сряда, 18 март 2015 г.

Печени бухтички

Тези бухти са поредният ми опит да подложа на тест любимото ми тесто за пиде.
 И в сладкия си и в соления си вариант това тесто дава всичко от себе си.
 Просто е много добро!
Тъй като количеството на тестото в рецептата за пиде е доста голямо, аз обикновено го разделям на две - едната част  приготвям веднага, а другата поставям в намаслен найлонов плик в хладилника и му обръщам внимание на следващия ден.
Днешните бухтички са приготвени точно от това престоялото в хладни мисли тесто.
Уверявам ви, че са много  вкусни, лесни и свършват за минути.


Необходими продукти:

За тестото (за цяла доза):

2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2  ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол
1 ванилия
мармалад по избор - от сини сливи или ябълки е чудесен избор
50г  стопено масло
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Започвам с едно уточнение. След омесване на тестото може да пропуснете първото втасване, т.е. направо да оформяте бухтичките върху хартията за печене и да втасат само веднъж във фурната. Това ще ви спести време, особено, ако ги приготвяте за закуска, а около вас мрънкат разни гладни същества.

В публикацията за пиде съм обяснила как точно се замесва тестото, затова сега ще се спра на самото оформяне.
Та пригответе до вас охладеното стопено масло, намаслете обилно ръцете си с него и от готовото тесто откъснете малки топчета с големина на едър орех.
Всяко топче разстелете с пръсти като мекиче и в средата му сложете по една чаена лъжичка мармалад. Не ги изтънявайте много, за да не се накъсат при втасването.
Защипете краищата на всяко мекиче като вързопче отгоре и оформете с пръсти като топче.  Подредете ги на голямо разстояние едно от друго със защипаната част надолу върху предварително застлана с хартия за печене тавичка.
Готовите бухтички намажете отново със стопено масло с помощта на четчица и сложете във фурната на 40 градуса да втасат за около 25 -30 минути или до удвояване на обема.
Намажете ги отново със стопено масло и ги изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване около 10-15 мин. Преди изпичане може леко да ги поръсите с кристална захар.
Извадете ги, намажете отново със стопено масло и покрийте с плътна чиста кърпа за около 8-10 мин., за да станат меки и пухкави.
Преди поднасяне ги поръсете с пудра захар.



Добър апетит!

Препоръки: От същото тесто може да направите кифлички - със солен или сладък пълнеж, като тези, показани по-долу. 



Някои от тях са оформени по идея на Люси и са много ефектни.
 Подходящ пълнеж за сладкия вариант е сладко от сини сливи. Тъй като самото тесто не е сладко (като козуначеното например) намажете преди изпичане кифличките с белтък и поръсете с кристална захар или бадеми. Поръсете  вече изпечените  кифлички щедро с пудра захар.

34 коментара:

  1. Прекрасни бухтички! Идеални за закуска в почивните дни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Какие замечательные печеньки! Красиво смотрится!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е и моето любимо тесто!
    Тези дни си правих питки за сандвичи.
    Явно, че ще правя и бухтички!
    Прегръдки, Нелка!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са! Дано не мрънкат много, докато ги направя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано! После пък мъркат от удоволствие! :)

      Изтриване
  5. Прекрасни са... идеята, изпълнението, снимките.
    Благодаря, поздрави за теб и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Диана!Слъчева и усмихната седмица ти пожелавам!Поздрави!

      Изтриване
  6. Три пъти"за"!!!!!Чудесни са,Нели!

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусноо, ще трябва да го опитам това вълшебно тесто!!! Определено мога да усетя, колко са пухкави и виждам, колко бързо изчезват от чинийката :)
    Сърдечен поздрав, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Препоръчвам ти го, Таничка! Няма да те разочарова - става и за солени и за сладки печива! От мен прегръдка!

      Изтриване
  8. Очите ми оставана в тях. Прекрасни са, а снимките подсилват желанието ми да ги опитам. Прегръдка, Неди! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ени! Ти си едно от моите вдъхновения във фотографията, но имам много още са уча! :)

      Изтриване
  9. Поредната чудесна идея с това вкусно тесто, прекрасни бухтички, Нели! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Гери! И се приготвя много лесно при това! Поздрав!

      Изтриване
  10. Поредната чудесна идея с това вкусно тесто, прекрасни бухтички, Нели! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Не съм правила пиде, но като гледам и двете рецепти с това тесто ще пробвам в най-скоро време!
    Както винаги - предизвикателни снимки!
    Спокойна вечер, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Опитай го, могат да ти дойдат и други идеи с него!Спокойна седмица!

      Изтриване
  12. Нели, и пидето, и бухтичките са "един път"!
    Ще се възползвам !

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесни,пухкавки бухтички!Идеални за закуска,а най-ми харесва това,че не са пържени.Ще ги пробвам.Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не правя пържени сладкиши! Това е едно от предимствата та тади рецепта! Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте, казвам се Анна, много ви благодаря за чудесната рецепта. За пръв път правя такова тесто, но не и за последен, много е вкусно даже мисля утре от него да си направя младенци. Само за едно не мога да се съглася с Вас:половината от тестото изобщо не се оказа достатъчно, направих бухти от цялото и трима човека начело с ненаситен пубертет вечеряхме (една трета направих с пълнеж от кашкавал и шунка ). Приятна вечер и още веднъж благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анна! Добре дошла сте в моето местенце. Много ме радват подобни обратни връзки, те дават смисъл та този блог. Права сте за количеството. Синът ми е спортист, все още в тийнейджърска възраст. Когато си е вкъщи и у дома не стигат :) Радвам се , че ви е било вкусно ! Поздрави!

      Изтриване
  15. Нелка, да докладвам, че станаха чудесни!
    Цялата доза :)
    Със сирене и сладко от сливи с орех!
    Любимото ми тесто!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, с такъв пълнеж са ми любими! И ти си ми любима :)!

      Изтриване
  16. Дани, ти си майсгор на тестото! Да ви е сладко още много пъти! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  17. Записвам си ги, много ми допадат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви харесат, Лучия! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...