Днес ви представям един нежен десерт, който ще направи завършека на всяко едно хранене определено по-вкусен и свеж. В сезона на ягодите сме - затова и те са избраният от мен плод, но можете да ги заместите с малини, череши, вишни или касис.
Необходими продукти:
За бялата смес:
1 консерва /400мл/ кокосово мляко
1 консерва /397г/ /307мл/ подсладено кондензирано мляко
100мл вода
15г желатин
1 ванилия
За ягодовата смес:
20-30 бр ягоди /за соса/
200мл вода
5с.л. захар
5-6 г желатин
50мл вода
около 50бр. пресни средни ягоди
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте всички ягоди, необходими за рецептата. Започнете с ягодовата смес за желиране. Накиснете 5г желатин в 50мл студена вода. В подходящ съд сложете почистените и нарязани на парченца ягоди за соса и ги посипете със захарта. Варете до омекване като отстраните пяната. Добавете водата, ванилията и варете още малко. Прецедете готовата течност през ситна цедка, за да отстраните семките и власинките от ягодите. В горещата прецедена течност изсипете набъбналия желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне. Желатинът ще се разтвори в топлата течност, не е необходимо да го втечнявате на водна баня.
В подходяща форма с вместимост около 1л. подредете пресните ягоди и внимателно с лъжица излейте върху тях поохладената желатинова ягодова смес. Покрийте съда с фолио и приберете във фризера за около 20 мин докато сместа стегне. Ако използвате силиконова форма, я поставете върху стабилна равна повърхност и тогава я сложете във фризера, за да не се наклони - някои силиконови форми са много меки.
През това време пригответе млечната смес. Разтворете 15г желатин в 100мл студена вода до набъбване. В подходящ съд, най-добре с дебело дъно изсипете кокосовото мляко, добавете към него кондензираното мляко и разбърквайте до хомогенна смес. Затоплете добре сместа, но не я оставяйте да завира. Дръпнете от котлона и към нея прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте много добре до пълното му разтваряне. Прецедете течността, за да сте сигурни, че няма останали бучици. Охладете леко. Извадете формата от хладилника и върху желиралата ягодова смес изсипете внимателно с помощта на лъжица 1/3 от бялата смес. Бялата смес не трябва да е гореща, за да не втечни вече желиралата ягодова смес. Приберете отново за около 10-15 и процедирайте така, докато изсипете цялата бяла смес във формата. Покрийте отново с фолио или капак и приберете във фризера за 15 мин, а след това преместете в хладилник за около 1-2ч преди сервиране. Работата по този начин с поставяне във фризер скъсява времето на желиране и пести време.
Преди поднасяне, потопете формата за няколко секунди в гореща вода и обърнете върху голяма десертна чиния. Може да приготвите десерта като го разлеете в индивидуални формички като размените или редувате смесите.
Зарадвайте семейството си с този нежен и вкусен летен десерт.
Моите забележки:
Вместо да приготвяте ягодов сироп от пресни ягоди, може да използвате същото количество прецеден сок от компот от ягоди, като го загреете преди да сложите желатина в него.
Необходими продукти:
За бялата смес:
1 консерва /400мл/ кокосово мляко
1 консерва /397г/ /307мл/ подсладено кондензирано мляко
100мл вода
15г желатин
1 ванилия
За ягодовата смес:
20-30 бр ягоди /за соса/
200мл вода
5с.л. захар
5-6 г желатин
50мл вода
около 50бр. пресни средни ягоди
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте всички ягоди, необходими за рецептата. Започнете с ягодовата смес за желиране. Накиснете 5г желатин в 50мл студена вода. В подходящ съд сложете почистените и нарязани на парченца ягоди за соса и ги посипете със захарта. Варете до омекване като отстраните пяната. Добавете водата, ванилията и варете още малко. Прецедете готовата течност през ситна цедка, за да отстраните семките и власинките от ягодите. В горещата прецедена течност изсипете набъбналия желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне. Желатинът ще се разтвори в топлата течност, не е необходимо да го втечнявате на водна баня.
В подходяща форма с вместимост около 1л. подредете пресните ягоди и внимателно с лъжица излейте върху тях поохладената желатинова ягодова смес. Покрийте съда с фолио и приберете във фризера за около 20 мин докато сместа стегне. Ако използвате силиконова форма, я поставете върху стабилна равна повърхност и тогава я сложете във фризера, за да не се наклони - някои силиконови форми са много меки.
През това време пригответе млечната смес. Разтворете 15г желатин в 100мл студена вода до набъбване. В подходящ съд, най-добре с дебело дъно изсипете кокосовото мляко, добавете към него кондензираното мляко и разбърквайте до хомогенна смес. Затоплете добре сместа, но не я оставяйте да завира. Дръпнете от котлона и към нея прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте много добре до пълното му разтваряне. Прецедете течността, за да сте сигурни, че няма останали бучици. Охладете леко. Извадете формата от хладилника и върху желиралата ягодова смес изсипете внимателно с помощта на лъжица 1/3 от бялата смес. Бялата смес не трябва да е гореща, за да не втечни вече желиралата ягодова смес. Приберете отново за около 10-15 и процедирайте така, докато изсипете цялата бяла смес във формата. Покрийте отново с фолио или капак и приберете във фризера за 15 мин, а след това преместете в хладилник за около 1-2ч преди сервиране. Работата по този начин с поставяне във фризер скъсява времето на желиране и пести време.
Преди поднасяне, потопете формата за няколко секунди в гореща вода и обърнете върху голяма десертна чиния. Може да приготвите десерта като го разлеете в индивидуални формички като размените или редувате смесите.
Зарадвайте семейството си с този нежен и вкусен летен десерт.
Моите забележки:
Вместо да приготвяте ягодов сироп от пресни ягоди, може да използвате същото количество прецеден сок от компот от ягоди, като го загреете преди да сложите желатина в него.
Толкова е изящна тази Пана кота, че направо ти се разсърдих, че си я разрязала! Но пък разреза е неустоим. Така, че срещу едно парченце ти прощавам:). Прекрасна си! Поздрави!
ОтговорИзтриване