петък, 20 юли 2018 г.

Сладкиш с праскови без мазнина


  Това е рецепта от старите тефтери. Наричам я бабина, защото с такива икономични сладкиши ни черпеха бабите, когато като деца ходехме през летните ваканции на село.  Там, където живееше една от моите баби, праскови не се отглеждаха, и този сладкиш се приготвяше с круши, джанки, сливи и ябълки. Дали защото винаги бяхме уморени и изгладнели от игри, или пък защото по онова време нямаше голямо разнообразие от десерти, този обикновен сладкиш винаги ми е бил любим и много вкусен. Предлагам ви малко осъвременена негова версия с добавка на боровинки, бадеми и лимонова кора.



Необходими продукти:

3-4 праскови
1/2 ч.ч. пресни или замразени боровинки
4 яйца
200г захар
250г кисело мляко
250 г брашно
50г царевично нишесте
2ч.л. (равни) бакпулвер
1//3 ч.л. сода за хляб
щипка сол
настърганата кора на 1/2 лимон
1-2 ванилии
4 с.л. бадеми (на пръчици или люспи)
пудра захар за поръсване


Разбийте с миксер яйцата със захарта поне за 10 минути до получаване на пухкава пяна. Добавете киселото мляко и намалете скоростта на миксера. Разбъркайте добре, прибавете царевичното нишесте и вече без миксер, с помощта на шпатула разбъркайте до пълното усвояване на нишестето. Добавете към брашното бакпулвера, содата и солта, смесете ги добре и ги добавете на части към тестото до получаване на хомогенна смес. Накрая добавете ванилията и лимоновата кора.
Намажете обилно с краве масло и напудрете с брашно форма с ринг от 24 или 26см. (В случая аз ползвах  24см  форма). Изсипете половината от сместа във формата, поръсете с половината от боровинките (може да ги оваляте в малко брашно), добавете останалото тесто и върху него подредете прасковите, нарязани на резени. Между прасковите поръсете останалите боровинки, посипете с бадемите и печете в предварително загрята на 175 -180 градуса фурна около 45-50 мин.  Проверете с клечица за готовност на тестото - ако по нея няма полепнало тесто - сладкишът е готов. Ако печете във форма с 24см в диаметър, сладкишът ще стане по-висок и съответно ще му трябва повече време за изпичане. Ако изберете 26см форма, времето за изпичане ще се съкрати, а освен това ще можете да добавите още плодове върху сладкиша, което ще го направи по-сочен.
Извадете изпечения сладкиш от формата, поръсете обилно с пудра захар и охладете.
Поднесете с топка ванилов сладолед и кафе!


Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Не става ли леко сух или киселото мляко с нишестето компенсират?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Ивета! Плодовете го правят сочен!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет! Със сладко от боровинки би ли се получило

    ОтговорИзтриване
  4. Сладкиша е върховен!Приготвя се лесно и е много вкусен!А за вида му да не говорим, изглежда прекрасно ,много Ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесал, Нели. Резултатът наистина е добър за толкова обикновен сладкиш. Поздрави!

      Изтриване
  5. Струва ми се,че 2 чаени лъжички бакпулвер са много за две чаши захар?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...