи! Прегръщам те!
ИзтриванеЕто ме пак днес :) Честит празник на блога ти! Пожелавам ви да се развивате заедно и все такива вкусни и красиви неща да ни поднасяте!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вики. Радвам се, че харесвате нещата, които споделям! Честита първа пролет:)
ИзтриванеБлагодаря, Нели! Ако даваш по две блокчета на порция, както е в Туикс-а, ще ми дойде супер :) Как лакомо бих го захапала... дори не бих се замислила за калориите ;)) Разкошен сладкиш!
ОтговорИзтриванеЧестит празник на блогчето, мила! Пожелавам ти нестихващ ентусиазъм, нови вдъхновения и приятели и още много по четири години да отбележиш, защото си струва, защото отбивайки се тук ми е много приятно и уютно, а вярвам и на всички останали. Продължавай в същия дух да ни радваш с вкусни рецепти и неотразими фотоси!
Прегръдка сърдечна!
Благодаря сърдечно, Ирма, за така хубавите думи! Прегръдка!
ИзтриванеЧестит рожден ден на блога, Нели! С още много красоти да го запълниш и да се появяваш по-често.
ОтговорИзтриванеУникално вкусно предложение за почерпка! Много ми харесва :) Дали няма да се намери пастичка за близкостоящо другарче :)
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря, Пеп! За другарче като теб, правя веднага това доза! Поздрав най-сърдечен!
ИзтриванеГолям разкош! И с тези големи, уникални снимки, направо ми идва да излапам монитора :)
ОтговорИзтриванеИ, честити 3 годинки на блога! Все така креативна да си и да ни вдъхновяваш с красивите си предложения :)
Благодаря, Даре! От тази година реших да презентирам със снимки в по-голям размер. Поздрави!
ИзтриванеЧестити три годинки, Нели! Пожелавам ти дългогодишно вдъхновение и желание да продължаваш да споделяш с нас тези прекрасности!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ил, за чудесните пожелания! До нови срещи:)
ИзтриванеПриказно е, уникален десерт!
ОтговорИзтриванеНели, честити 3 годинки, успех и занапред и мнооого години по 3 ти желая! :)
Гери, благодаря за добрите думи! Дано имаме повече вкусни поводи за срещи!
ИзтриванеЧестита ти трета годинка на блога!! :) Много хубаво го отбелязваш с този туикс! Перфектно ти се е получил!
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен и честита пролет също! :)
Тики, благодаря за похвалата. Поздрав най-сърдечен.
ИзтриванеЧестити три годинки! Много здраве и вдъхновение за теб и много читатели и почитатели на чудесния блог!
ОтговорИзтриванеПрекрасен десерт и великолепни снимки! Направо се влюбих в подноса :-)
Сърдечен поздрав!
Здравей, Лети, и благодаря за щедрите комплименти. Радвам се, че си част от моите кулинарни приятели. Поздрави и спорна седмица!
ИзтриванеЧестит празник на блогчето,Нели!
ОтговорИзтриванеА този карамелен крем ми е любим.Вчера правих торта и ползвах от него-крайния резултата е впечатляващ.Твоите квадрати също.....
Живе, досега не бях ползвала готово карамелизирано мляко, но много ми допадна. Благодаря ти сърдечно за хубавите думи!
ИзтриванеЧестит празник на прекрасния ти блог , Нели,
ОтговорИзтриванедойдох за изкушаващия кейк с банан, но и този сладкиш не му отстъпва - разкошен!
Поздравления и пожелания за още вдъхновение и още много Х3,
а днес, честита, усмихната и щастлива пролет!
Честита пролет и на теб, Дианка! Вчера видях вече щъркели и завързах мартениците:) Благодаря ти за комплиментите и чудесните пожелания! Слънчева и радостна пролет ти пожелавам!
ИзтриванеЧестита годишнина на блога и на неговата авторка, честита пролет!
ОтговорИзтриванеБлокчетата са толкова изкусителни, че си грабвам едни близначета и изчезвам, че ако още малко ги погледам, ще трябва да търся нещо сладко по никое време...
Иглика, винаги се радвам да те видя тук и се радвам, че тази рецепта е предизвикала твоя интерес и .... апетит:)
ИзтриванеЧестит рожден ден (на блога)! Все пак три годинки си е сериозна възраст.
ОтговорИзтриванеПожелавам ти все така да ни радваш с вкусни нещица!
Успех, Нели, не само в блогърството, но и във всички ти начинания!
Благодаря за пожеланията! Дано добрите ни и полезни начинанията се сбъдват! Твоите също:) Поздрав!
ИзтриванеНели, още веднъж - честита годишнина на блога! Почерпих се с кекса, няма да откажа и на това шоколадово изкушение!
