Тези бухти са поредният ми опит да подложа на тест любимото ми тесто за пиде.
И в сладкия си и в соления си вариант това тесто дава всичко от себе си.
Просто е много добро!
Тъй като количеството на тестото в рецептата за пиде е доста голямо, аз обикновено го разделям на две - едната част приготвям веднага, а другата поставям в намаслен найлонов плик в хладилника и му обръщам внимание на следващия ден.
Днешните бухтички са приготвени точно от това престоялото в хладни мисли тесто.
Уверявам ви, че са много вкусни, лесни и свършват за минути.
Необходими продукти:
За тестото (за цяла доза):
2 яйца на стайна температура
50г стопено масло
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Започвам с едно уточнение. След омесване на тестото може да пропуснете първото втасване, т.е. направо да оформяте бухтичките върху хартията за печене и да втасат само веднъж във фурната. Това ще ви спести време, особено, ако ги приготвяте за закуска, а около вас мрънкат разни гладни същества.
В публикацията за пиде съм обяснила как точно се замесва тестото, затова сега ще се спра на самото оформяне.
Та пригответе до вас охладеното стопено масло, намаслете обилно ръцете си с него и от готовото тесто откъснете малки топчета с големина на едър орех.
Всяко топче разстелете с пръсти като мекиче и в средата му сложете по една чаена лъжичка мармалад. Не ги изтънявайте много, за да не се накъсат при втасването.
Защипете краищата на всяко мекиче като вързопче отгоре и оформете с пръсти като топче. Подредете ги на голямо разстояние едно от друго със защипаната част надолу върху предварително застлана с хартия за печене тавичка.
Готовите бухтички намажете отново със стопено масло с помощта на четчица и сложете във фурната на 40 градуса да втасат за около 25 -30 минути или до удвояване на обема.
Намажете ги отново със стопено масло и ги изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване около 10-15 мин. Преди изпичане може леко да ги поръсите с кристална захар.
Извадете ги, намажете отново със стопено масло и покрийте с плътна чиста кърпа за около 8-10 мин., за да станат меки и пухкави.
Преди поднасяне ги поръсете с пудра захар.
Добър апетит!
Препоръки: От същото тесто може да направите кифлички - със солен или сладък пълнеж, като тези, показани по-долу.
Някои от тях са оформени по идея на Люси и са много ефектни.
Подходящ пълнеж за сладкия вариант е сладко от сини сливи. Тъй като самото тесто не е сладко (като козуначеното например) намажете преди изпичане кифличките с белтък и поръсете с кристална захар или бадеми. Поръсете вече изпечените кифлички щедро с пудра захар.
И в сладкия си и в соления си вариант това тесто дава всичко от себе си.
Просто е много добро!
Тъй като количеството на тестото в рецептата за пиде е доста голямо, аз обикновено го разделям на две - едната част приготвям веднага, а другата поставям в намаслен найлонов плик в хладилника и му обръщам внимание на следващия ден.
Днешните бухтички са приготвени точно от това престоялото в хладни мисли тесто.
Уверявам ви, че са много вкусни, лесни и свършват за минути.
Необходими продукти:
За тестото (за цяла доза):
2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол
1 ванилия
мармалад по избор - от сини сливи или ябълки е чудесен избор50г стопено масло
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Започвам с едно уточнение. След омесване на тестото може да пропуснете първото втасване, т.е. направо да оформяте бухтичките върху хартията за печене и да втасат само веднъж във фурната. Това ще ви спести време, особено, ако ги приготвяте за закуска, а около вас мрънкат разни гладни същества.
В публикацията за пиде съм обяснила как точно се замесва тестото, затова сега ще се спра на самото оформяне.
Та пригответе до вас охладеното стопено масло, намаслете обилно ръцете си с него и от готовото тесто откъснете малки топчета с големина на едър орех.
Всяко топче разстелете с пръсти като мекиче и в средата му сложете по една чаена лъжичка мармалад. Не ги изтънявайте много, за да не се накъсат при втасването.
Защипете краищата на всяко мекиче като вързопче отгоре и оформете с пръсти като топче. Подредете ги на голямо разстояние едно от друго със защипаната част надолу върху предварително застлана с хартия за печене тавичка.
Готовите бухтички намажете отново със стопено масло с помощта на четчица и сложете във фурната на 40 градуса да втасат за около 25 -30 минути или до удвояване на обема.
Намажете ги отново със стопено масло и ги изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване около 10-15 мин. Преди изпичане може леко да ги поръсите с кристална захар.
Извадете ги, намажете отново със стопено масло и покрийте с плътна чиста кърпа за около 8-10 мин., за да станат меки и пухкави.
