В последно време оформянето на тесто ме увлича все повече и повече. След козуначните ми упражнения тези дни реших да изпробвам и една друга техника за оформяне на тесто, която преди време видях при Мина, а преди няколко дни едно момиче от бг.мама също напомни за нея. Тестото може да бъде както солено, така и сладко, а резултатът е доста впечатляващ и приятен за окото.
Аз използвах за база любимото ми бирено тесто и реших да го комбинирам с кашкавал и шарена сол.
Необходими продукти за тестото:
Изваждам ги и ги покривам с плътна памучна кърпа, за да се задушат и станат мекички. Може преди това да ги напръскате с малко вода.
Аз използвах за база любимото ми бирено тесто и реших да го комбинирам с кашкавал и шарена сол.
Необходими продукти за тестото:
500 гр. брашно
300 мл. бира - най-добре изветряла
2 3/4 с.л. мед
2 с.л. зехтин
1 1/2 ч.л. сол
1 3/4 суха мая(около 10-12гр)
За намазване:
50гр. меко масло или зехтин
шарена сол за поръсване
ситно настърган кашкавал или сирене
1 разбит белтък
ким, мак, сусам
Тестото замесвам машината за хляб, като бирата трябва да е на стайна температура, а медът да е разтворен в нея.
След първото втасване оформям тестото на фитил, който разделям на четири равни части. Всяка част разделям на четири-пет топчета, като докато работя с първата, останалите покривам под свежо фолио, за да не хванат коричка.
Всяка малка топчица разточвам с ръце до форма на елипса.
Намазвам с масло, нарязвам надлъжно с помощта на нож за пица и поръсвам със шарена сол.
След това ръся ситно настъргания кашкавал(или сирене) и започвам да навивам странично откъм горния десен ъгъл. ( Ако работите с лява ръка по-удобно ще ви е да започнете от горния ляв).
Навивайки, усуквам с лявата ръка откъм горната ненарязана част докато получа набразден фитил.
Завивам го на охлюв и го слагам в тавичка върху хартия за печене. Така процедирам и с всички останали топчета тесто.
Оставям тавата с кашкавалките да втаса на 40 градуса във фурната, докато удвоят обема си. Това отнема около 30 мин. След това намазвам с леко разбит белтък, поръсвам със семена (мак, ким, сусам) и слагам да се пекат на 180 градуса до зачервяване.
Кашкавалките са меки, пухкави, въздушни и ароматни. Изчезват буквално за секунди!
Добър апетит!
Страхотни са кашкавалките, Гуинет! Този начин на усукване го виждам за първи път и съм силно впечатлена! Мислех да замеся козуначено тесто за зайчета и пеперуди, но сега се разколебах.
ОтговорИзтриванеТопла и много усмихната нова седмица! :)
Тони, не се разколебавай, а направи и трите:))
ИзтриванеСтрахотни са! Много ми хареса формата и плънката. Аз не съм такъв майстор като теб, но задължително ще ги пробвам :).
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Диана, пожелавам ти успех - няма да съжаляваш:))
ИзтриванеЕх, че са хубави :)))))
ОтговорИзтриванеНещо ми е убягнало това тесто, но веднага ще се коригирам!
Сърдечни поздрави, Гуинет и слънчева седмица!!!!!
Много си го обичам, Дани, и се съчетава чудесно с кашкавал! Поздрави!
ИзтриванеЛеле, много са красиви! Страхотни!!! Мекички, ароматни и вкусни...Поздрави, слънчева и успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кенди! Хубава седмица и на теб!
ИзтриванеГунет, абсолютно ти вярвам, че изчезват за секунди!Страхотни са!!
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти желая!
Нали, Бети, помислих, че някой може да вземе поста за първоаприлска шега, но не е:)) Хубава седмица!
Изтриванеsuuuuuper
ОтговорИзтриванеThank you, MAZES!:))
ИзтриванеМного любимо оформление благодарение на Мина!
ОтговорИзтриванеОтлично оформени и снимани и при теб,Гуинет!
С бирено тесто още не съм се пробвала,но щом го хвалиш трябва да се опита обезателно!
Хубава нова седмица!
Роси, знам че и ти ги правиш честичко:)) Благодаря ти за похвалата - от теб значи много! Мисля, че ще ти допаднат и с бирено тесто! Успешна и хубава седмица, мила!
ИзтриванеМного са красиви, Гуинет!
ОтговорИзтриванеИ много фотогенични - много ми харесват снимките.
Аз пробвах веднъж да оформя едни кифлички по този начин, но не ми се получи добре. Ще пробвам пак :)
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Ели, много си мила! Благодаря! Упражненията са важни:)), но резултатът си заслужвава! Спорна и слънчева седмица!