ОтговорИзтриванеЧестита пролет!
Благодаря, Инче! Честита пролет и на теб!
ИзтриванеЧестита трета блогогодинка, Нели! Пожелавам ти много и верни читатели и последователи! А аз и от банановия кейк нямаше да откажа , но шоколадовия ти ''туикс'' ме спечели! Изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеЧестита пролет! Поздрави!
Иве, ти си едно от моите вдъхновения и затова много ме радват пожеланията ти. Благодаря ти от сърце! Поздрав!
ИзтриванеЕ, тук си има рожден ден и аз да дойда да честитя, да ни радваш, да твориш и готвиш все такива вкусоти! Поздрави и прекрасен утрешен ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Павлина, за милите думи! Те ми дават мотивация да продължавам започнатото. Поздрав!
ИзтриванеМного вкусен сладкиш, супер е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеЧестита Първа пролет и Честита трета годишнина на блога Ви! Много красиво място сте създали за тези три години! Ще си позволя да се възползвам от рецептата за десертчето. Хареса ми! Даже много ми хареса!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сиси! Ще се радвам, ако сладкишът ви хареса! Поздрав!
ИзтриванеЧестит рожден ден на това невероятно вкусно и красиво място, Нели! Нека то е вдъхновение за своите почитатели, а на теб ти носи много радост и удовлетвореност!
ОтговорИзтриванеСладкишът е възхитителен!
Благодаря, мила Мари!
ИзтриванеНа патерици, но от сърце пожелавам на блога ти безброй читатели, а на теб нестихващо вдъхновение, здраве и много сбъднати мечти, Нели! Рецептата и снимките са неустоими! :)
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря ти за хубавите пожелания!
ИзтриванеЧестита пролет, честит рожден ден на блога! По едно време ми беше зачезнала, но се радвам сега да те вида тук и то с такава хубава идея! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМъхче, така е, да, в последните няколко месеца присъствието ми е доста спорадично, но съм упорита:) Аз ти благодаря!
ИзтриванеЧестит празник на прекрасното ти кътче,Нели!Тук човек намира храна не само за душата,но и за сетивата си и винаги е приятно,полезно и уютно пребиваването!Не само страхотни рецепти,но и майсторски фотографии се услаждат на окото и небцето!Съжалявам единствено,че срещите ни не са много интензивни,но пък появиш ли се с нова рецепта-не се забравя лесно!Сладкишът е интересен,много ти харесах това търкало-валяче,трябва да си взема и аз такова,а кексът с банана си оставям за сладки сънища-невероятен е!
ОтговорИзтриванеРоси, ти винаги намираш толкова много хубави думи за мен. Не знам дали ги заслужавам, но ти благодаря сърдечно! Прегръщам те!
ИзтриванеКрасиви, много красиви снимки Нели!
ОтговорИзтриванеИ сладкишът ти изглежда страхотно :) Още си спомням за желираната торта с бисквити и плодове която приготвих по твоя рецепта :) Може и този туикс да го сполети същата участ :)
А сега искам да те поздравя за вече отминалият празник на красивото ти блогче и да ти пожелая здраве, вдъхновение и време за още много години вписване!
На мен лично точно време ми липсва и понеже отдавна не съм надничала при теб, тази сутрин си доставих това удоволствие :) и откривам чудесни предложения :)
Хубав и усмихнат ден от мен!
Така се зарадвах, че с удоволствие си постояла при мен. Благодаря ти за хубавите думи и пожелания. И при мен времето все не достига, а ми се иска да съм по-редовна. А между другото, аз пробвах тортата със стевия, както си я приготвила ти, и много ни хареса. Това са реалните резултати от нашето виртуално кулинарно общуване:) Хубави почивни дни, gogolina!
ИзтриванеЗдравей Нели, исках само да споделя, че този сладкиш въодушевена от твоите снимки (видът му е неустоим ), направих миналата седмица и със сигурност стана един от любимите на синът ми. Както повечето малчугани доста си пада по всички онези десертчета в магазинната мрежа, наистина много ми допада идеята аз да му приготвям неща от този вид. Благодаря за споделената рецепта! Желая ти искрено много успехи в личен план и успешна, трета годинка на блога.
ОтговорИзтриванеТаня, много се радвам, малчуганът е останал доволен. Благодаря ти за хубавите пожелания! А пък аз вече съм си избрала какво да опитам от чудесните рецепти в твоя блог!:) Поздрави!
ИзтриванеЧестит рожден ден на блога! И все така с красиви и вкусни неща да изпълваш страничките му! Рецептата е неустоима и на прочит, и на снимки! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Поздрави и на вас!
ОтговорИзтриване