Преди поднасяне ги поръсете с пудра захар.
Добър апетит!
Препоръки: От същото тесто може да направите кифлички - със солен или сладък пълнеж, като тези, показани по-долу.
Някои от тях са оформени по идея на Люси и са много ефектни.
Подходящ пълнеж за сладкия вариант е сладко от сини сливи. Тъй като самото тесто не е сладко (като козуначеното например) намажете преди изпичане кифличките с белтък и поръсете с кристална захар или бадеми. Поръсете вече изпечените кифлички щедро с пудра захар.
Вкусно! Гласувам ''за''!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Жани!
ИзтриванеПрекрасни бухтички! Идеални за закуска в почивните дни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Така си е, Хриси! :)
ИзтриванеКакие замечательные печеньки! Красиво смотрится!
ОтговорИзтриванеСпосибо, Iden! :)
ИзтриванеТова е и моето любимо тесто!
ОтговорИзтриванеТези дни си правих питки за сандвичи.
Явно, че ще правя и бухтички!
Прегръдки, Нелка!
Явно е, Дани! Прегръдка!
ИзтриванеСтрахотни са! Дано не мрънкат много, докато ги направя:)
ОтговорИзтриванеДано! После пък мъркат от удоволствие! :)
ИзтриванеПрекрасни са... идеята, изпълнението, снимките.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, поздрави за теб и усмихнат ден!
Благодаря за хубавите думи, Диана!Слъчева и усмихната седмица ти пожелавам!Поздрави!
ИзтриванеТри пъти"за"!!!!!Чудесни са,Нели!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка! :)
ИзтриванеВкусноо, ще трябва да го опитам това вълшебно тесто!!! Определено мога да усетя, колко са пухкави и виждам, колко бързо изчезват от чинийката :)
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав, Нели!
Препоръчвам ти го, Таничка! Няма да те разочарова - става и за солени и за сладки печива! От мен прегръдка!
ИзтриванеОчите ми оставана в тях. Прекрасни са, а снимките подсилват желанието ми да ги опитам. Прегръдка, Неди! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ени! Ти си едно от моите вдъхновения във фотографията, но имам много още са уча! :)
ИзтриванеПоредната чудесна идея с това вкусно тесто, прекрасни бухтички, Нели! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да, Гери! И се приготвя много лесно при това! Поздрав!
ИзтриванеПоредната чудесна идея с това вкусно тесто, прекрасни бухтички, Нели! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Не съм правила пиде, но като гледам и двете рецепти с това тесто ще пробвам в най-скоро време!
ОтговорИзтриванеКакто винаги - предизвикателни снимки!
Спокойна вечер, Нели!
Благодаря, Инче! Опитай го, могат да ти дойдат и други идеи с него!Спокойна седмица!
ИзтриванеНели, и пидето, и бухтичките са "един път"!
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам !
Давай смело, Веси! :)
ИзтриванеЧудесни,пухкавки бухтички!Идеални за закуска,а най-ми харесва това,че не са пържени.Ще ги пробвам.Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеИ аз не правя пържени сладкиши! Това е едно от предимствата та тади рецепта! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, казвам се Анна, много ви благодаря за чудесната рецепта. За пръв път правя такова тесто, но не и за последен, много е вкусно даже мисля утре от него да си направя младенци. Само за едно не мога да се съглася с Вас:половината от тестото изобщо не се оказа достатъчно, направих бухти от цялото и трима човека начело с ненаситен пубертет вечеряхме (една трета направих с пълнеж от кашкавал и шунка ). Приятна вечер и още веднъж благодаря!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анна! Добре дошла сте в моето местенце. Много ме радват подобни обратни връзки, те дават смисъл та този блог. Права сте за количеството. Синът ми е спортист, все още в тийнейджърска възраст. Когато си е вкъщи и у дома не стигат :) Радвам се , че ви е било вкусно ! Поздрави!
ИзтриванеНелка, да докладвам, че станаха чудесни!
ОтговорИзтриванеЦялата доза :)
Със сирене и сладко от сливи с орех!
Любимото ми тесто!
О, с такъв пълнеж са ми любими! И ти си ми любима :)!
ИзтриванеДани, ти си майсгор на тестото! Да ви е сладко още много пъти! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЗаписвам си ги, много ми допадат!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ви харесат, Лучия! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотна рецепта и наистина много вкусни бухти. Определено тази сутрин всички вкъщи са доволни 😊. Благодаря!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че споделихте! Още много вкусни закуски ви желая!
ИзтриванеМного съм доволна от рецептата.
ОтговорИзтриване