От доста време в главата ми отлежават прилично количество рецепти, които чакат да се избистри визията и презентацията им. Затова днешната постъпи доста нахално спрямо тях и излезе с едни гърди напред. Първо е с най-малък стаж в семейството, а веднага влезе под кожите на всички, особено на кексоунищожаващите чудовища от мъжки род. Второ няма - първото е достатъчно!
Каквото и да казвам за нея, факт е, че за една седмица я правих два пъти, което си е истинско постижение, имайки предвид факта, че рядко повтарям едни и същи рецепти. Така че малката нахалница влиза веднага в графа "любими" и се надявам да стане любима и на вашите семейства.
Интересното на тази рецепта е, че пълнежът се пече заедно с тестото, а не се поставя в кексчето чрез издълбаване след изпичане.
Необходими продукти:
За тестото:
2 едри яйца
1 к.ч. олио или 8 с.л. меко масло
1 ч.ч. захар
1ч.ч. заквасена сметана - 180-200гр.
2 капки ванилия
1 3/4 ч.ч брашно
1/2 ч.ч. какао
10гр. бакпулвер
2-3 с.л. прясно мляко
За пълнежа:
2/3 ч.ч фъстъчено масло - 180 гр.
50гр. меко масло
1/2 ч.ч пудра захар
1-2 капки ванилия
Уточнение:
Погледнете добре състава на закупеното от вас фъстъчено масло. Понякога то съдържа захар и рецептата е пригодена именно за такова. Аз използвах фъстъчено масло на "Пами". Ако избраното от вас фъстъчено масло не съдържа захар, добавете още пудра захар според вашия вкус.
За декориращия крем:
300гр. маскарпоне
2 капки ванилия
3 с.л. пудра захар
2-3 с.л. от сместа на пълнежа
Начин на приготвяне:
Пригответе пълнежа като смесите добре всички съставка. Поставете сместа за 10 минути във фризера и после с намаслени ръце оформете 18 топчета с големина малко по-голяма от едър лешник. Сложете ги отново за 10 мин. във фризера.
Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, сметаната и накрая ванилията. Отделно пресейте и смесете добре сухите съставки. Добавете течната към сухата смес и разбъркайте добре.
Пригответе формите за мъфини и поставете хартиените капсулки. На дъното на всяка от тях сипете по 1 с.л. от кексовата смес. Извадете топчетата от фризера и заредете 12бр. Останалите приберете във фризера до следващото зареждане. Покрийте с още 1 с.л. топчетата и печете в предварително загрята на 175 градуса с обдухване фурна около 18 мин.
Извадете и оставете да се охладят. През това време подгответе втората партида. Изпечете и нея.
Пригответе крема за шприцоване като смесите маскарпонето и пудрата захар, а след това внимателно добавите фъстъчената смес, която трябва да е на стайна температура.
Овкусете с ванилията и украсете изстиналите кексчета.
От това количество при мен излязоха 18 стандартни мъфина като изпекох и 16 мини кексчета с размер на шоколадов бонбон, които използвах за декорация като тази по-долу.
Ако имате малки помощници, включете ги в декорацията - изключително забавно е.
Насладете се на това малко фъстъчено-какаово бижу с чаша кафе.
Адаптирано оттук
Каквото и да казвам за нея, факт е, че за една седмица я правих два пъти, което си е истинско постижение, имайки предвид факта, че рядко повтарям едни и същи рецепти. Така че малката нахалница влиза веднага в графа "любими" и се надявам да стане любима и на вашите семейства.
Интересното на тази рецепта е, че пълнежът се пече заедно с тестото, а не се поставя в кексчето чрез издълбаване след изпичане.
Необходими продукти:
За тестото:
2 едри яйца
1 к.ч. олио или 8 с.л. меко масло
1 ч.ч. захар
1ч.ч. заквасена сметана - 180-200гр.
2 капки ванилия
1 3/4 ч.ч брашно
1/2 ч.ч. какао
10гр. бакпулвер
2-3 с.л. прясно мляко
За пълнежа:
2/3 ч.ч фъстъчено масло - 180 гр.
50гр. меко масло
1/2 ч.ч пудра захар
1-2 капки ванилия
Уточнение:
Погледнете добре състава на закупеното от вас фъстъчено масло. Понякога то съдържа захар и рецептата е пригодена именно за такова. Аз използвах фъстъчено масло на "Пами". Ако избраното от вас фъстъчено масло не съдържа захар, добавете още пудра захар според вашия вкус.
За декориращия крем:
300гр. маскарпоне
2 капки ванилия
3 с.л. пудра захар
2-3 с.л. от сместа на пълнежа
Пригответе пълнежа като смесите добре всички съставка. Поставете сместа за 10 минути във фризера и после с намаслени ръце оформете 18 топчета с големина малко по-голяма от едър лешник. Сложете ги отново за 10 мин. във фризера.
Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, сметаната и накрая ванилията. Отделно пресейте и смесете добре сухите съставки. Добавете течната към сухата смес и разбъркайте добре.
Пригответе формите за мъфини и поставете хартиените капсулки. На дъното на всяка от тях сипете по 1 с.л. от кексовата смес. Извадете топчетата от фризера и заредете 12бр. Останалите приберете във фризера до следващото зареждане. Покрийте с още 1 с.л. топчетата и печете в предварително загрята на 175 градуса с обдухване фурна около 18 мин.
Извадете и оставете да се охладят. През това време подгответе втората партида. Изпечете и нея.
Пригответе крема за шприцоване като смесите маскарпонето и пудрата захар, а след това внимателно добавите фъстъчената смес, която трябва да е на стайна температура.
Овкусете с ванилията и украсете изстиналите кексчета.
От това количество при мен излязоха 18 стандартни мъфина като изпекох и 16 мини кексчета с размер на шоколадов бонбон, които използвах за декорация като тази по-долу.
Ако имате малки помощници, включете ги в декорацията - изключително забавно е.
Насладете се на това малко фъстъчено-какаово бижу с чаша кафе.
Адаптирано оттук
Уау !
ОтговорИзтриванеРазкошни са , Гуинет ! Сигурна съм и мноооого вкусни .
С тези прекрасни снимки върху дървата , ми напълни душата !
Сърдечни поздрави от мен :-)
Тези сладурчета съм сигурна, че и при мен ще изместят "чакащите на опашка" :)
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки, Гуинет!
Сърдечни поздрави и честита сряда!
Гуинет, разкошни мъфини си приготвила, много са фотогинични - страхотно снимки!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Гуинет много красиво си снимала тези вкусни мъфини! Чудни са:)
ОтговорИзтриванеХубава вечер :)
Гуинет, прелест!
ОтговорИзтриванеСлед всичко казано тази рецепта няма как да не мине по-напред в списъка на чакащите;)
Хубава вечер!
Обожавам всякакви десерти с фъстъчено масло, а кексчетата са ми любими :) Прекрасна е първата снимка, много ми харесва стайлинга!
ОтговорИзтриванеГуинет, прекрасна рецепта, изумително хубави снимки, браво за добрата работа по този проект. С радост ще се възползвам от идеята ти, благодаря!
ОтговорИзтриванеРазкошни са мъфините! А снимките са страхотни!!! Много ми хареса идеята с малките мъфини:)
ОтговорИзтриванеГуинет, страхотни са тия кексчета!А презентацията им е много оригинална!
ОтговорИзтриванеХубав слънчев ден!
Красота
ОтговорИзтриванемного са съблазнителни кексчетата ,а снимките ти невероятни
имам чувство че ще се пресегна и ще си взема
поздравления
хубав следобед и прекрасна вечер
Мили момичета, благодаря ви много! Кексчетата наистина са много вкусни, но най ме радва това, че оценявате снимките, за които се подготвих специално и ми отнеха доста време:)) Хубав и успешен петък на всички!
ОтговорИзтриванеПоздравления за стилната презентация и вкусната рецепта, изглеждат изкусително привличащи!
ОтговорИзтриванеПрекрасни кексчета Гуинет, личи си по снимките че са голяма вкусотия!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Маги :)
Гуинет, страхотни кексчета! Много идейни и красиви, а и с пълнеж и крем отгоре няма как да не се превърнат в любими на всички, не само на лакомниците от мъжки пол.
ОтговорИзтриванеМного очарователни снимки и аксесоари, поздравления за избора им!
Хубави почивни дни ти желая!
Прекрасни! Неверооятно поднесени!
ОтговорИзтриванеМного красиво!Наслада за окото!Отделеното време е дало впечатляващ резултат,Нели!С фъстъченото масло още не се познаваме,незнайно защо все си мисля,че няма да ми хареса,но след толкова похвала ще го опитам.
ОтговорИзтриванеПрекрасна неделя пожелавам!
Гуинет, намирам предложението ти за страхотно! Прекрасни кексчета са станали! И снимките ти са чудесни! Много стилно си ги поднесла!
ОтговорИзтриванеЧестити празници! Желая ти много цветно настроение и щастливи почивни дни! Прегръдки!
Гуинет, прекрасни кексчета!!!Представям си колко са вкусни:).
ОтговорИзтриванеПрекрасна нова седмица ти желая!
Гуинет, прелестни са! Разпечатах си рецептата и ще приготвя кексчетата :)
ОтговорИзтриванеИзглеждат прекрасно кексчетата! Вярвам са двойно по-вкусни! Успех на блога!
ОтговорИзтриванеНевероятни снимки, разкошни къпкейкчета! Просто ни завладяваш! Поздрави!
ОтговорИзтриване