Точно кекс с банан, а не бананов кекс. Много лесен и приятен сладкиш. Ако нямате време, а чакате гости за кафе - това е вашата рецепта.
Дано ви се намират и един-два банана.
Необходими продукти:
2 яйца (на стайна температура)
1 ч.ч. захар (250мл)
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко (250мл)
1/2 - 1 к.л. хлябна сода
2 ч.ч. брашно(250мл)
1ч.л. бакпулвер
2 ванилии
2-3 с.л. какао
1-2 банана
галета
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер яйцата със захарта на пухкав крем. Разбъркваме содата с киселото мляко и прибавяме към яйчната смес. На тънка струйка добавяме олиото и накрая пресятото с бакпулвера брашно. Разделяме сместа на две части. В едната част прибавяме ванилиите, а в другата - пресятото какао.
В подмазана и набрашнена форма изсипваме бялата смес. Върху нея с лъжица слагаме половината от какаовата смес и в нея полагаме оваляния в галетата банан ( моята форма събира банан и половина). Върху бананите разпределяме останалата какаова смес.
Печем кекса в предварително загрята фурна на 170-180 градуса с обдухване около 40 минути. Към края на печенето проверяваме с клечка или дървено шишче какаовата смес над банана - заради плътността на плода тя се нуждае от повече време за изпичане. Ако клечката е суха, кексът е готов.
Извадете от фурната и оставете 10 минути във формата. След това освободете сладкиша от формата и го охладете напълно върху решетка преди да го нарежете.
Поднесете с чаша кафе!
Източник
Дано ви се намират и един-два банана.
Необходими продукти:
2 яйца (на стайна температура)
1 ч.ч. захар (250мл)
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко (250мл)
1/2 - 1 к.л. хлябна сода
2 ч.ч. брашно(250мл)
1ч.л. бакпулвер
2 ванилии
2-3 с.л. какао
1-2 банана
галета
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер яйцата със захарта на пухкав крем. Разбъркваме содата с киселото мляко и прибавяме към яйчната смес. На тънка струйка добавяме олиото и накрая пресятото с бакпулвера брашно. Разделяме сместа на две части. В едната част прибавяме ванилиите, а в другата - пресятото какао.
В подмазана и набрашнена форма изсипваме бялата смес. Върху нея с лъжица слагаме половината от какаовата смес и в нея полагаме оваляния в галетата банан ( моята форма събира банан и половина). Върху бананите разпределяме останалата какаова смес.
Печем кекса в предварително загрята фурна на 170-180 градуса с обдухване около 40 минути. Към края на печенето проверяваме с клечка или дървено шишче какаовата смес над банана - заради плътността на плода тя се нуждае от повече време за изпичане. Ако клечката е суха, кексът е готов.
Извадете от фурната и оставете 10 минути във формата. След това освободете сладкиша от формата и го охладете напълно върху решетка преди да го нарежете.
Поднесете с чаша кафе!
Източник
Изглежда страхотно, предполагам и на вкус е чудесен. :) Имам само питане за самия банан - променя ли се много вкуса му след печенето?
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Вкусен е, Гери! А бананът не променя кой знае колко вкуса си, бих го определила като по-деликатен.
ИзтриванеКолко е красив! Тази вечер тъкмо си записах няколко рецепти с банани и като се знам колко ги обичам и то в такава форма, бъди сигурна, ще се прави! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз съм фен на сладкишите с банани:)
ИзтриванеИдвам за кафето, Нелка :)
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен!
Винаги добре дошла си, Дани! Честита първа пролет!
ИзтриванеСтрахотна идея, изглежда невероятно вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!!
Благодаря, Ваня!:)
ИзтриванеНевероятно интересна шарка се е получила! Оригинално!
ОтговорИзтриванеЧестита трета годишнина на блога ти, Нели! Желая ти още много години кулинарно вдъхновение и да радваш с интересните си рецепти и невероятно красиви снимки!
Поздрави и приятен ден!
Много си мила, както винаги, Инче. Благодаря ти!Честита първа пролет!
ИзтриванеСтрахотен е, сигурна съм, че е изключително вкусен! :)
ОтговорИзтриванеЕви, няма как да си сигурна, ако не го направиш:);)
ИзтриванеСтрахотен кекс! Много обичам сладкиши с банани :)
ОтговорИзтриванеТогава те предизвиквам, Кате:)
ИзтриванеЛелеееее! Много хубави снимки и апетитна рецепта!
ОтговорИзтриванеЩе тествам скоро време :)
Благодаря, Вики! Ще чакам отзиви:)
ИзтриванеМного идейно и красиво поднесено! Как само бананите са повлекли шоколадовата смес със себе си! Или пък бялата е избутала шоколадовата нагоре. Във всеки случай, резултатът е много ефектен! :)
ОтговорИзтриванеЧестита пролет от мен! :)
И мен с това ме спечели рецептата, Тики, но и вкусът си го бива;)
ОтговорИзтриванеИ аз бих повторила думите на Тики ... но ще кажа само ... ЧУДЕСЕН е :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, симпатяга е, да:)
ИзтриванеАз си го харесах още щом го видях и го наобикалям, докато се реша да пробвам най-сетне...няма само да се облизваме я! ;)
ОтговорИзтриване