сряда, 19 март 2014 г.

Кекс с банан

Точно кекс с банан, а не бананов кекс. Много лесен и приятен сладкиш. Ако нямате  време, а чакате гости за кафе - това е вашата рецепта. 
Дано ви се намират и един-два банана.



Необходими продукти:

2 яйца (на стайна температура)
1 ч.ч. захар (250мл)
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко (250мл)
1/2 - 1 к.л. хлябна сода
2 ч.ч. брашно(250мл)
1ч.л. бакпулвер
2 ванилии
2-3 с.л. какао
1-2 банана
галета

Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер яйцата със захарта на пухкав крем. Разбъркваме содата с киселото мляко и прибавяме към яйчната смес. На тънка струйка добавяме олиото и накрая пресятото с бакпулвера брашно. Разделяме сместа на две части. В едната част прибавяме ванилиите, а в другата - пресятото какао.
В подмазана и набрашнена форма изсипваме бялата смес. Върху нея с лъжица слагаме половината от какаовата смес и в нея полагаме оваляния в галетата банан ( моята форма събира банан и половина). Върху бананите разпределяме останалата какаова смес. 
Печем кекса в предварително загрята фурна на 170-180 градуса с обдухване около 40 минути. Към края на печенето проверяваме с клечка или дървено шишче какаовата смес над банана - заради плътността на плода тя се нуждае от повече време за изпичане. Ако клечката е суха, кексът е готов. 
Извадете от фурната и оставете 10 минути във формата. След това освободете  сладкиша от формата и го охладете напълно върху решетка преди да го нарежете.
Поднесете с чаша кафе!



Източник

21 коментара:

  1. Изглежда страхотно, предполагам и на вкус е чудесен. :) Имам само питане за самия банан - променя ли се много вкуса му след печенето?
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусен е, Гери! А бананът не променя кой знае колко вкуса си, бих го определила като по-деликатен.

      Изтриване
  2. Колко е красив! Тази вечер тъкмо си записах няколко рецепти с банани и като се знам колко ги обичам и то в такава форма, бъди сигурна, ще се прави! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз съм фен на сладкишите с банани:)

      Изтриване
  3. Идвам за кафето, Нелка :)
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги добре дошла си, Дани! Честита първа пролет!

      Изтриване
  4. Страхотна идея, изглежда невероятно вкусно!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятно интересна шарка се е получила! Оригинално!
    Честита трета годишнина на блога ти, Нели! Желая ти още много години кулинарно вдъхновение и да радваш с интересните си рецепти и невероятно красиви снимки!
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, както винаги, Инче. Благодаря ти!Честита първа пролет!

      Изтриване
  6. Страхотен е, сигурна съм, че е изключително вкусен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, няма как да си сигурна, ако не го направиш:);)

      Изтриване
  7. Страхотен кекс! Много обичам сладкиши с банани :)

    ОтговорИзтриване
  8. Лелеееее! Много хубави снимки и апетитна рецепта!
    Ще тествам скоро време :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много идейно и красиво поднесено! Как само бананите са повлекли шоколадовата смес със себе си! Или пък бялата е избутала шоколадовата нагоре. Във всеки случай, резултатът е много ефектен! :)
    Честита пролет от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  10. И мен с това ме спечели рецептата, Тики, но и вкусът си го бива;)

    ОтговорИзтриване
  11. И аз бих повторила думите на Тики ... но ще кажа само ... ЧУДЕСЕН е :)

    ОтговорИзтриване
  12. Аз си го харесах още щом го видях и го наобикалям, докато се реша да пробвам най-сетне...няма само да се облизваме я! ;)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...