Изтриванеoh dear, oh dear!!! oh dear! I need this!!! With ham and cheese...
ОтговорИзтриванеThank you, Jesica! Your comment is so emotional - made me smile:))
ИзтриванеНаслада за всички сетива си поднесла, Неди! Прекрасни са кашкавалките, опитах да грабна една, но не успях, ще ги направя при първа възможност. Прекрасна нова седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеЕви, не си успяла, защото свършиха мигновено:)) Достави си удоволствие с тези пухчета! Спорна и успешна седмица и на теб!
ИзтриванеИ на мен много ми допаднаха тези вкусотии-благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Живка, радвам се, че ти допада! Успех и ... добър апетит:))
ИзтриванеЕееееееееее,страшни са! Просто са уникални!!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеМила, Йоли, усмихваш ме с твоята емоционална поява. Благодаря ти!
ИзтриванеГоляма красота, а за вкуса не се и съмнявам:) Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеТраянка, очаквам да ги видя скоро и при теб! Имаш си и помощник:)) Слънчева седмица и поздрави!
ИзтриванеСтрахотни снимки - толкова са примамливи, че не биха оставили никого равнодушен! Тестото е голяма любов, нали! Точно този начин на оформление не съм пробвала, благодаря, че го сподели и снима стъпка по стъпка, ще се възползвам!
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за успешен утрешен ден!
Да, Мариетка, права си -голяма любов е. Само като си помисля какъв страх изпитвах от тестата с мая преди години, а днес се вдъхновявам! А снимането стъпка по стъпка е голямо мазало - апаратът ми още лепне:)) Благодаря за хубавите думи! Пълноценна и хармонична да е седмицата ти!
ОтговорИзтриванеГуинет, тази плетка ми е много любима! Прави се толкова лесно, а е страшно ефектна! Снимките са много красиви!
ОтговорИзтриванеТака е, Зори!:)) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеГуинет,
ОтговорИзтриването оформянето си е голяма философия и е нещото, което придава вид и желание за хапване у хора като мен. Много са симпатични тези кашкавалки и някой ден се надявам ( съвсем скоро), да посетят и моята кухня;)
Поздрави от мен!
Мъхче, за мен при тестото това е тръпката!:)) Поздрави!
ИзтриванеСтрашно ефектни и апетитни! А снимките са невероятни!
ОтговорИзтриванеПоздрави ♥
Много благодаря, Миленка! Поздрави!
ИзтриванеНаправих кашкавалки по твое оформление:) Страхотни се получиха:)
ОтговорИзтриванеА ти къде се загуби? Появявай се от време на време, че липсваш:)
То и аз се появявам веднъж месечно, ама иначе търся на другите кусури:) Хехе
Коки, на линия съм вече и много ме зарадва:)) Поздрави!
Изтриванеауууу, вкуснотия!!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеНе съм майсторка като Вас, но и моите се получиха много вкусни. Даже едното ми дете каза, че й наподобявали маслените гевреци на бившите салони Кузи. Така, че ще се правят отново. Благодаря за рецептата, пък следващия път може и да успея да им придам по-хубав външен вид.
ОтговорИзтриванеИ аз не бих се нарекла майстор. Радвам се, че ви е било вкусно с тази рецепта. А по-доброто оформление идва с опита. Така че не спирайте да ги правите:)) Поздрави!
ИзтриванеZdravei! Mnogo hubavi izglejdat kashkavalki, no dali testoto moga da go dokaram s mesene na ruka ili shte e prekaleno tejko. Ne sum mnogo dobra v meseneto na testa principno, a mnogo mi se iska da probvam da gi napravq.
ОтговорИзтриванеЗдравей, анонимен. То и аз така започнах - с опит нулев и голям мерак. Моят съвет е - пробвай, когато имаш повечко свободно време и си спокойна. Месенето не трудна работа, но изисква търпение. А тук в тази рецепта със сигурност няма да те затрудни, защото количеството е малко. С течение на времето ще започнеш да усещаш тестото - когато стане меко и спре да лепне - е готово за първо втасване. Дори да не станат първи красавици първия път, ще бъдат вкусни и ще зарадваш семейството си. Успех!
ОтговорИзтриванеHi,
ОтговорИзтриванеvery good idea...
Thank you,kemalpasatatlisi!:))
Изтриванеаз ги меся на ръка и според домашните си стават супер
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Чудесно изглеждат! Интересува ме от тези продукти колко кашкавалки се получават? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, аз съм споменала в рецептата- 4 топчета, всяко от които се разделя на още 4 или пет. Получават се 16 или съответно 20бр.
ОтговорИзтриване