вторник, 24 юли 2018 г.

Салата с маринована риба

  Наименованието салата е малко условно, защото това вкусно ястие е засищащо и може да бъде приготвено като лека вечеря в допълнение с препечени филийки и чаша бяло вино (или бира). Ако и вие като мен сте почитатели на рибата във всичките и разновидности на приготвяне, днешната рецепта определено ще ви хареса. Изключително подходяща е в случаите на   неочаквани гости, стига да разполагате с необходимите съставки  в хладилника или килера. Компонентите търпят импровизации, според наличностите, но днес ви представям нашата любима комбинация.


Необходими продукти за 6 порции:

300г или 1 бурканче маринована риба - сафрид, зарган, херинга, "Мезето на капитана" 300г.
1 буркан (540г) или 400г сварен и отцеден стар фасул
1 консерва (340г) сварена царевица
1 малка главичка мариновано цвекло
2 ябълки (кисела и сладка)
6 зелени маслини с чушка
1 глава салатен лилав лук
пресен копър или листа от резене
черен пипер, сол
зехтин и сок от 1/2 лимон

Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. Поръсете ги с малко лимонов сок. Нарежете маринованото цвекло на кубчета, маслините на резенчета, а рибата на малки парченца. Нарежете ситно лилавия лук на резенчета, посолете го и леко го смачкайте с ръце.В по-дълбок съд изсипете сварения боб и царевицата, добавете лука, ябълките, маслините, цвеклото и рибата. Добавете сол и черен пипер на вкус и полейте със струйка зехтин.


За по-наситен вкус, може да добавите и от мазнината, в която е била рибата в бурканчето. Изстискайте лимоновия сок върху продуктите, поръсете със ситно нарязания копър и поднесете. Ако разполагате с време, оставете салатата за поне половин час в хладилника преди сервиране, за да могат различните аромати да се опознаят.  Ако остане от нея, съхранете я в подходящ съд в хладилника - на следващия ден е още по-вкусна. Сипете си чаша студено бяло вино или бира и се наслаждавайте на живота.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...