четвъртък, 6 юни 2019 г.

Бързи питки със сирене и бакпулвер

Днес споделям една много лесна, вкусна и бърза рецепта. Подходяща е за хората, които избягват маята. Може да се приготви и в по-здравословен вариант с типово брашно. Плънката е скрита под мека коричка, готовите питки са лъскави, красиви, пухкави и много мекички. Хубави са дори и студени. 


Необходими продукти:

За тестото:

380-400г брашно
1 бакпулвер (10г)
100мл олио
280г кисело мляко
1/2 ч.л. сол

За плънката:

200г сирене
1 яйце
30г масло

За намазване:

1 малко яйце
1ч.л. олио
1ч.л. кисело мляко
сусам за поръсване


Начин на приготвяне:

За тази рецепта няма да ви е нужен миксер - всичко се забърква с вилица. Пресейте в по-дълбока купа брашното заедно с бакпулвера и солта и отделете 1ч.ч. от тази смес. Нея ще добавяте на части към края на замесване на тестото. Разбийте до еднородна маса киселото мляко и олиото и го добавете на части към брашното в купата като разбърквате енергично с вилица. Сега, пак на части, добавете и останалото брашно докато замесите меко, еластично, леко лепнещо тесто. Не го месете дълго - само докато оформите върху подходяща повърхност плътна топка. Оставете го да си почива.
През това време намачкайте сиренето и го разбъркайте добре с яйцето. Пригответе си тава и я покрийте с хартия за печене. Включете фурната на 180 градуса. Разбийте добре продуктите за намазване и си пригответе мека силиконова четчица.
Разделете готовото тесто на 10 топчета. От всяко топче с пръсти върху леко набрашнена повърхност оформете плоски питки с диаметър 12-13см. В средата на всяка питка сложете малко парченце масло, пълна чаена лъжичка с връх от плънката и  прищипете краищата докато обгърнете добре цялата плънка. Подредете готовите питки с "шева"  надолу на разстояние в тавата върху хартията за печене. Намажете обилно всяка топка с приготвената смес с помощта на силиконовата четка и поръсете със сусам. 
Изпечете питките в добре загрятата фурна за около 25 мин докато добият хубав лъскав златист тен. Извадете ги от фурната и ги охладете върху решетка. Няма нужда да ги покривате с кърпа - те ще останат мекички.



Добър апетит.

Благодаря на Мария Симова за чудесната рецепта, на която попаднах в кулинарните форуми във Фейсбук.

10 коментара:

  1. Наистина изглеждат чудесно, а снимките са толкова красиви. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, лесни, вкусни и фотогенични се оказаха :)

      Изтриване
  2. Станаха уникално вкусни! Момчетата вкъщи им дадоха най-висока оценка :) Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е било вкусно, Цвети! Весели празници!

      Изтриване
  3. Благодаря за сполучливата рецепта! Но, в описа на продуктите за тестото липсва солта! Чудесно хрумване за кис. мляко в сместа за намазване-наистина останаха мекички... Ще правя още една доза... свършиха за нула време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Радвам се, че са ви харесали! Коригирах солта. :)

      Изтриване
  4. Благодаря за рецептата! Ще правя втора доза... Тези свършиха за нула време... В описанието на продуктите за тестото липсва солта! Чудесно хрумване за кис. мляко в сместа за намазване-наистина останаха мекички и пухкави!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина много сполучлива рецепта! Яна

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за чудесната рецепта, на която попаднах случайно 😊. Питките станаха толкова мекички, а вкусът им е разкош😊.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...