сряда, 18 март 2015 г.

Печени бухтички

Тези бухти са поредният ми опит да подложа на тест любимото ми тесто за пиде.
 И в сладкия си и в соления си вариант това тесто дава всичко от себе си.
 Просто е много добро!
Тъй като количеството на тестото в рецептата за пиде е доста голямо, аз обикновено го разделям на две - едната част  приготвям веднага, а другата поставям в намаслен найлонов плик в хладилника и му обръщам внимание на следващия ден.
Днешните бухтички са приготвени точно от това престоялото в хладни мисли тесто.
Уверявам ви, че са много  вкусни, лесни и свършват за минути.


Необходими продукти:

За тестото (за цяла доза):

2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2  ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол
1 ванилия
мармалад по избор - от сини сливи или ябълки е чудесен избор
50г  стопено масло
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Започвам с едно уточнение. След омесване на тестото може да пропуснете първото втасване, т.е. направо да оформяте бухтичките върху хартията за печене и да втасат само веднъж във фурната. Това ще ви спести време, особено, ако ги приготвяте за закуска, а около вас мрънкат разни гладни същества.

В публикацията за пиде съм обяснила как точно се замесва тестото, затова сега ще се спра на самото оформяне.
Та пригответе до вас охладеното стопено масло, намаслете обилно ръцете си с него и от готовото тесто откъснете малки топчета с големина на едър орех.
Всяко топче разстелете с пръсти като мекиче и в средата му сложете по една чаена лъжичка мармалад. Не ги изтънявайте много, за да не се накъсат при втасването.
Защипете краищата на всяко мекиче като вързопче отгоре и оформете с пръсти като топче.  Подредете ги на голямо разстояние едно от друго със защипаната част надолу върху предварително застлана с хартия за печене тавичка.
Готовите бухтички намажете отново със стопено масло с помощта на четчица и сложете във фурната на 40 градуса да втасат за около 25 -30 минути или до удвояване на обема.
Намажете ги отново със стопено масло и ги изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване около 10-15 мин. Преди изпичане може леко да ги поръсите с кристална захар.
Извадете ги, намажете отново със стопено масло и покрийте с плътна чиста кърпа за около 8-10 мин., за да станат меки и пухкави.
Преди поднасяне ги поръсете с пудра захар.



Добър апетит!

Препоръки: От същото тесто може да направите кифлички - със солен или сладък пълнеж, като тези, показани по-долу. 



Някои от тях са оформени по идея на Люси и са много ефектни.
 Подходящ пълнеж за сладкия вариант е сладко от сини сливи. Тъй като самото тесто не е сладко (като козуначеното например) намажете преди изпичане кифличките с белтък и поръсете с кристална захар или бадеми. Поръсете  вече изпечените  кифлички щедро с пудра захар.

34 коментара:

  1. Прекрасни бухтички! Идеални за закуска в почивните дни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Какие замечательные печеньки! Красиво смотрится!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е и моето любимо тесто!
    Тези дни си правих питки за сандвичи.
    Явно, че ще правя и бухтички!
    Прегръдки, Нелка!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са! Дано не мрънкат много, докато ги направя:)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни са... идеята, изпълнението, снимките.
    Благодаря, поздрави за теб и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Диана!Слъчева и усмихната седмица ти пожелавам!Поздрави!

      Изтриване
  6. Три пъти"за"!!!!!Чудесни са,Нели!

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусноо, ще трябва да го опитам това вълшебно тесто!!! Определено мога да усетя, колко са пухкави и виждам, колко бързо изчезват от чинийката :)
    Сърдечен поздрав, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Препоръчвам ти го, Таничка! Няма да те разочарова - става и за солени и за сладки печива! От мен прегръдка!

      Изтриване
  8. Очите ми оставана в тях. Прекрасни са, а снимките подсилват желанието ми да ги опитам. Прегръдка, Неди! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ени! Ти си едно от моите вдъхновения във фотографията, но имам много още са уча! :)

      Изтриване
  9. Поредната чудесна идея с това вкусно тесто, прекрасни бухтички, Нели! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Гери! И се приготвя много лесно при това! Поздрав!

      Изтриване
  10. Поредната чудесна идея с това вкусно тесто, прекрасни бухтички, Нели! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Не съм правила пиде, но като гледам и двете рецепти с това тесто ще пробвам в най-скоро време!
    Както винаги - предизвикателни снимки!
    Спокойна вечер, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Опитай го, могат да ти дойдат и други идеи с него!Спокойна седмица!

      Изтриване
  12. Нели, и пидето, и бухтичките са "един път"!
    Ще се възползвам !

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесни,пухкавки бухтички!Идеални за закуска,а най-ми харесва това,че не са пържени.Ще ги пробвам.Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не правя пържени сладкиши! Това е едно от предимствата та тади рецепта! Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте, казвам се Анна, много ви благодаря за чудесната рецепта. За пръв път правя такова тесто, но не и за последен, много е вкусно даже мисля утре от него да си направя младенци. Само за едно не мога да се съглася с Вас:половината от тестото изобщо не се оказа достатъчно, направих бухти от цялото и трима човека начело с ненаситен пубертет вечеряхме (една трета направих с пълнеж от кашкавал и шунка ). Приятна вечер и още веднъж благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анна! Добре дошла сте в моето местенце. Много ме радват подобни обратни връзки, те дават смисъл та този блог. Права сте за количеството. Синът ми е спортист, все още в тийнейджърска възраст. Когато си е вкъщи и у дома не стигат :) Радвам се , че ви е било вкусно ! Поздрави!

      Изтриване
  15. Нелка, да докладвам, че станаха чудесни!
    Цялата доза :)
    Със сирене и сладко от сливи с орех!
    Любимото ми тесто!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, с такъв пълнеж са ми любими! И ти си ми любима :)!

      Изтриване
  16. Дани, ти си майсгор на тестото! Да ви е сладко още много пъти! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  17. Записвам си ги, много ми допадат!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...